Ως το τελικό πλήγμα σε μία ήδη πάσχουσα οικονομία χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τις απαιτήσεις των πιστωτών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, κάνοντας λόγο για μία πρωτόγνωρη κατάσταση στη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης.

«Εάν τα μέτρα εφαρμοστούν θα είναι το τελικό πλήγμα για την ελληνική οικονομία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι το ΑΕΠ έχει καταγράψει ήδη συρρίκνωση κατά 25% τα τελευταία πέντε χρόνια αφήνοντας έναν στους τέσσερις Έλληνες χωρίς εργασία.

«Δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο στη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης σε περίοδο ειρήνης. Η Ελλάδα είναι σαν μία χώρα που δοκιμάζεται από τον πόλεμο».

Παρά τις έντονες αντιδράσεις στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και απαιτεί η τρόικα, ο κ. Τσίπρας τόνισε το κόμμα του δεν θα επιδιώξει την προκήρυξη εκλογών με την παραίτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως του πρότεινε ο Πάνος Καμμένος, ενώ

«Προτεραιότητα μας είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής. Δεν είναι στιγμή για κόλπα, δεν είναι καιρός να προκαλέσουμε την πτώση της κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως το κόμμα του θα συνεχίσει να εναντιώνεται στα μέτρα λιτότητας από τα έδρανα της Βουλής.

Επισήμανε δε, ότι δεν επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αλλά η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να αναγνωρίσουν πως η χώρα δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της.

«Η Ελλάδα είναι ήδη χρεοκοπημένη, απλώς δεν επιτρέπεται στις τράπεζες της να κλείσουν καθώς ολόκληρο το ευρωπαϊκό σύστημα θα απειληθεί από χρεοκοπία», υπογράμμισε.

Και συμπλήρωσε: «Θέτουμε σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό ιδεώδες. Μία διάσπαση της Ευρώπης σε Βορρά και Νότο. Ο μόνος τρόπος για την επιβίωση της ιδέας είναι μέσω της αλληλεγγύης». Ζητά μάλιστα ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ μέσω του οποίου οι πλουσιότερες χώρες θα επενδύσουν στις φτωχότερες.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι εάν συνεχιστούν οι πολιτικές λιτότητας και στις υπόλοιπες υπερχρεωμένες χώρες του ευρώ θα ενθαρρυνθούν εξτρεμιστικά φαινόμενα, όπως αυτό της Χρυσής Αυγής.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα στην Ελλάδα θα συμβεί σε ένα ή δύο χρόνια σε αυτές τις χώρες.»