Όλες οι πλευρές πρέπει να είναι απολύτως στο γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών, με πολύ σαφή και απόλυτο τρόπο, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ιωαννίνων, Χρήστος Μαντάς, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, που προκάλεσαν και επιφυλάξεις από την πλευρά του Ποταμιού, σε ό,τι αφορά την πρόθεση του κόμματος να υπερψηφίσει τη συμφωνία, όταν θα έλθει στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
«Όταν κλείσει με πλήρη τρόπο από την πλευρά της γειτονικής χώρας όλη η διαδικασία και γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές, η συμφωνία θα έλθει στο ελληνικό κοινοβούλιο και η γνώμη μου είναι ότι θα περάσει και ηττηθούν όλες εκείνες οι φωνές που θέλουν την ακύρωση αυτής της συμφωνίας και το να γυρίσουμε σε μια κατάσταση, η οποία σέρνεται πάνω από μια εικοσαετία» εκτίμησε ο κ. Μαντάς, προσθέτοντας ότι «θα έχει ευκαιρίες ο κ. Θεοδωράκης να διευκρινίσει τη θέση του με σαφήνεια, όπως και είναι απολύτως σαφές από την πλευρά της κυβέρνησης πως κάνει ό,τι πρέπει να κάνει και σε διπλωματικό επίπεδο και με δημόσιες δηλώσεις και θα αποσαφηνιστούν απολύτως τα πράγματα και με την ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή, ζητώντας από τη γειτονική χώρα να πράττει αυτό που επιτάσσει το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας».
Στο πλαίσιο αυτό επέκρινε όσους «χαϊδεύουν εθνικιστικές φωνές, όσους θέλουν να οδηγήσουν αυτή τη συμφωνία, που η διάστασή της είναι πραγματικά ιστορική, σε ένα τέλμα ή σε μία ακύρωσή της, λέγοντας -όπως για παράδειγμα ο κ. Κουμουτσάκος, ο υπεύθυνος από την πλευρά της ΝΔ για τα θέμα της εξωτερικής πολιτικής- ότι θα την επαναδιαπραγματευτούν».
«Φτάσαμε σε μια συμφωνία πολύ καλή, πολύ ισορροπημένη, που κατά τη γνώμη μου απαντά ακόμη και σε αυτά τα ζητήματα που τίθενται. Πρώτα από όλα υπάρχει συνταγματική αλλαγή του ονόματος -και αυτό εξελίσσεται αυτές τις ημέρες και μένει να το δούμε πώς θα καταλήξει- και δεύτερον και όλα τα άλλα ζητήματα, που από διάφορες πλευρές της αντιπολίτευσης εντοπίζονται ως ζητήματα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, είναι κατά τη γνώμη μου απολύτως λυμένα για όσους θέλουν να μείνουν στο γράμμα και στο πνεύμα της συμφωνίας» εξήγησε.
Σε ό,τι αφορά την ερμηνεία των δηλώσεων Ζάεφ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «οι συμφωνίες τέτοιου τύπου κρίνονται στην πράξη» και «είναι πέρα από κάθε λογική να φαντάζεται κανένας ότι μπορεί, για παράδειγμα, να υπάρχει αλυτρωτισμός και διάφορα προβλήματα από μία γειτονική μας χώρα, ένα κράτος που μόλις στέκεται στα πόδια του, ένα κράτος του 1,5 εκατ. ανθρώπων να προβάλλει αλυτρωτικές τάσεις απέναντι στη χώρα μας, που είναι μία ισχυρή χώρα στα Βαλκάνια και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο».