Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και της ΔΗΜΑΡ, για την υπόθεση της επίμαχης λίστας με τα ονόματα 1.991 Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία.

Επί δύο χρόνια, δύο υπουργοί Οικονομικών είχαν στα χέρια τους τη λίστα Λαγκάρντ με τους φοροφυγάδες μεγαλοκαταθέτες στην Ελβετία, χωρίς να αισθανθούν την ανάγκη να ενημερώσουν την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, χωρίς να πράξουν το αυτονόητο, να ζητήσουν δηλαδή την έγκριση της Επιτροπής ώστε να προχωρήσει το ΣΔΟΕ στη διενέργεια έρευνας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Πλάκα μας κάνει ο κ. Βενιζέλος; Για Γερμανούς, Ισπανούς, Γάλλους κ.λπ. η λίστα Φαλτσιάνι απέδωσε δισεκατομμύρια σε πρόστιμα. Εκεί τα αντίστοιχα ΣΔΟΕ δεν είχαν κανένα κόλλημα να γεμίσουν τα ταμεία τους με περίπου 10 δισ. ευρώ, χωρίς να σκεφθούν αν η λίστα τους είναι προϊόν υποκλοπής ή όχι. Για μας γιατί θα πρέπει να είναι προϊόν υποκλοπής, άρα άχρηστη όταν πολύ περισσότερο παραδόθηκε επίσημα από την τότε Υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ στον τότε Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου;» διερωτήθηκε ο κ. Κουίκ, από τη μεριά των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Την άμεση δημοσίευση όλων των ονομάτων της λίστας, ζήτησε η Χρυσή Αυγή. Όπως ανέφερε στη σχετική ανακοίνωσή της, πρέπει «να έρθουν τώρα στο φως όλα τα ονόματα των καταθετών που κρύβουν μαύρα εκατομμύρια στην Ελβετία» και όσοι καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα, να οδηγηθούν στη φυλακή -όπως και οι παράγοντες που τους καλύπτουν- και να δημευθούν άμεσα οι περιουσίες τους.

Αιχμηρό ήταν το σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκου Τσούκαλη για το θέμα: «Με το ”μη νόμιμο αρχείο”, η Ισπανία εισέπραξε 6 δισ. ευρώ, η Ιταλία 570 εκατομμύρια ευρώ, ενώ 4.200 Γάλλοι προσήλθαν ‘αυτοβούλως’ και τακτοποίησαν τις οικονομικές εκκρεμότητες με τις φορολογικές αρχές», επεσήμανε ο κ. Τσούκαλης, «στην Ελλάδα της νομιμότητας, όμως, όχι μόνο δεν εισπράχθηκε ούτε ένα ευρώ, αλλά αναζητείται η λίστα. Οι εξηγήσεις καθίστανται πλέον επιτακτικές».

Επονείδιστη και παράνομη για τους εργαζομένους χαρακτήρισε το ΚΚΕ την καπιταλιστική κερδοφορία και εξαγωγή κεφαλαίων, έστω και αν έγινε τηρώντας του νόμους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της Ε.Ε.