«Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να βάλει σε σειρά τα δημοσιονομικά της», αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα, Sueddeutsche Zeitung, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η Ελλάδα δε θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί από το 2015 χωρίς επιπλέον βοήθεια, ενώ παράλληλα τονίζει ότι δε θα επιτευχθεί ούτε ο στόχος για το χρέος το 2020.

Οπότε, καταλήγει, η Αθήνα θα χρειαστεί «τουλάχιστον δύο επιπλέον χρόνια» για να ορθοποδήσει. Μάλιστα, η εφημερίδα επικαλείται ως πηγές ανώτερους αξιωματούχους των Βρυξελλών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Υπολογίζει δε το χρηματοδοτικό κενό στα 30 δισ. ευρώ…

Επικαλούμενη μαρτυρίες τριών κεντρικών τραπεζιτών, η SZ επισημαίνει ότι αιτίες της «τρύπας» θεωρούνται η υστέρηση των 10 δισεκατομμυρίων που προέκυψε με την έναρξη του δεύτερου προγράμματος, η μη τήρηση των δεσμεύσεων στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων – κυρίως στις ιδιωτικοποιήσεις και στο φορολογικό – και η ύφεση, η οποία οδηγεί σε μείωση των κρατικών εσόδων και σε αύξηση της ανεργίας.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται δε ότι αν και οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα, διστάζουν να διαθέσουν τους απαραίτητους επιπλέον πόρους, φοβούμενες τις αντιδράσεις των πολιτών τους.