Θετικοί στο να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για την αποπληρωμή του χρέους της εμφανίστηκαν οι υπουργοί Οικονομικών της Αυστρίας και της ολλανδιας κατα την άφιξη τους στο χώρο όπου συνεδριάζει σημερα το Eurogroup.

Σε δηλώσεις τους, Φεκτερ και Ντε Γιαγκερ υπογράμμισαν ότι θα μπορούσε να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα όχι όμως περισσότερα χρήματα…

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει έναν πολύ φιλόδοξο προϋπολογισμό και ως εκ τούτου θα δώσουμε στους Ελληνες τον χρόνο που χρειάζονται (ΣΣ για την υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής), αλλά επιπλέον χρήματα μάλλον δεν θα υπάρξουν, τόνισε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ πριν από την έναρξη της άτυπης συνόδου του Eurogroup στη Λευκωσία, όπως μεταδίδει από την κυπριακή πρωτεύουσα το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ).

Συγχρόνως, σημείωσε πως αποφάσεις θα ληφθούν τον Οκτώβριο, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης ως προς την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.

Με τη δήλωσή της αυτή, η γνωστή για την μέχρι πρόσφατα σκληρή στάση της απέναντι στη Ελλάδα Μαρία Φέκτερ φαίνεται να δίνει την προσδοκώμενη από την Ελλάδα είδηση, προτρέχοντας, από την άλλη πλευρά, της επίσημης ανακοίνωσης από τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κάτι το οποίο έχει πράξει επανειλημμένα στο παρελθόν, προκαλώντας τις επικρίσεις των ομολόγων της.

Σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών, έχει επέλθει μια σημαντική εκτόνωση στην κρίση του ευρώ, αφενός με τις θεσμικές αποφάσεις και αφετέρου με την απόφαση για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και για την αγορά ομολόγων, κάτω από προυποθέσεις, από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα.

Με τον τρόπο αυτό, όπως πρόσθεσε, υπάρχει θεσμικά ευρεία πεποίθηση πως απέδωσαν οι εργασίες προετοιμασίας των τελευταίων μηνών και η Ευρώπη έχει τώρα σταθεροποιηθεί.

Αναφερόμενη στην έκθεση για τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας σημείωσε πως αναμένεται μείωση στο ρυθμό ανάπτυξης, ενώ τόνισε ότι στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα υπάρξει εντατική συζήτηση για τις προόδους που σημειώνονται στις χώρες που εφαρμόζουν προγράμματα εξυγίανσης.

Οι δηλώσεις των δυο υπουργών δείχνουν μια σαφή αλλαγή στάσης στην Ευρώπη, καθώς και οι δυο χώρες – παραδοσιακοί σύμμαχοι της Γερμανίας – έχουν τηρήσει ιδιαίτερα αυστηρή στάση προς την Ελλάδα.
Το γεγονός ότι εμφανίζονται πλέον διαλακτικοι δείχνει ότι κατα πάσα πιθανότητα υπάρχει αλλαγή κλίματος…