«Σήμερα η Ελλάδα μετέχει ολόκληρη σε έναν καινούριο μαραθώνιο, ένα αγώνισμα που δοκιμάζει και τις αντοχές και τη θέληση του αθλητή και που κερδίζεται και με καρδιά και με μυαλό. Εμείς αυτόν τον μαραθώνιο θα τον κερδίσουμε, θα ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια και θα πούμε στο τέλος το νενικήκαμεν».
Με τα λόγια αυτά ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, υπογράμμισε το συμβολισμό του ασημένιου κυπέλλου του Σπύρου Λούη, η έκθεση του οποίου εγκαινιάστηκε απόψε στο Μουσείο της Ακρόπολης.
«Το γεγονός ότι το κύπελλο αυτό βρίσκεται σήμερα σε ελληνικά χέρια και θα εκτεθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης και στο τέλος θα βρει τη μόνιμή του θέση στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος ίσως να είναι και αυτός ένας ακόμα συμβολισμός, ότι στην Ελλάδα επιστρέφει όχι μόνο το κύπελλο του πρώτου Ολυμπιονίκη, αλλά το ανίκητο εκείνο πνεύμα ενός λαού που σε όλη του την ιστορία διακρίθηκε επειδή ήξερε να κερδίζει πάντα Μαραθώνιους» παρατήρησε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Συμβολίζει το κύπελλο αυτό το νενικήκαμεν που χρωστάμε για ακόμα μία φορά στην Ιστορία μας, στους εαυτούς μας και πάνω από όλα στα παιδιά μας».
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας, και οι βουλευτές, Κυριάκος Μητσοτάκης και Πύρρος Δήμας.
Προλογίζοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, επισήμανε ότι «το σύμβολο μιας μεγάλης στιγμής της ελληνικής ιστορίας, της πρώτης παγκόσμιας διάκρισης της νεότερης Ελλάδας παρουσιάζεται στο μουσείο που στεγάζει τα μνημεία των μεγάλων στιγμών της κλασικής Ελλάδας». «Το κύπελλο αυτό συμβολίζει τον ενθουσιασμό των Ευρωπαίων, το φιλελληνισμό τους, τη δύναμη των απλών αλλά ικανών Ελλήνων, την πετυχημένη αναβίωση ενός αρχαίου θεσμού, αλλά και τις περιπέτειες της σύγχρονης Ελλάδας» πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, χαρακτήρισε το κύπελλο «σύμβολο μιας σπουδαίας ελληνικής επιτυχίας, τεκμήριο της ιστορίας μας, της κληρονομιάς μας, των αντοχών μας, του σθεναρού μας πνεύματος».
Στη σημερινή εκδήλωση, παραβρέθηκαν επίσης η δισέγγονη του εμπνευστή του σύγχρονου Μαραθώνιου δρόμου και αθλοθέτη του ασημένιου κυπέλλου, Μιχαήλ Μπρεάλ, Κάθριν Μπραντ, με την κόρη της, Καμίλα Σέιμουρ, και ο εγγονός του πρώτου σύγχρονου Έλληνα χρυσού Ολυμπιονίκη, Σπύρος Λούης.
«Ο Μπρεάλ αγαπούσε την Ελλάδα πολύ και ό,τι έκανε είχε σχέση με την Ελλάδα. Ήταν εμπνευστής της αναβίωσης του Μαραθωνίου. Όταν ήμουν παιδί, τη δεκαετία του ’20, δεν γνώριζε κανείς για το Μαραθώνιο. Σήμερα τον γνωρίζουν οι πάντες και σε αυτό πιστεύω ότι συνέβαλε ο προπάππους μου» επισήμανε μιλώντας στο ΑΜΠΕ η Κάθριν Μπραντ.
«Μετά από 116 χρόνια επιτέλους βγήκε σε κοινή θέα το κύπελλο, προκειμένου να το θαυμάσει ο κόσμος και να θυμηθεί τη δύναμη που έχει μέσα του» τόνισε ο εγγονός του Σπύρου Λούη.
Το ασημένιο κύπελλο που απονεμήθηκε στον Σπύρο Λούη, νικητή του Μαραθώνιου δρόμου στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1896 στην Αθήνα, θα εκτίθεται από αύριο και για ένα χρόνο στον προθάλαμο του Μουσείου της Ακρόπολης.
Η έκθεση, που είναι ελεύθερη για το κοινό, πλαισιώνεται από οπτικοακουστικό και έντυπο ενημερωτικό υλικό.
Το κύπελλο ύψους 15 εκατοστών, που απέκτησε το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» τον περασμένο Απρίλιο κατά τη διάρκεια δημοπρασίας στην τιμή των 655.454 ευρώ, φέρει την επιγραφή «Ολυμπιακοί Αγώνες 1896 Μαραθώνιον Άθλον Έδωκε Μιχαήλ Μπρεάλ».
Μετά τη συμπλήρωση του ενός χρόνου έκθεσης του κυπέλλου στο Μουσείο της Ακρόπολης, το Ίδρυμα θα οργανώσει προσωρινή έκθεση του κυπέλλου και σε άλλους κατάλληλους χώρους σε όλη τη χώρα, έως ότου μεταφερθεί μόνιμα για έκθεση στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».