Ο γαλάζιος πήχης για τις αυτοδιοικητικές εκλογές- το πρώτο εκλογικό τεστ για τη νέα ηγεσία υπό τον Αντώνη Σαμαρά- είναι δυσδιάκριτος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, στη Ρηγίλλης ελπίζουν για το καλύτερο, αλλά φοβούνται για το χειρότερο. Και αναγνωρίζουν ότι όλα θα κριθούν στις 13 Περιφέρειες και τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιάς).

Το παζλ των υποψήφιων περιφερειαρχών που θα στηρίξει η Ν.Δ. έχει συμπληρωθεί, με εξαίρεση την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ από τους δήμους που θα εκπέμψουν πολιτικά μηνύματα σε εκκρεμότητα παραμένει μόνον ο Πειραιάς. Όμως, το ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν εγκαίρως και πάντως προτού ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ- δεν έχουν δημιουργήσει για τη Ν.Δ. ένα προνομιακό πεδίο. Επιτελικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχονται ότι η Ν.Δ. κινείται προς τις κάλπες της Αυτοδιοίκησης σε έναν δρόμο στρωμένο με αγκάθια, που μπορεί να γίνει ακόμη πιο δύσβατος εάν οι υποψηφιότητες στις οποίες θα καταλήξει ο Γ. Παπανδρέου δημιουργήσουν μια δυναμική για κυβερνητικό στρατόπεδο.

Και τα πρώτα σήματα μιας νέας εσωκομματικής αναταραχής, εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό για τη Ν.Δ., έχουν αρχίσει να καταγράφονται. Το μήνυμα του βουλευτή Αθ. Γιαννόπουλου ότι «όσοι έχουν πάρει τις αποφάσεις για τις υποψηφιότητες θα κριθούν και θα αναλάβουν την ευθύνη του αποτελέσματος», είναι ενδεικτικό του κλίματος που μπορεί να δημιουργεί, ιδίως από τα στελέχη που βρίσκονται έξω από τον κύκλο της νέας ηγεσίας.

Σε κάθε περίπτωση, η Ρηγίλλης έχει αποφασίσει να κινηθεί με στρατηγική δύο γύρων, προεξοφλώντας ότι η μεγάλη μάχη θα δοθεί τη δεύτερη εκλογική Κυριακή. Στον πρώτο γύρο βασικός στόχος θα είναι η μέγιστη συσπείρωση της κομματικής βάσης, ώστε και οι γαλάζιοι υποψήφιοι να βρεθούν σε όσο το δυνατόν καλύτερο σημείο εκκίνησης για την τελική μονομαχία. Στον δεύτερο γύρο, στο κομματικό επιτελείο ευελπιστούν ότι θα έχουν δημιουργηθεί συνθήκες για ευρύτερες αντικυβερνητικές συνεργασίες, στη βάση του «αντιμνημονίου». Προεξοφλείται δηλαδή ότι η Ν.Δ. θα υποστηρίξει, έμμεσα ή άμεσα, όσους υποψηφίους του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ προκριθούν στον δεύτερο γύρο απέναντι σε υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, προσδοκώντας αντίστοιχη στήριξη από την παραδοσιακή Αριστερά και των γαλάζιων υποψηφίων.

Με τρία προβλήματα…

Στον δρόμο προς τις κάλπες, πάντως, η Ν.Δ. έχει να αντιμετωπίσει τρία βασικά προβλήματα που μπορούν να τορπιλίσουν, σύμφωνα με κομματικούς παράγοντες, και τον εκλογικό σχεδιασμό που καταστρώνεται:

1. Έλλειψη συνοχής. Τόσο στη βάση όσο και στο στελεχικό δυναμικό του κόμματος, ο βαθμός ενεργοποίησης για τις εκλογές βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ σε αρκετές περιοχές το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ, εξ αιτίας των «αντάρτικων» κινήσεων και τη δυσφορία βουλευτών για τις επιλογές που έχουν γίνει. Σε Κρήτη, Πελοπόννησο, Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Αττική, ο ανοικτός πόλεμος της Ρηγίλλης με την Ντόρα Μπακογιάννη αφήνει σημάδια, καθώς αρκετά στελέχη που συνδέονται με την πρώην υπουργό δεν αποκλείεται τελικώς να στηρίξουν, ανοικτά ή στο παρασκήνιο, τις δικές της επιλογές υποψηφίων. Με στόχο τη μέγιστη ενεργοποίηση του κομματικού μηχανισμού και τη συσπείρωση της κομματικής βάσης, μπήκε από χθες σε εφαρμογή ένα μεγάλο πρόγραμμα περιοδειών του κ. Σαμαρά (με πρώτο σταθμό τα Αμπελάκια Λάρισας), ενώ εξορμήσεις σε όλη τη χώρα θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες και οι δύο αντιπρόεδροι, κ.κ. Δημ.

Αβραμόπουλος και Στ. Δήμας.

2. Χωρίς γυναίκες. Στο κομματικό παρασκήνιο γίνεται ήδη αρκετή συζήτηση για την ελλειμματική εκπροσώπηση των γυναικών στις περιφερειακές εκλογές και αρκετά στελέχη δεν κρύβουν την ανησυχία ότι αυτό το στοιχείο μπορεί να εξελιχθεί σε βασικό μειονέκτημα για το κόμμα.

Στις 13 Περιφέρειες ούτε μία γυναίκα δεν έλαβε το χρίσμα του υποψήφιου περιφερειάρχη και αυτό δεν περνά απαρατήρητο- πολύ περισσότερο από τη στιγμή που ο Γ. Παπανδρέου θα επιμείνει στη μαζική εκπροσώπηση των γυναικών στη λίστα των υποψηφίων για τις Περιφέρειες.

3. Η ανανέωση. Με εξαίρεση την επιλογή του Βασ. Κικίλια για την Περιφέρεια Αττικής, για τις υπόλοιπες Περιφέρειες η Ρηγίλλης στηρίχθηκε, κατά βάση, σε αποτυχόντες υποψηφίους (όπως τον Κ. Αγοραστό στη Θεσσαλία και τον Σπ. Σπύρου στο Ιόνιο) ή στελέχη που προέρχονται από τον λεγόμενο «κομματικό σωλήνα» που προκαλούν και εσωκομματικές τριβές, όπως ο Χαρ. Κόκκινος στο Νότιο Αιγαίο. Δεν είναι λίγοι στη Ν.Δ. εκείνοι που θεωρούν ότι αρκετές επιλογές υπαγορεύθηκαν από τη λογική των ισορροπιών και αγνοήθηκε ο στόχος της ανανέωσης.

… ρυθμίζουν τον πήχυ

Επισήμως τα κεντρικά στελέχη του κόμματος αποφεύγουν κάθε συζήτηση για τους αριθμούς, αλλά είναι προφανές ότι για τη διπλή μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών τα όρια έχουν τεθεί από την κομματική ηγεσία:

Στον πρώτο γύρο, κεντρικός στόχος είναι η Ν.Δ. να βρεθεί στο συγκεντρωτικό ποσοστό που θα προκύψει από τις κάλπες των 13 Περιφερειών- περί το 33% που έλαβε το κόμμα στις εθνικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου. Εάν επιτευχθεί ο στόχος αυτός, στη Ρηγίλλης θεωρούν ότι μπορεί να αλλάξει το σκηνικό και για τον δεύτερο εκλογικό γύρο, καθώς το μήνυμα της κάλπης θα είναι ότι μπήκε τέλος στον κύκλο της φθοράς και η Ν.Δ. μπαίνει σε τροχιά ανάκαμψης.

Στον δεύτερο γύρο, βασικός στόχος είναι να μη χαθούν τα κεκτημένα στους τρεις μεγάλους δήμους- εν ολίγοις, να διατηρήσει η Ν.Δ. τον έλεγχο στους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Για τις 13 Περιφέρειες, που για πρώτη φορά μπαίνουν στο εκλογικό μπρα ντε φερ, οι προσδοκίες βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τη δύναμη των πολιτικών κομμάτων, όπως προέκυψε στις εκλογές του 2009. Είναι δεδομένο, ωστόσο, ότι στη Ν.Δ.

θα θεωρήσουν εξαιρετική επιτυχία εάν εγγράψουν στο δυναμικό τους περισσότερες από πέντε Περιφέρειες, θα είναι ικανοποιημένοι με περισσότερες από τρεις, ενώ το ισοζύγιο θα είναι ιδιαίτερα αρνητικό με λιγότερες από τρεις, όπως παραδέχονται οι ίδιες πηγές.