Μπροστά στο κρισιμότερο τεστ για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να ξεπεράσει «ξαφνικές εμπλοκές» και να χαράξει ασφαλή «γραμμή πλεύσης» για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την παραμονή της στην Ευρωζώνη, επιλέγοντας τη βέλτιστη λύση για το πακέτο των μέτρων ύψους 11,5 δισ., βρίσκεται η… τριεθνής, που συνεδριάζει εκ νέου σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και οι δύο άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, που στηρίζουν την κυβέρνηση και το σχέδιό της, έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τα «καυτά διλήμματα» και με τον χθεσινό πόλεμο διαρροών και ανακοινώσεων, αλλά και με την ανάγκη για οριστικές αποφάσεις σχετικά με το νέο πακέτο, όσο παραμένει εν Αθήναις το κορυφαίο κλιμάκιο της τρόικας.

Είναι προφανές ότι η στάση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος λίγες ώρες μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου «ενημέρωσε» με ευθύ τρόπο (για μετωπική σύγκρουση μιλούν οι περισσότεροι) την τρόικα ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην επιβολή οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις προτάσσοντας το σχέδιό του για τη σε δύο φάσεις διαδικασία, προκάλεσε αίφνης εμπλοκή στην κυβέρνηση.

Για την… καταιγίδα είχαν υποψίες από το βράδυ της Δευτέρας οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι.

Σύμφωνα με το Έθνος, από το Μέγαρο Μαξίμου το κλίμα βάρυνε περισσότερο κατά τη σύσκεψη των τριών προχθές, όταν οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης έφερναν αντιστάσεις στα μέτρα κυρίως για τις συντάξεις και τους μισθούς.

Πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι στη σύσκεψη καταγράφηκε εμπλοκή όταν ο Ευ. Βενιζέλος επέμεινε ότι μπορεί να προωθηθεί η στρατηγική των 2+2, άποψη που είχε ο ίδιος αποκτήσει από τις συνομιλίες του με την τρόικα.

Τότε, ο εισηγητής του πακέτου, αρμόδιος υπουργός Γ. Στουρνάρας, αλλά και ο κ. Σαμαράς, μη κρύβοντας την έκπληξή τους, πρότειναν να τηλεφωνήσουν για να λυθεί το «μυστήριο» και να μη μείνει μια τόσο σοβαρή εκκρεμότητα στους επικεφαλής της τρόικας.