Την ικανοποίηση του για την επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας και της επανασύνδεσής του με το Λιμενικό Σώμα, εξέφρασε το απόγευμα ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης, μετά την πρώτη ενημερωτική συνάντηση που είχε το προεδρείο της Ένωσης με τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη.
«Χαιρόμαστε που επανασυστήθηκε το υπουργείο, καθώς η ναυτιλία παραμένει ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στη σημερινή εποχή που τα πάντα καταρρέουν» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Βενιάμης.
Οι δύο πλευρές, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ συμφώνησαν να έχουν συνεχή και διαρκή συνεργασία σε όλους τους τομείς, ενώ οι συνομιλίες τους επικεντρώθηκαν στο θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης, στην αντιμετώπιση της πειρατείας στα ποντοπόρα πλοία, αλλά και σε θέματα ενίσχυσης της ελληνικής σημαίας στα ελληνόκτητα πλοία, προκειμένου στη χώρα μας να εισρεύσει περισσότερο ναυτιλιακό συνάλλαγμα.
Το υπουργείο αναμένεται σύντομα, αφού συγκεντρώσει όλα τα θέματα της ναυτικής εκπαίδευσης, να παρουσιάσει το νέο σύστημα και τις βασικές αρχές του, τις υποδομές, τον εξοπλισμό, το διδακτικό προσωπικό καθώς και ζητήματα χρηματοδότησης.
Παράλληλα, έχει αναληφθεί προσπάθεια προκειμένου να συγκεντρωθούν περισσότεροι κοινοτικοί πόροι για τον τομέα αυτό.
Σημειώνεται ότι στη συνάντηση δεν τέθηκε καθόλου θέμα φορολόγησης των εφοπλιστών.
Παράγοντες της ναυτιλιακής αγοράς ανέφεραν στο ΑΜΠΕ ότι η ναυτιλία για να αναπτυχθεί περισσότερο και να μπορέσει να προσελκύσει κεφάλαια από το εξωτερικό αλλά και να διασυνδεθεί με την αγορά εργασίας, χρειάζεται σταθερό οικονομικό περιβάλλον, υποδομές, απλοποιημένες διαδικασίες εγγραφής στο Εθνικό Νηολόγιο και κίνητρα για την προσέλκυση πλοίων στην ελληνική σημαία.
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, πριν από τη συνάντηση με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Πλούταρχο Σακελλάρη.
Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από τις δυνατότητες χρηματοδότησης που μπορεί να παράσχει η ΕΤΕπ στον τομέα της ναυτιλίας και της λιμενικής βιομηχανίας. Εξετάστηκαν επίσης οι δυνατότητες περαιτέρω συμμετοχής της ΕΤΕπ στην ανάπτυξη λιμενικών υποδομών της χώρας, με έμφαση στις υποδομές κρουαζιέρας, αλλά και η τεχνική βοήθεια που μπορεί να παράσχει η ΕΤΕπ.