Διαδοχικές συναντήσεις με επτά υπουργούς θα έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας με θέμα την αποκρυστάλλωση των δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ που θα περικοπούν τη διετία 2013 -2014.
Από τις συναντήσεις αυτές θα προκύψει ο τελικός κατάλογος των παρεμβάσεων που θα δοθεί προς έγκριση,-μάλλον την Τετάρτη- στους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Πάντως, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες ο κ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει στην τρόικα στις 24 Ιουλίου δύο σενάρια για τις περικοπές στις δαπάνες ύψους 11,5 δισ. ευρώ. Το πρώτο διετές και με ορίζοντα το 2014 και το δεύτερο τετραετές με ορίζοντα το 2016.
Ο κ. Στουρνάρας θα έχει από το πρωί συνεργασίες με τους υπουργούς Εθνικής Αμύνης κ. Π. Παναγιωτόπουλο, Εσωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδη, Διοικητικής Μεταρρυθμίσεως και Ηλεκτρονικής Διακυβερνήσεως κ. Αν. Μανιτάκη, Αναπτύξεως κ. Κ. Χατζηδάκη, Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο, Υγείας κ. Ανδρ. Λυκουρέτζο και Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτη από τους οποίους θα ενημερωθεί για τις επιλογές που προκρίνουν στο σκέλος των περικοπών.
Σημειώνεται πως τα υπουργεία έχουν ήδη λάβει προτάσεις ενδεικτικών περικοπών τις οποίες έχει συντάξει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και τις οποίες έχει ταυτοποιήσει με τους κωδικούς του Προϋπολογισμού το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Ωστόσο, οι προτάσεις αυτές αντιστοιχούν στα 3/4 της προσδοκώμενης εξοικονόμησης και θα πρέπει να εμπλουτισθούν με προτάσεις των υπουργείων.
Στις προτάσεις περιστολής δαπανών αναμένεται να συμπεριλαμβάνονται οι εξής παρεμβάσεις:
-Η μείωση του πλαφόν για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις ώστε αθροιζόμενες να μην ξεπερνούν τα 2.400 ευρώ σε μηναία βάση.
-Η περικοπή των μισθών σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ για όσων οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές ξεπερνούν τα 2.200 ευρώ (ανώτατα στελέχη του Δημοσίου, γενικούς διευθυντές και μετακλητούς).
– Η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ, με αλλαγές και καταργήσεις στους οργανισμούς των επιχειρήσεων.
– Η μείωση αμοιβών των αιρετών, αλλά και των επιχορηγήσεων προς θυγατρικές εταιρείες των ΟΤΑ.
-Η χορήγηση του 70% του εφάπαξ από τα Ταμεία που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
-Περικοπές στις επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα, ΟΤΑ και ΔΕΚΟ.
-Καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημόσιων φορέων, περιορισμός των νέων προσλήψεων και απολύσεις μη μόνιμου προσωπικού σε Κεντρική και Γενική κυβέρνηση.
-Περικοπή του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων στα επίπεδα των 6 δισ. ευρώ ετησίως.
-Χορήγηση κοινωνικών μεταβιβάσεων με αυστηρά κριτήρια.
-Ενοποίηση όλων των κοινωνικών επιδομάτων, των επιδομάτων πρόνοιας καθώς και των παροχών σε είδος και μείωση τους – ανά περίπτωση.
– Δραστική περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης.