«Τα πράγματα είναι δύσκολα», τονίζουν συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα περιγράφοντας το κλίμα που θα αντιμετωπίσει στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών.

Από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας η τρόικα κράτησε αυστηρή στάση στις επαφές της με τα κυβερνητικά στελέχη κάτι που επαναλήφτηκε και χθες στην τελευταία – απολογιστική- συνάντηση που είχε με τον κ. Στουρνάρα.

Σήμερα το Eurogroup αναμένεται να ενημερωθεί από τους επί κεφαλής της τρόικα κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματθίας Μόρς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) για την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου, για το πού υπάρχουν αποκλίσεις, πού το πρόγραμμα εξελίσσεται εντός των πλαισίων και για το εάν υφίσταται η ανάγκη λήψεως πρόσθετων μέτρων για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα θα αναφερθεί στις δημοσιονομικές αποκλίσεις και θα επισημάνει τις καθυστερήσεις στην κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, στη σύνταξη του
προσχεδίου του προϋπολογισμού 2013 (που έπρεπε ήδη να έχει καταρτιστεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου), αλλά και στη μετάθεση της ψήφισης του νομοσχεδίου για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα.

Όλα τα ανωτέρω είναι ήδη γνωστά στο Eurogroup καθώς τόσο ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Ζανιάς, όσο και ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλ. Πλασκοβίτης παρείχαν ενημέρωση για την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Σήμερα η προσοχή θα δοθεί περισσότερο στη βούληση της κυβέρνησης για τήρηση των συμπεφωνημένων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να τονίσει πως η νέα κυβέρνηση δίδει προτεραιότητα στην άμεση δημοσιονομική προσαρμογή, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στην αναπτυξιακή ώθηση μέσω των
αποκρατικοποιήσεων και στην εγκαθίδρυση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους.

Θα δεσμευτεί δε για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2012, ωστόσο θα εστιάσει στην μεγαλύτερη από
την αναμενόμενη ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία και δυσχεραίνει πρόσθετα την δημοσιονομική προσαρμογή.

Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να επαναλάβει και στο Eurogroup τα όσα διατύπωσε στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβερνήσεως για τις αποκρατικοποιήσεις, ήτοι ότι θα αποτελέσουν τον βασικό πυλώνα των διαρθρωτικών αλλαγών και τον κεντρικό μοχλό αναπτύξεως της οικονομίας. Θα υπογραμμίσει δε πως η δημόσια περιουσία θα αξιοποιηθεί με τρόπο που ενισχύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

Ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να ζητήσει την στήριξη του Eurogroup για την άρση της διάχυτης αβεβαιότητας και την επικράτηση ενός σταθερού οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, αλλά και για την αποκατάσταση της ρευστότητας του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.

Τέλος, αναμένεται να αναφερθεί στο κλίμα της πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης, που για πρώτη φορά ευνοεί πραγματικά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.