«Το Μνημόνιο δεν είναι η αιτία, αλλά το αποτέλεσμα της κρίσης». Αυτό τόνισε στην πρώτη του ομιλία στην ελληνική Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος, στη συνέχεια ανέφερε τους παράγοντες που οδήγησαν την ελληνική οικονομία στο χείλος του γκρεμού.
Όπως είπε, η κρίση οφείλεται «στην κατάρρευση του οικονομικού προτύπου της χώρας, η οποία επί 35 συναπτά έτη δαπανά ετησίως 5% έως 10% περίπου περισσότερα απ’ ότι παράγει», «στο παράδοξο της κοινωνικής πολιτικής, όπου οι υψηλές κοινωνικές δαπάνες συνυπάρχουν με ένα υψηλό ποσοστό φτώχειας», «στην υψηλή παράνομη φοροδιαφυγή, αλλά και τη νόμιμη φοροαπαφυγή λόγω των ποικίλων εξαιρέσεων και φοροαπαλλαγών», «στις υψηλές αμυντικές δαπάνες», «στη δημιουργία και αναποτελεσματική διαχείριση πληθώρας Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ)» και «στην απώλεια διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας, κυρίως λόγω των περιορισμών που επιβάλλει το δημόσιο στην επιχειρηματική δραστηριότητα και τις επενδύσεις».
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί σε τέσσερις άξονες οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής προκειμένου να στηρίξει ένα νέο βιώσιμο, αναπτυξιακό και κοινωνικό πρότυπο.
Οι άξονες αυτοί είναι: περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, αναπτυξιακή ώθηση και εγκαθίδρυση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους.
Ο Γιάννης Στουρνάρας προανήγγειλε αποκρατικοποιήσεις σε τουλάχιστον 28 δημόσιες επιχειρήσεις.
Τέλος σημείωσε ότι παρατηρείται σημαντική επιστροφή των καταθέσεων που είχαν βγάλει από τις ελληνικές τράπεζες οι πολίτες, λόγω του φόβου μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας.