Τις προτεραιότητες της κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ παρουσίασε σήμερα στις Βρυξέλλες ο υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα της Κύπρου, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μαυρογιάννης, οι τέσσερις βασικές προτεραιότητες για το επόμενο εξάμηνο επικεντρώνονται στο να καταστεί η Ευρώπη πιο αποτελεσματική και βιώσιμη με μια αποδοτική οικονομία που θα βασίζεται στην ανάπτυξη. Παράλληλα, επέμεινε στην ανάγκη μεγαλύτερης αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής, ενώ στη διεθνή σκηνή τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη νότια διάσταση της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας.

Σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις της κυπριακής προεδρίας, ο κ. Μαυρογιάννης σημείωσε πως σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2014-2020 η κυπριακή προεδρία θα εργαστεί προς την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και τη δημιουργία ενός δίκαιου και αποδοτικού προϋπολογισμού που να στηρίζει την ανάπτυξη και να ενισχύει τις ευκαιρίες απασχόλησης.

Προς το σκοπό αυτό διευκρίνισε ότι την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν διμερείς επαφές με τα κράτη μέλη ενόψει του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις 24 Ιουλίου. Στα τέλη Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών ευρωπαϊκών υποθέσεων των «27» με πρόθεση το Σεπτέμβριο να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να γίνει καταγραφή της προόδου των συζητήσεων στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας ο υφυπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Κύπρου είπε ότι «η κατάσταση δεν είναι καταστροφική» και εξέφρασε την ελπίδα για επιτυχή διαχείριση της κατάστασης, παρά τη μεγάλη έκθεση της κυπριακής οικονομίας στην ελληνική με απώλειες που φτάνουν ήδη τα 3 δισ. ευρώ, κυρίως από την απομείωση του ελληνικού χρέους. Διευκρίνισε ακόμη ότι σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, η συνολική έκθεση ανέρχεται σε 23 δισ. ευρώ κι εξέφρασε την ελπίδα η νέα ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, κάτι που εφόσον επιβεβαιωθεί θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην έκθεση της κυπριακής οικονομίας στην ελληνική.

Ειδικότερα για τις συζητήσεις που διεξάγονται για την ένταξη της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει πιο καθαρή εικόνα ώστε αποφάσεις να ληφθούν στο Γιούρογκρουπ στις 9 Ιουλίου, τόνισε ωστόσο ότι η κατάσταση παραμένει ρευστή. Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο η Κύπρος μπορεί να θεωρηθεί «Δούρειος Ίππος της Ρωσίας στην ΕΕ» και αν η Λευκωσία προτίθεται να συνάψει δάνεια με τη Ρωσία, ο κ. Μαυρογιάννης είπε δεν αποτελεί μυστικό πως υπάρχουν στενές οικονομικές σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας με την Κύπρο να είναι ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στη Ρωσία. Πάντως εξήγησε ότι η Κύπρος, ως κράτος μέλος της ΕΕ, εφαρμόζει πλήρως το κοινοτικό κεκτημένο, τονίζοντας ότι ενδεχόμενη σύναψη διμερών δανείων δεν αποτελεί προσπάθεια αποφυγής των υποχρεώσεων της χώρας αλλά αφορά «τα μέσα εκπλήρωσης αυτών των αυστηρών υποχρεώσεων».