Ως αρχιτέκτονα της ένταξης της Ελλάδας στο ευρώ και ένθερμο υποστηρικτή της παραμονής της στην ευρωζώνη, παρουσιάζουν το νέο Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, οι αυστριακές εφημερίδες σε σημερινά δημοσιεύματά τους, στα οποία γίνονται ευρείες αναφορές στη μέχρι τώρα σταδιοδρομία του.

Όπως γράφει η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Κουρίρ», παραθέτοντας βιογραφικά του στοιχεία, στην Αθήνα επικρατεί ανακούφιση μετά την τοποθέτηση του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του κορυφαίου διαπραγματευτή της για τους σκληρούς κύκλους διαπραγματεύσεων, που αναμένονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σημειώνοντας, πως, παρά την εμπειρία του, υπήρξε δεύτερη επιλογή -καθώς ο προκάτοχός του Βασίλης Ράπανος, παραιτήθηκε πριν ακόμη ορκιστεί, για λόγους υγείας κατά την επίσημη εκδοχή, αλλά ανεπίσημα λόγω διαφορών με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά- τονίζει ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών θα συνεχίσει να εργάζεται δυναμικά για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Στο «πορτρέτο» του νέου Έλληνα υπουργού Οικονομικών, που δημοσιεύει η «Βίνερ Τσάιτουνγκ», αναφέρεται πως ήταν στο διάστημα 1994-2000 επικεφαλής των συμβούλων στο υπουργείο Οικονομικών, χαράζοντας τότε την πορεία σύγκλισης που άνοιξε στους Έλληνες το δρόμο για τη νομισματική ένωση.

Τονίζεται ακόμη πως ο 55χρονος επικεφαλής του ΙΟΒΕ και καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Αθήνας, έχει εξαιρετική φήμη ως ανεξάρτητος οικονομολόγος, διαθέτοντας εμπειρία τόσο στην Τράπεζα της Ελλάδας, όσο και σε ιδιωτικές, όπως ως επικεφαλής της Εμπορικής Τράπεζας, συγκέντρωσε, από το 2000-2004, εμπειρία στην εξυγίανση καταρρέουσας Τράπεζας.

Παρατίθεται κατόπιν παλαιότερη πρότασή του για περιορισμό των 4.000 ελεγχόμενων από το κράτος επιχειρήσεων, «καθώς αυτό το κράτος είναι ληστής», χαρακτηρισμός που του αποδίδεται -από παλιά συνέντευξή του στη γερμανική «Ζιούντντοιτσε Τσάιτουνγκ»- και σε δημοσιεύματα άλλων εφημερίδων, όπως στη στήλη «Πρόσωπο της ημέρας» με τίτλο «Ο κύριος Ευρώ αγωνίζεται για την παραμονή στην ευρωζώνη», στην «Ντερ Στάνταρντ».

Όπως τονίζεται από την «Ντερ Στάνταρντ», ο νέος υπουργός Οικονομικών μπορεί να σταθεί απέναντι στους ομολόγους του στην Ευρώπη, όμως, θα χρειαστεί γερά νεύρα, καθώς η χώρα του δεν έχει αποφύγει ακόμη τη χρεοκοπία, αλλά και λόγω του ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει έναν υπερδιογκωμένο Δημόσιο τομέα και μια πελατειακή οικονομία, αφού η Ελλάδα είναι ένα μείγμα από πελατειακές σχέσεις και παλιομοδίτικο σοσιαλισμό.

Στη συνέχεια, σημειώνεται πως εδώ και χρόνια ο Γιάννης Στουρνάρας ζητά δραστικές μεταρρυθμίσεις και περιορισμό του κράτους, γι’ αυτό και τώρα θα αναλάβει να γκρεμίσει τα τείχη που έχουν υψώσει κύκλοι του κατεστημένου και τρόποι σκέψης, που δεν θέλουν τις μεταρρυθμίσεις, όπως δήλωνε ο ίδιος την Τρίτη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν είναι μόνο η κυβέρνηση Σαμαρά η οποία αισθάνεται ανακούφιση που ο κ. Στουρνάρας αποδέχτηκε να αναλάβει το υπουργείο, αλλά και η επίσημη Ευρώπη ελπίζει πως θα βρει στο πρόσωπό του έναν συνομιλητή με κατανόηση που υποστηρίζει ένθερμα την παραμονή της χώρας του στην ευρωζώνη, έχοντας προειδοποιήσει στο παρελθόν πως μια επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή, θα είναι εγγυημένα μια χρεοκοπία της και μετατροπή της σε Αλβανία της εποχής του Εμβέρ Χότζα.

Τέλος, τονίζεται στη «Ντερ Στάνταρντ» πως, μαζί με την Ευρώπη, ο νέος υπουργός θέλει να σώσει τη χώρα του και είναι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες, όπως, για παράδειγμα, θα μπορούσε να αναπτύξει τον ιατρικό τουρισμό.