«Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση ανοίγει ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας για την ισότιμη πρόσβαση στην πληροφορία, την ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία. Για να ακολουθήσουμε, ωστόσο, τον παγκόσμιο βηματισμό, έπρεπε πρώτα να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο. Έπρεπε πρώτα να αναβαθμίσουμε υπηρεσίες και λειτουργίες στο εσωτερικό της Δημόσιας Διοίκησης» τόνισε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, στην εκδήλωση του Forum Ελληνικής Καινοτομίας και Στρατηγικής με θέμα: «Στρατηγική για τη διακυβέρνηση του 21ου αιώνα. Αναζητώντας την καινοτομία. Από την Ελλάδα στην Εσθονία». Πρόσθεσε ότι «το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας και η ηλεκτρονική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων είναι πλέον μέρος μιας νέας ψηφιακής σελίδας για το Δημόσιο. Όπως και η ενίσχυση του προγράμματος «Διαύγεια», που φιλοξενείται πλέον στο κυβερνητικό υπολογιστικό νέφος (G-Cloud), ώστε να διαθέτει αναβαθμισμένες λειτουργίες και υψηλό επίπεδο ασφάλειας και χωρητικότητας δεδομένων».
Αναφερόμενη στο έργο του υπουργείου η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν αναρτηθεί περισσότερα από 7.500 σύνολα δεδομένων στο Μητρώο Ανοικτών Δεδομένων του Δημοσίου στον ιστότοπο www.data.gov.gr υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ραγδαία αύξηση στο ρυθμό ανάρτησης των δημόσιων δεδομένων.
«Από την πρώτη στιγμή βασική παράμετρος της πολιτικής μας είναι η ριζική αναθεώρηση του τρόπου παροχής των ψηφιακών υπηρεσιών του Δημοσίου. Ακριβώς για να μην οδηγηθούμε ξανά στα λάθη του παρελθόντος. Αλλά, με σύγχρονους όρους διαλειτουργικότητας, διασύνδεσης και κοινωνικής ανταποδοτικότητας των έργων να δημιουργήσουμε τις ψηφιακές υποδομές. Δημιουργήθηκε και λειτουργεί ήδη το έργο του Κυβερνητικού Υπολογιστικού Νέφους, Government Cloud ή G-Cloud, από την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Ένα ακόμη εμβληματικό έργο στον τομέα των ψηφιακών έργων υποδομής είναι το «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ». Και βέβαια, πριν από λίγες ημέρες εντάχθηκε ένα κομβικό έργο το «Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (HRMS)», στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα 2014-2020» σημείωσε.
Η κ. Γεροβασίλη κατέληξε λέγοντας ότι «η ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι ήδη δυναμικά παρούσα στις πολιτικές μας. Είναι παρούσα στην νέα σελίδα για τη χώρα, που γράφεται ήδη μετά και τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup. Με στόχο ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που θα αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες και τα ψηφιακά περιβάλλοντα για να υπηρετήσει τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη».
«Όταν προσπαθήσαμε στην Εσθονία να αλλάξουμε τον τρόπο διακυβέρνησης, ήταν σαν το ινδιάνικο παραμύθι όπου στο σκοτάδι κάποιος ψάχνει με τα χέρια τι βρίσκεται γύρω του. Ήταν μια νέα πραγματικότητα που έπρεπε να τη σχεδιάσουμε», επεσήμανε ο Εσθονός πρώην βουλευτής και ιδρυτής της Ακαδημίας για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Ivar Tallo, ο οποίος ήταν ο επίσημος προσκεκλημένος στην εκδήλωση.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής και αντιπρόεδρος του Forum Χάρης Θεοχάρης παρουσιάζοντας την πρότασή του για το νέο ψηφιακό δημόσιο υπογράμμισε ότι «έχουμε το φαινόμενο του σιλό στο οποίο κάθε οργανισμός και κάθε υπουργείο διεκδικεί την αυτονομία του και τη δυνατότητα να μην εξαρτάται από κανέναν και να μην επικοινωνεί με κανέναν. Έτσι όμως δε χτίζονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες», σημείωσε ο κ. Θεοχάρης και πρόσθεσε «η ψηφιακή εξυπηρέτηση πρέπει να στηθεί από την αρχή με περιγραφές θέσεων, αξιολόγηση από τους πολίτες και στοχοθεσία. Να πάρουμε ως βάση ένα μοντέλο web banking, μια σταδιακή μετάβαση, με παράκαμψη της καχυποψίας των πολιτών, μια εθελοντική μετάβαση.
Καμία μεταρρύθμιση δε θα πετύχει χωρίς σεβασμό σε όσους επηρεάζει. Πρέπει να τολμήσουμε να οραματιστούμε. Δεν υπάρχει τεχνοκρατική λύση σε πολιτικά προβλήματα. Απαιτείται πολιτική βούληση. Πρέπει σήμερα να δοκιμάσουμε πιο ψηλά και πιο δυνατά. Γιατί όταν είμαστε μέσα σε ένα βαθύ λάκκο, δε φτάνει να σημαδεύουμε χαμηλά. Πρέπει να ρίξουμε το σχοινί πολύ ψηλά αν θέλουμε να βγούμε έξω στο ξέφωτο».
«Τα οφέλη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης διαχέονται σε όλους τους πολίτες», επεσήμανε από την πλευρά του ο βουλευτής και τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της ΝΔ Γεώργιος Γεωργαντάς. «Είμαι υποχρεωμένος να αναφέρω την πρόοδο στην φορολογική διοίκηση στη θητεία του Χάρη Θεοχάρη στην ΓΓΔΕ. Ήταν ένα άπιαστο όνειρο. Πετύχαμε αποτελέσματα γιατί υπήρξε η πολιτική βούληση, γιατί βρέθηκε το τεχνοκρατικό και πολιτικό προσωπικό που υπηρέτησε και στήριξε την προσπάθεια».
«Το πιο σημαντικό θετικό στοιχείο στη χώρα είναι ότι τα 2/3 των δημοσίων υπαλλήλων είναι πτυχιούχοι. Αυτό που λείπει από το ελληνικό δημόσιο είναι το management, επειδή η διοίκηση στελεχώνεται με πελατειακά κριτήρια», σημείωσε ο Θεόδωρος Καρούνος, αντιπρόεδρος Οργανισμού Ανοικτών Τεχνολογιών.