Αναλυτική συνέντευξη στην ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, ενόψει του αυριανού Γιούρογκρουπ.
Ο υπουργός εξηγεί ότι η χώρα μας θα μπορέσει να σηκώσει μόνη της το βάρος του χρέους μετά από τις 20 Αυγούστου, όταν θα βγει από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, έχοντας λάβει μια ελάφρυνση από το αυριανό Γιούρογκρουπ, τόσο προκαταβολικά (upfront), όσο και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Προσθέτει, δε, ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί στα δημοσιονομικά, και ιδίως στο πρωτογενές πλεόνασμα, θα επιτρέψουν στην Ελλάδα «να προχωρήσει στηριζόμενη στις δυνάμεις της».
Όπως αναφέρει η Sole 24 Ore, o κύριος Χαρίτσης τονίζει ότι ένα «μαξιλάρι» (δημοσιονομικό απόθεμα) ύψους 18 με 20 δισεκατομμυρίων ευρώ θα είναι αρκετό για να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες ενδεχόμενων αναταράξεων στις αγορές, η αντίδραση των οποίων εξακριβώθηκε ήδη επιτυχώς τρεις φορές, τους περασμένους μήνες. Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας τονίζει ότι μια προληπτική γραμμή στήριξης θα ισοδυναμούσε «με ένα είδος τέταρτου μνημονίου, ενώ η κυβέρνηση επιθυμεί μια καθαρή έξοδο».
«Μετά από οκτώ χρόνια θυσιών δεν μπορούμε να χάσουμε την αξιοπιστία που κερδίσαμε. Όποιος θέλει να δει τι θα κάνουμε, ας δει το πρόγραμμα που παρουσιάσαμε, το οποίο αφορά την εποχή που θα ακολουθήσει το πρόγραμμα στήριξης», λέει ο υπουργός.
Ο Αλέξης Χαρίτσης, πιο αναλυτικά, προσθέτει ότι είναι αισιόδοξος «λόγω της ποιοτικής παραμέτρου της οικονομικής ανάκαμψης που βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία λαμβάνει ουσιαστική ώθηση από τις εξαγωγές, της παραγωγής των προϊόντων μεταποίησης και των επενδύσεων». «Πρέπει να ενθαρρυνθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, ευνοώντας, ιδίως, τις σχέσεις του επιχειρηματικού κόσμου με εκείνον της έρευνας, για να στηριχθεί η επιστροφή των επιστημόνων που τα περασμένα χρόνια είχαν φύγει στο εξωτερικό», τονίζει.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας αναφέρεται και στην μεταρρύθμιση του κτηματολογίου, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020. «Θα φαίνεται ξεκάθαρα πώς χρησιμοποιούνται οι διάφορες εκτάσεις, στα πλαίσια ενός συνολικού εκσυγχρονισμού της διοίκησης και των νόμων», εξηγεί στην εφημερίδα του Μιλάνου.
Σε ότι αφορά, τέλος, την νέα ιταλική κυβέρνηση και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα γενικότερα, ο κύριος Χαρίτσης υπογραμμίζει:
«Οι ιταλοί έκαναν τις επιλογές τους, κάτι που αποτελεί πλήρες τους δικαίωμα. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν κατάφεραν να λάβουν κάποια μηνύματα που είχαν σταλεί, και αυτό είχε επιπτώσεις σε διάφορες χώρες. Η αντίδραση βράβευσε ιδίως δεξιές δυνάμεις, θεωρώ ότι πρόκειται για επικίνδυνη εξέλιξη. Ενόψει των Ευρωεκλογών του 2019, η κυβέρνησή μας, μαζί με άλλες ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις, εννοεί να προάξει μια διαφορετική, πιο ανοικτή και κοινωνική ατζέντα, υπέρ της ανάπτυξης. Η νομισματική ένωση πρέπει να γίνει μια οικονομική ένωση. Διαφορετικά, τα μαύρα φαντάσματα του παρελθόντος, της άκρας δεξιάς, θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο».