«Η Ελλάδα δεν θα ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή γιατί πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητα» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας σε σεμινάριο που διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σήμερα στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Χαρίτσης εξήγησε ότι πιστωτική γραμμή σημαίνει στην πραγματικότητα ένα νέο πρόγραμμα και κάτι τέτοιο θα έστελνε λάθος μήνυμα στις αγορές. «Θέλουμε συνεργασία με τους εταίρους μας, μία κανονική σχέση μαζί τους, και θέλουμε να αναλάβουμε την ιδιοκτησία των μελλοντικών μεταρρυθμίσεων» σημείωσε. Γι’ αυτόν τον λόγο, είπε, επειδή δεν θα χρειαστεί πιστοληπτική γραμμή, δημιουργείται ένα σημαντικό ταμειακό απόθεμα που θα βοηθήσει την Ελλάδα να εξυπηρετήσει τις δανειακές ανάγκες της για ένα διάστημα, μετά την έξοδο από το πρόγραμμα. Με αυτό το ταμειακό απόθεμα, πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, η Ελλάδα θα «τεστάρει τις αγορές με προσεκτικά βήματα και θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει σε περίπτωση «κλυδωνισμών» διεθνώς.
Εξάλλου, σχετικά με την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Χαρίτσης τόνισε τη σημασία που έχει για τους ξένους επενδυτές η πολιτική και οικονομική σταθερότητα στη χώρα, αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα ξαναμπαίνει στην κανονικότητα.
O ίδιος επισήμανε ότι οι ξένες άμεσες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 7% το 2017 στην Ελλάδα, σε σχέση με το 2016. Υποστήριξε ότι αυτή η αύξηση δεν είναι αρκετή και ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη, ενώ για τα κίνητρα που δίνονται προκειμένου να υπάρξει προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, υπογράμμισε τα φορολογικά κίνητρα που δίνονται σε επενδύσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ και τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος.
Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις για την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών σύστασης και αδειοδότησης των επιχειρήσεων, καθώς και σε ένα πλήθος από νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα για την τόνωση συγκεκριμένων κλάδων τής οικονομίας και για την ενίσχυση νεοφυών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.