Στη δυνατότητα διαπραγμάτευσης με τη μελλοντική νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, για μια προσαρμογή του ελληνικού προγράμματος βοήθειας, αναφέρθηκε η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, σε σημερινή συνέντευξή της στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), λέγοντας χαρακτηριστικά πως, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να επιταχυνθούν ή να επισπευστούν διαδικασίες και να εξεταστεί τι πρέπει να γίνει, ώστε να μην συνεχιστεί η κατάθλιψη και να επιστρέψει πάλι η ελπίδα.
Πρόσθεσε δε, πως δεν έχει νόημα μια αλλαγή ολόκληρου του ελληνικού προγράμματος βοήθειας, ούτε και να τίθενται όλα υπό αμφισβήτηση και να ξεκινά κάποιος από «τον Αδάμ και την Εύα». Γι’ αυτό τον λόγο και θα πρέπει να εξεταστεί το πώς μπορεί να προχωρήσει κανείς εντός του προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη την εσωτερική κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα, υπογραμμίζει η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών.
Σύμφωνα με την κ. Φέκτερ, μόλις υπάρξει νέα ελληνική κυβέρνηση, η «τρόικα» θα μεταβεί στην Αθήνα για να προβεί σε ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης και να υποδείξει πού χρειάζονται περαιτέρω ενέργειες, εντατικοποίηση ή δυνατότητες βελτίωσης της κατάστασης, ανάλογα με το αποτέλεσμα της ανάλυσης.
Η ίδια σημειώνει πως παραβλέπεται το γεγονός ότι το πρόγραμμα βοήθειας περιλαμβάνει και κίνητρα ανάπτυξης και απασχόλησης και παρατηρεί πως όλοι πιστεύουν ότι γίνεται μόνον εξοικονόμηση πόρων ενώ, αντιθέτως, υπάρχει πληθώρα πρωτοβουλιών, που δίνουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να επιστρέψει στην πορεία της ανάπτυξης.
Η Μαρία Φέκτερ βρίσκει ακατανόητο το ότι, κάθε δύο μήνες, το πρόγραμμα τίθεται υπό αμφισβήτηση, κάτι που αντιβαίνει και στο καταστατικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που προβλέπει πως ένα πρόγραμμα που έχει αποφασιστεί, είτε εφαρμόζεται είτε το ΔΝΤ αποσύρεται από αυτό. Κατά την αναπροσαρμογή του πρώτου προγράμματος για την Ελλάδα, στο δεύτερο πρόγραμμα έγιναν εξαιρέσεις και αυτό διήρκεσε εννέα μήνες, όμως συνιστά ψευδαίσθηση, όπως η ίδια τονίζει, το να πιστεύει κανείς ότι μπορεί μεθαύριο να ανατρέψει τα πάντα και να αποφασιστεί κάτι άλλο.
Σύμφωνα με την Αυστριακή υπουργό Οικονομικών, θα πρέπει να αναμένεται η πρόοδος των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στην Ελλάδα και, μέχρι τέλος της εβδομάδας, να διαπιστωθεί αν θα είναι βιώσιμος. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει μια σταθερή κυβέρνηση, οπότε το Eurogrοup θα έχει και πάλι έναν συνομιλητή για τις περαιτέρω ενέργειες και την υλοποίηση του προγράμματος, τα μέτρα βοήθειας και την τεχνική υποστήριξη.
Στο τέλος της συνέντευξής της στο ΑΡΑ, η Μαρία Φέκτερ διαβεβαίωσε πως μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν συζητήθηκε ποτέ από τους υπουργούς των χωρών της ζώνης του κοινού νομίσματος.