Σε επιχειρησιακό κέντρο, με άμεση δυνατότητα λήψης αποφάσεων και νομοθετικές/εκτελεστικές αρμοδιότητες, μετατρέπεται στο αμέσως προσεχές διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτή είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η βασική εισήγηση της «επιτροπής σοφών» που εργάστηκε το προηγούμενο εξάμηνο με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του μοντέλου διακυβέρνησης και που ήδη έχει καταθέσει ένα μεγάλο μέρος των προτάσεών της στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.
Όπως αναφέρει «το ΒΗΜΑ της Κυραικής» οι εισηγήσεις, τις οποίες έχει ήδη λάβει και επεξεργάζεται ο κ. Παπανδρέου, θα κρίνουν εν πολλοίς, όπως επιβεβαιώνεται και από στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, το εύρος των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά και τον χρόνο που θα επιλέξει ο Πρωθυπουργός για τις σχετικές ανακοινώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η δημιουργία μιας «ομάδας υποστήριξης», με τη δημιουργία νέων θέσεων συμβούλων και ενίσχυσης συγκεκριμένων υπηρεσιών του πρωθυπουργικού γραφείου.
Παράλληλα έχει ανατεθεί σε ομάδα νομικών η κατάρτιση όσων προεδρικών διαταγμάτων κρίνονται απαραίτητα για τη λειτουργία του νέου οργανογράμματος και προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις ανάλογες με εκείνες που χαρακτήρισαν το πρώτο δίμηνο λειτουργίας της κυβέρνησης, όταν ήλθε και το πρώτο κύμα «δομικών αλλαγών» με τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις υπουργείων.
Η νέα δομή του πρωθυπουργικού γραφείου θα προσδιορίσει επίσης και τις αλλαγές στα πρόσωπα που βρίσκονται στο στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον. Σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου ανέφερε κατά τη διάρκεια της άτυπης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την προηγούμενη Τρίτη, ο τομέας του συντονισμού του κυβερνητικού έργου απαιτεί και τις πιο γενναίες παρεμβάσεις. Δεδομένου ότι τα ζητήματα αυτά έχουν συζητηθεί το τελευταίο διάστημα στις συνομιλίες του Πρωθυπουργού με τους κκ. Χ. Παμπούκη και Ι. Ραγκούση, μέλη του υπουργικού συμβουλίου θεωρούν βέβαιο ότι αυτά είναι δύο από τα ελάχιστα στελέχη που γνωρίζουν όχι μόνον τι μέλλει γενέσθαι, αλλά και τι πόστα θα τους ανατεθούν στη νέα δομή της κυβέρνησης.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε τις τελευταίες ημέρες επανειλημμένως στα ζητήματα συντονισμού, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως ένδειξη όσων έχει διαπιστώσει στο πρώτο δεκάμηνο της κυβέρνησής του. Με την ανάθεση του συντονισμού σε έναν υπουργό, αποκλειστικά επιφορτισμένο με αυτό το έργο και εφοδιασμένο με μία ομάδα ειδικών συνεργατών και εντεταλμένων συμβούλων, αναμένεται ότι εντός των προσεχών εβδομάδων θα επαναπροσδιοριστούν και θα εξειδικευτούν οι αρμοδιότητες του κ. Πάγκαλου, ενώ ο υπουργός Επικρατείας θα κινηθεί περισσότερο παρασκηνιακά, με αρμοδιότητες σε θέματα επενδύσεων και οικονομικής διπλωματίας.
Οι αλλαγές στο πρωθυπουργικό γραφείο
Α) Άμεση παρέμβαση και συντονισμός στην κατάρτιση και κατάθεση νομοσχεδίων στη Βουλή Β) Συνεχής έλεγχος και παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου και της εφαρμογής του μνημονίου Γ) Χάραξη κεντρικής επικοινωνιακής στρατηγικής και άμεση διαχείριση εκτάκτων κρίσεων
Ποιοι μετέχουν στην Επιτροπή Σοφών
Κέβιν Φέδερστοουν
Καθηγητής Ελληνικών Σπουδών στην έδρα «Ελευθέριος Βενιζέλος» της London School of Εconomics. O μοναδικός που μιλάει την ελληνική γλώσσα και γνωρίζει καλά την ελληνική πραγματικότητα.
Λαϊφ Παγκρότσκι
Πρώην στέλεχος της σουηδικής κυβέρνησης υπό τον σοσιαλιστή κ. Γκόραν Πέρσον, έχει διατελέσει υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Σουηδίας.
Ρίτσαρντ Πάρκερ
Οικονομολόγος, λέκτορας Δημόσιας Πολιτικής στη Σχολή Διακυβέρνησης του Χάρβαρντ και παλαιός φίλος της οικογένειας Παπανδρέου.
Ρότζερ Γουίλκινς
Γραμματέας της Γενικής Εισαγγελίας στο Σίδνεϊ, ειδικός σε θέματα Δημόσιας Διοίκησης και πρώην στέλεχος της Citibank.
Τζεφ Μάλγκαν
Πρώην τροτσκιστής, πρώην σύμβουλος του Μπλερ, μελετητής του βουδισμού με γνώσεις για τον «τρίτο δρόμο».