Η αδιαμφισβήτητα εξαιρετική φυσική κατάσταση του Γιώργου Παπανδρέου θα του χρειαστεί στο δύσκολο τρίμηνο το οποίο αρχίζει από την Τετάρτη και περιλαμβάνει για τον ίδιο και την κυβέρνηση εννιά τεράστια εμπόδια- βουνά, τα οποία καλείται να υπερπηδήσει έως το τέλος του χρόνου.
Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους «τα ΝΕΑ» μία σύντομη παράθεση φανερώνει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε μια κρίσιμη περίοδο, από την έκβαση της οποίας θα κριθούν πολλά σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Ακολουθεί η χρονολογική καταγραφή των στοιχημάτων που έχει να κερδίσει ο Πρωθυπουργός το επόμενο διάστημα.
3-5 Σεπτεμβρίου
Περιμένοντας σκληρή κριτική
Σε τριήμερη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου τελικά (αρχικά υπήρξε η σκέψη να πραγματοποιηθεί Εθνική Συνδιάσκεψη) 3-5 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα ο Γ. Παπανδρέου θα παρουσιάσει το σχέδιό του για τη χώρα για τα επόμενα χρόνια, θα μιλήσει για τις αναγκαίες τομές στο κράτος και τους θεσμούς εξαίροντας, και θα εξάρει την τομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αλλά όχι μόνο αυτό: θα παρουσιάσει και τον κατάλογο των υποψηφιοτήτων που θα στηρίξει το Κίνημα στις εκλογές του Νοεμβρίου σε περιφέρειες και δήμους.
Παράλληλα θα δεχτεί και την κριτική του λεγόμενου «σκληρού» ΠΑΣΟΚ, το οποίο θεωρεί ότι οι πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση αφίστανται των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ και έχουν νεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά. Ανασχηματισμός στην ομίχλη
Οι ανακοινώσεις των υποψηφίων θα φέρουν αλλαγές. Αλλά τι αλλαγές; Μέχρι στιγμής υπήρχε η αίσθηση ότι θα αποτελέσουν την αφορμή για έναν σημαντικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης, συνοδευόμενο από αλλαγές στη δομή του κυβερνητικού σχήματος, με την τοποθέτηση ενός υπουργού συντονιστή, και ενίσχυση του Μεγάρου Μαξίμου.
Σήμερα, δεν είναι πολλοί αυτοί που το πιστεύουν. Αντίθετα, οι περισσότεροι θεωρούν ότι η εμπλοκή στις εκλογές ορισμένων υφυπουργών (Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Αρναουτάκης, Γιάννης Μαγκριώτης ή Μάρκος Μπόλαρης) θα απαιτήσει τη συμπλήρωση των κενών θέσεων του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ο Γιώργος Παπανδρέου όμως είναι γνωστό ότι αρέσκεται στους αιφνιδιασμούς, γι΄ αυτό οι πάντες κρατούν επιφυλάξεις. Ωστόσο το πολιτικό ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Γ. Παπανδρέου είναι το πώς θα κερδίσει τις εντυπώσεις με έναν ανασχηματισμό ο οποίος ήδη έχει «καεί» απο τη συνεχή ανατροφοδότηση της σχετικής συζήτησης, με τη συμμετοχή ακόμη και υπουργών.
10-12 Σεπτεμβρίου
ΔΕΘ: Φτωχό καλάθι παροχών
Το παραδοσιακό τριήμερο της Θεσσαλονίκης για τα εγκαίνια της ΔΕΘ 10-12 Σεπτεμβρίου φέτος θα γίνει 4ημερο, γιατί ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο στις 9 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη. Το πολιτικό του θέμα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει είναι το πώς θα καταφέρει να συμβιβάσει την αδυναμία εξαγγελίας παροχών για τις ασθενέστερες εισοδηματικά τάξεις και τους συνταξιούχους που επλήγησαν από τη σκληρή λιτότητα, με την επαναφορά στο προσκήνιο των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει προεκλογικά πέρσι τέτοιο καιρό στη Θεσσαλονίκη. Πιθανολογείται ότι θα επιλέξει τη φυγή προς τα εμπρός, με την εξαγγελία συγκεκριμένων πολιτικών για την ανάπτυξη.
12-16 Σεπτεμβρίου
Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.
Μετά ένα μικρό διάλειμμα που αφορά μια επίσκεψη αστραπή στη Νορβηγία στις 12-13 Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός θα μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης το διήμερο 15-16 του μηνός, συμμετοχή που θα συμπέσει χρονικά με την καταβολή στην Ελλάδα της δεύτερης δόσης του δανείου.
Ίσως θα είναι η πιο εύκολη συμμετοχή του σε σύνοδο κορυφής εδώ και πάρα πολλούς μήνες: μόνο εύσημα θα έχει να εισπράξει απο τους κοινοτικούς αξιωματούχους για την «αποτελεσματικότητα της ελληνικής προσπάθειας». Αν υπάρξει ένα ζήτημα, αυτό θα είναι να κληθεί να υπερασπιστεί την προσπάθεια αυτή έναντι της στάσης που έχουν λάβει κατά του δανεισμού της Ελλάδας η Σλοβακία και η Τσεχία.
18-25 Σεπτεμβρίου
«Πονοκέφαλος» στη Νέα Υόρκη
Το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου ο Γιώργος Παπανδρέου θα μετάσχει στην ετήσια σύνοδο του ΟΗΕ και θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού. Πρόγραμμα δεν υπάρχει ακόμη, αλλά είναι γνωστό ότι ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη από 18-25 Σεπτεμβρίου.
Πολιτικά ζητήματα που υπάρχουν και θα κληθεί να αντιμετωπίσει- πλην των διαβουλεύσεων και πάλι με επίκεντρο την ελληνική οικονομία-, το Σκοπιανό, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και το Κυπριακό. Πρώτη προτεραιότητα, το θέμα του ονόματος των Σκοπίων.
Μέσα Οκτωβρίου
Το «αγκάθι» του προϋπολογισμού
Μέσα Οκτωβρίου αρχίζει η πολυεπίπεδη, οδυνηρή και συνάμα σκληρή διαδικασία για τον τριετή προϋπολογισμό που καλείται να καταθέσει η Ελλάδα, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την τρόικα. Ο προϋπολογισμός αυτός, που για πρώτη φορά κα ταρτίζει ελληνική κυβέρνηση, ίσως- λένε κάποιοι μυημένοι- να είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο ο Γ. Παπανδρέου αποφεύγει επί του παρόντος τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του. Το σχετικό νομοσχέδιο υπολογίζεται ότι θα συζητείται επί εβδομάδες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, συζήτηση που θα αρχίσει τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου. Το κρίσιμο για τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση είναι το πώς θα ισορροπήσει ανάμεσα στην επίτευξη των στόχων που επιβάλλει το Μνημόνιο για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους και στη μη επιβολή νέων μέτρων, σε μία περίοδο κατά την οποία υφίσταται υστέρηση των στόχων σε έσοδα και περιορισμό δαπανών.
Οι τροϊκανοί ξανάρχονται
Η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή επί του προϋπολογισμού της τριετίας θα συμπέσει με τη νέα αξιολόγηση που θα κάνει στην ελληνική οικονομία η τρόικα. Πρόκειται για κρίσιμη αξιολόγηση που υπολογίζεται να αρχίσει στα μέσα Οκτωβρίου και από την οποία εξαρτάται η καταβολή της επίσης κρίσιμης 3ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα. Αν όλα εξελιχθούν καλά, περάσουμε δηλαδή τα τεστ που είναι και το μεγάλο εμπόδιο για την κυβέρνηση, η τρίτη δόση θα καταβληθεί στην Ελλάδα περί τα μέσα Δεκεμβρίου.
7 Νοεμβρίου
Τώρα «μιλάει» η κάλπη
Στις 7 Νοεμβρίου η κυβέρνηση θα κληθεί να μετρήσει- στην κάλπη πια – τις επιπτώσεις από την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας που έλαβε την περασμένη άνοιξη. Ανεξάρτητα από τον αριθμό των περιφερειών που θα κερδίσει (υπολογίζει 7 τουλάχιστον στις 13) και το πώς θα εξελιχθεί η μάχη στους μεγάλους δήμους, το πρόβλημά της είναι- όπως παραδέχονται τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη- καθαρά πολιτικό.
Αποδοκιμασία των κυβερνητικών υποψηφίων δημιουργεί εξ αντικειμένου συνθήκες κρίσης για την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, και δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν πια και για επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων στην κατεύθυνση ακόμη και πρόωρων εκλογών.
Η ψήφιση του προϋπολογισμού
Η ψήφιση του προϋπολογισμού προσλαμβάνει, παραδοσιακά κάθε χρόνο, χαρακτήρα άτυπης παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, Αυτή η ψηφοφορία, λόγω της φύσης του προϋπολογισμού, προφανώς έχει ιδιαίτερη σημασία και σε συνδυασμό με το τι θα έχει γίνει στις εκλογές του Νοεμβρίου, ακόμη μεγαλύτερη.
Το πολιτικό πρόβλημα του Γιώργου Παπανδρέου θα προκύψει αν υπάρξουν διαφοροποιήσεις κατά την ψηφοφορία- οπότε, με δεδομένο το τι είχε συμβεί με την ψηφοφορία για το Μνημόνιο, θα κληθεί να θέσει εκτός ΠΑΣΟΚ και άλλους διαφωνούντες, μειώνοντας όμως ακόμη περισσότερο τη δύναμη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.