«Πριν περίπου τρία χρόνια, προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε τον αγώνα της κυβέρνησης να μετριάσει τις επιπτώσεις από τον συμβιβασμό με τους δανειστές στα προδιαγεγραμμένα πεδία και κυρίως στο φορολογικό και ασφαλιστικό και ταυτόχρονα να επιλύουμε χρόνια και κληροδοτημένα προβλήματα, όπως οι πληρωμές και ενισχύσεις των δικαιούχων παραγωγών, οι γενικευμένες αβλεψίες, η αποτροπή και ελαχιστοποίηση καταλογισμών και προστίμων, η θεσμική αναδιάρθρωση κρίσιμων τομέων της αγροτικής οικονομίας, όπως οι συνεταιρισμοί και οι βοσκήσιμες γαίες. Ταυτόχρονα να εισάγουμε ή να τροποποιήσουμε πλευρές της αγροτικής πολιτικής που είτε παρεμπόδιζαν αναπτυξιακά είτε προνομιακά πριμοδοτούσαν χαριστικά επενδύσεις, κλάδους, προϊόντα, περιοχές, άτομα».
Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων κατά την ομιλία του στο 14ο Περιφερειακό Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στη Μυτιλήνη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και πρόσθεσε, ότι σήμερα απαιτούνται προσπάθειες για την αναδιοργάνωση και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα με κοινωνική δικαιοσύνη.
«Μιλάμε για μια διαρκή μάχη προάσπισης συμφερόντων χωρών και ανθρώπων με δίκαιο τρόπο, όπου όσο πιο ισχυρός, θωρακισμένος, συνεκτικός, καινοτόμος και οργανωμένος είσαι, τόσο μειώνεις τις επισφάλειες και τις αδυσώπητες αγοραίες πιέσεις» είπε ο κ. Αποστόλου.
Συνεχίζοντας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, χαρακτήρισε «ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και πρόοδο του κοινωνικού ιστού» τον αγροτικό χώρο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Όπως είπε ο κ. Αποστόλου, ισχυρά σημεία της Περιφέρειας είναι το φυσικό περιβάλλον, η τουριστική ανάπτυξη και η πολιτιστική κληρονομιά, όμως ο νησιώτικος χαρακτήρας και η γεωγραφική της θέση, αποτελούν στοιχεία «τα οποία δεν βοηθούν μια αναπτυξιακή πορεία λόγω της ανεπαρκούς προσπελασιμότητας προς τα αναπτυγμένα αστικά κέντρα της Ελλάδας, αλλά και της περιορισμένης συνεργασίας και συνέργειας με τα παράλια της Μ. Ασίας, λόγω των γεωπολιτικών συνθηκών και των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί το έντονο μεταναστευτικό ρεύμα που δέχονται τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται στον αγροδιατροφικό τομέα».
Συνεχίζοντας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, επεσήμανε ότι η περιοχή έχει «τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης», αρκεί, όπως είπε να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα, της στενότητας των φυσικών πόρων και του κόστους μεταφοράς των γεωργοκτηνοτροφικών εφοδίων και προϊόντων.
Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε σε σειρά θεσμικών μέτρων κυρίως νομοθετικών πρωτοβουλιών, που έχουν ληφθεί για να ενισχύσουν τις προσπάθειες ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα:
«Έως σήμερα έχουν ενεργοποιηθεί για όλη τη χώρα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας πράξεις συνολικού προϋπολογισμού 250 εκ ευρώ, με βασικότερα αυτά της Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων και της απόσυρσης σκαφών.
Για τη δράση «Οριστική παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων» στο Νότιο Αιγαίο τα σκάφη που θα αποσυρθούν είναι 72, με συνολικό προϋπολογισμό 3,3 εκατ. ευρώ.
Για έργα υδατοκαλλιεργειών έχουν υποβληθεί 6 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ, ενώ σε ότι αφορά στις ειδικές προβλέψεις για τη νησιωτικότητα, όπως η ένταξη των νέων αγροτών με βασικό ποσό ενίσχυσης έως και 22.000 ευρώ και τα πρόσθετα κίνητρα για τις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις των μικρών νησιωτικών περιοχών, ύψους 70 εκατ. ευρώ, εφαρμόζονται για πρώτη φορά στα μικρά νησιά Αιγαίου» .
Όπως ο ίδιος εξήγησε, υπάρχουν επίσης πρόσθετα κίνητρα για ενίσχυση στα σχέδια βελτίωσης και κατά προτεραιότητα δράσεις πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων και υιοθέτησης συστημάτων ποιότητας, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των παραγόμενων τοπικών προϊόντων.
Ακόμη μέτρα στη μεταποίηση και εμπορία των γεωργικών προϊόντων και ειδικό πρόγραμμα ενισχύσεων ύψους 24 εκατ. ευρώ, το αποκαλούμενο πρόγραμμα μικρών νησιών Αιγαίου, για την ενίσχυση της μεταφοράς πρώτων υλών από την ηπειρωτική Ελλάδα στα μικρά νησιά και την ενίσχυση της τοπικής γεωργικής παραγωγής και των παραδοσιακών εξαγωγών από τα μικρά νησιά όπως είναι η φυτική παραγωγή, η μελισσοκομία, η ενίσχυση γάλακτος
«Στηρίζουμε όλες τις παρεμβάσεις που χρειάζεται ο αγροτικός χώρος της χώρας μας με βασικό εργαλείο το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, η συνολική δημόσια δαπάνη του οποίου ανέρχεται στα 5,8 δισ. ευρώ, εκχωρώντας στις Περιφέρειες αρμοδιότητες διαχείρισης για το 37% των πόρων του» κατέληξε ο κ. Αποστόλου.