Ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν στο μέλλον προσαρμογές στο οικονομικό πρόγραμμα που εφαρμόζει η Ελλάδα, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης, άφησε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης σε συνέντευξη στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.
Ερωτηθείς, αν οι πιστωτές της Ελλάδας εξετάζουν τροποποίηση του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων για να διευκολύνουν την ανάπτυξη, ο υπουργός απάντησε: «Δεδομένου ότι η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία του προγράμματος, μπορεί να εξετασθούν (τέτοιες) προσαρμογές στο μέλλον».
Ο υπουργός αναφέρθηκε στη μεγάλη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ που πέτυχε η Ελλάδα την τελευταία διετία, η οποία είναι, όπως είπε, χωρίς προηγούμενο στην Ευρωζώνη, καθώς και την ακόμη μεγαλύτερη μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος που ανήλθε σε 8,2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.
Πρόσθεσε ότι «αν η προσαρμογή ήταν λιγότερο απότομη, η επίπτωση στην ανάπτυξη θα ήταν μικρότερη και στο μέλλον μία λίγο μακρύτερη δημοσιονομική προσαρμογή θα μπορούσε να έχει μικρότερη επίπτωση στην ανάπτυξη, αλλά αυτό θα απαιτούσε περισσότερη χρηματοδότηση που δεν είναι διαθέσιμη».
«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι απαιτείται», διαβεβαίωσε.
Ο κ. Σαχινίδης αναφέρθηκε και στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, την προοπτική τους μετά από αυτή, καθώς και το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων.
Ερωτηθείς, αν η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας που θα προκύψει από τις εκλογές θα ήταν καλύτερο να έχει ως πρωθυπουργό από έναν τεχνοκράτη, όπως ο σημερινός πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο υπουργός απάντησε: «Κατά την άποψή μου, πρωθυπουργός θα έπρεπε να είναι ένας εκλεγμένος πολιτικός που θέλει και έχει την ικανότητα να πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις που θα οδηγήσουν τη χώρα έξω από την κρίση».