Το ένα τέταρτο του δημόσιου χρέους ήταν τα 85 δισ. του μαύρου χρήματος στον χώρο της Υγείας, από το 1991 μέχρι το 2010, που έγινε ατομικές περιουσίες, βγήκε στο εξωτερικό και αυτό δεν γίνεται χωρίς πολιτική καθοδήγηση, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, μιλώντας στο 10ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, που πραγματοποιείται στην Τρίπολη.
Ο κ. Πολάκης είπε ότι είναι προφανής η ευθύνη των γιατρών, των προϊσταμένων και των διοικητικών του συστήματος και πρόσθεσε: «Δεν θα φτάναμε εκεί, αν δεν υπήρχε το πολιτικό μέτρο που το επέτρεψε να συμβεί».
«Η πολιτική τα καθορίζει όλα. Και τώρα που βρέθηκαν κάποιοι δικαστές να ψάξουν αυτή την ιστορία, τώρα κάποιοι τολμούν να μιλούν για σκευωρία, λες και έχουμε πιει όλοι το ποτό της λήθης και δεν ξέρουμε τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια ή είμαστε εκτός συστήματος» είπε, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του, σημείωσε ότι αθροιστικά από το 2015 μέχρι σήμερα, τα χρήματα τα οποία δόθηκαν στον δημόσιο χώρο της Υγείας, είναι 1 δισ. ευρώ παραπάνω για πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη.
Το 2016, για πρώτη φορά, τα νοσοκομεία έκλεισαν με 35 εκατ. θετικό πλεόνασμα, από τα 935 εκατ. χρέος το 2015. Στις 31.12.2017 τα νοσοκομεία της χώρας έκλεισαν με περίσσευμα 365 εκατ. ευρώ. «Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία του δημόσιου νοσοκομειακού συστήματος της χώρας, από τότε που φτιάχτηκε. Και έγινε σε καιρούς μνημονίων, κακομοιριάς, εποπτείας» είπε ο αν. υπουργός.
Μιλώντας για τα προβλήματα του συστήματος, ο κ. Πολάκης έκανε λόγο για «κλέψιμο στην κορυφή» το οποίο σταμάτησε, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει ακόμα πρόβλημα παρακάτω. «Υπάρχουν και κοριοί και σκουλήκια και διάφορα, αλλά αυτά δεν λύνονται με οριζόντιους τρόπους, ούτε μπορείς να ξεκινάς κυνήγι μαγισσών».
Είπε ακόμη πως το προηγούμενο κοινωνικό συμβόλαιο της διαφθοράς στον χώρο της Υγείας, δεν ήταν μόνο το πελατειακό κράτος. Και εξήγησε: «Είναι και ότι “δεν σε πληρώνω για τη δουλειά που κάνεις, αλλά σου επιτρέπω να παίρνεις κομμάτι ως μαύρο χρήμα, της μίζας από αυτό που έχει υπερτιμολογηθεί”. Αυτό είναι το προηγούμενο κοινωνικό συμβόλαιο που χρεοκόπησε τη χώρα».
Επίσης, ο κ. Πολάκης ανέφερε ότι αυτά τα δύο χρόνια είναι σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα προσλήψεων προσωπικού στον χώρο της Υγείας, με όλες τις δυνατές μορφές, με 19.500 προσλήψεις σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων έχουν υλοποιηθεί περισσότερες από 13.000 και είναι σε εξέλιξη οι υπόλοιπες.
Όπως σημείωσε, φέτος πρέπει να προχωρήσει το σχέδιο με τις τοπικές μονάδες Υγείας, να γίνει ανανέωση εξοπλισμών και ξενοδοχειακών παρεμβάσεων σε όλα τα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας και να «προχωρήσει με πολύ συγκεκριμένα βήματα το κομμάτι των προμηθειών».
«Μετά τον Αύγουστο πρέπει να επιστρέψουμε στον κόσμο που του κουτσουρέψαμε αποδοχές, ωράρια εργασίας, ένα μέρος των απωλειών. Διότι δεν μπορείς να έχεις κοινωνική συμμαχία χωρίς να ανταμείψεις το δυναμικό» κατέληξε.