Μεταξύ 700 και 940 δισ. ευρώ θα κυμαίνεται, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η απόφαση του άτυπου Συμβουλίου Ecofin που συνεδριάζει αύριο στην Κοπεγχάγη με τη «δύναμη πυρός» των ευρωπαϊκών ταμείων διάσωσης (ΕΤΧΣ και ΕΜΣ) στο επίκεντρο.
Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης αναμένεται να καθορίσουν το ύψος της χρηματοδοτικής ικανότητας των ταμείων δανεισμού, ώστε να εμποδίσουν τη μετάδοση της κρίσης και σε άλλες χώρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν διαμορφωθεί δύο στρατόπεδα: από τη μία πλευρά βρίσκονται όσοι επιδιώκουν μαξιμαλιστικούς στόχους, όσοι δηλαδή ζητούν η ενίσχυση των ταμείων διάσωσης να ανέλθει σε 940 δισ. ευρώ.
Αυτό θα προκύψει από την πρόσθεση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ή ΕΤΧΣ (440 δισ. ευρώ) και των πόρων του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ή ΕΜΣ (500 δισ. ευρώ) ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο του 2012.
Από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι χώρες – οπαδοί της μινιμαλιστικής προσέγγισης (Γερμανία, Φινλανδία, Εσθονία) οι οποίες θεωρούν ότι το ποσό των 700 δισ. ευρώ είναι αρκετό. Το ποσό αυτό προκύπτει από την παράλληλη χρήση των ποσών που ήδη έχουν διατεθεί από το ΕΤΧΣ (200 δισ. ευρώ) και των πόρων που θα διαθέτει ο ΕΜΣ.
Οι ΗΠΑ, η Κίνα αλλά και διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΟΣΑ ζητούν την αύξηση της δύναμης πυρός στο 1 τρισεκατομμύριο ευρώ, ώστε να είναι σε θέση να συνδράμει εφόσον χρειαστεί χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία.
Ωστόσο, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η αύξηση στα 700 δισ. ευρώ, θεωρείται ήδη τεράστια, καθώς η περαιτέρω αύξηση δεν προκαλεί ομόφωνο ενθουσιασμό.
Όπως σχολιάζει το κοινοτικό δελτίο Agence Europe, “καμία χώρα δεν επιθυμεί να αυξήσει τις εισφορές της” στον ΕΜΣ. Τονίζει, επίσης, ότι το ζητούμενο είναι να υιοθετηθεί το μοντέλο που θα προκαλέσει την πιο θετική αντίδραση στις αγορές.
Παρόμοια άποψη εκφράζει το κοινοτικό δελτίο Europolitique που αναφέρει ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν πρόκειται να δημιουργήσουν το “μπαζούκα” ύψους 1 τρισεκ. ευρώ, όπως συστήνουν οι διεθνείς τους εταίροι.
Εξάλλου, στο Ecofin που θα ακολουθήσει και με την παρουσία των επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών, θα συζητηθούν ευαίσθητα θέματα όπως είναι το ευρωπαϊκό πλαίσιο επίλυσης της τραπεζικής κρίσης, η ενίσχυση των ευρωπαϊκών κανόνων για τους οίκους αξιολόγησης και η επιβολή φορολογίας στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.