Πρόθυμος να καταθέσει προς ψήφιση νομοθετικές διατάξεις, που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εσωτερικών, για τη διευκόλυνση της εθελούσιας απομάκρυνσης μεταναστών από τη χώρα, δήλωσε μιλώντας στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Τάσος Γιαννίτσης, θέτοντας όμως ως προαπαιτούμενο τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων.
Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εσωτερικών, στο νομοσχέδιο με το οποίο ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο κοινοτική οδηγία για τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής πολιτών υψηλής ειδίκευσης από τρίτες χώρες με σκοπό την απασχόληση, είχε συμπεριλάβει αρχικά διατάξεις που, μεταξύ άλλων, προέβλεπαν την ίδρυση Γραφείου Εθελούσιας Επιστροφής μεταναστών στις χώρες τους, αλλά και τη δυνατότητα να πάνε στο εξωτερικό μετανάστες που είναι εγκλωβισμένοι για χρόνια στην Ελλάδα. Οι διατάξεις αυτές, όμως, όπως επισήμανε, αποσύρθηκαν στην πορεία μέχρι να διευκρινισθεί αν θα τύχουν της αποδοχής και άλλων κομμάτων.
Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις για την τοπική ανάπτυξη, την αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση-Ενσωμάτωση οδηγίας 2009/50ΕΚ», επεξεργάζεται από σήμερα η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, προκειμένου οι διατάξεις του να ψηφιστούν με τη διαδικασία του επείγοντος την προσεχή εβδομάδα από την Ολομέλεια.
Ειδικά για την κοινοτική οδηγία με την οποία ορίζονται οι προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής πολιτών υψηλής ειδίκευσης από τρίτες χώρες με στόχο την απασχόληση, ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε τον κίνδυνο η χώρα μας να αντιμετωπίσει πρόστιμο που θα βαρύνει τους πολίτες, επειδή έχει καθυστερήσει η ενσωμάτωσή της στο εθνικό δίκαιο. «Η συγκεκριμένη οδηγία» είπε ο κ. Γιαννίτσης «δεν έχει σχέση με την παράνομη μετανάστευση, αλλά με το ανθρώπινο δυναμικό υψηλής ειδίκευσης και την επενδυτική διαδικασία», για να προσθέσει ότι θα ήταν παράδοξο να ισχυριστεί κανείς ότι μια χώρα σαν την Ελλάδα έχει όλες τις ειδικεύσεις που μπορεί να απαιτήσουν περιπτώσεις μεγάλων επενδύσεων.
Είχαν προηγηθεί οι εισηγητές των κομμάτων που έσπευσαν να επισημάνουν τους τρομακτικούς δείκτες ανεργίας στους νέους στη χώρα μας και μάλιστα σε νέους με υψηλά προσόντα που τώρα στρέφονται σταδιακά στη μετανάστευση.
Το νομοσχέδιο που συζητείται επιφέρει αλλαγές στο πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των δήμων, των περιφερειών και των νομικών τους προσώπων, και σηματοδοτεί και τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών των ΟΤΑ. Ταυτόχρονα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για το οργανωτικό πλαίσιο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.
Οι εισηγητές των κομμάτων
«Το νομοσχέδιο είναι στη σωστή κατεύθυνση και απώτερος στόχος είναι η συγκρότηση ισχυρών δήμων και περιφερειών» ανέφερε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Αρβανιτίδης, παρατηρώντας ότι με τις προωθούμενες ρυθμίσεις παρέχεται ευελιξία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ενισχύεται η περιφερειακή ανάπτυξη.
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εισηγητής της ΝΔ, Γρηγόρης Αποστολάκος, αναγνωρίζοντας ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών εξήντλησε όλα τα περιθώρια διαλόγου με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατέληξε σε ένα πραγματικά συνεκτικό κείμενο. Ωστόσο, ο βουλευτής της ΝΔ έσπευσε να επισημάνει ότι το νομοσχέδιο αποτελεί «την απόδειξη της τραγικής αποτυχίας του εγχειρήματος του Ν. 3852/2010 του κ. Ραγκούση, αφού θέσπισε τον Καλλικράτη χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων». Αναφερόμενος στην κοινοτική οδηγία για τους μετανάστες υψηλής ειδίκευσης, ο εισηγητής της ΝΔ επανέλαβε ότι αν το κόμμα του «έχει την ευκαιρία να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, τότε το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει θα είναι για το μεταναστευτικό». Ο κ. Αποστολάκος αναγνώρισε ότι η οδηγία «θα αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα στην προσπάθεια των νέων ανέργων να βρούνε δουλειά», είπε όμως ότι η ΝΔ την ψηφίζει επειδή η ενσωμάτωση της οδηγίας είναι υποχρέωση που απορρέει από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ιωάννης Ζιώγας, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του καταψηφίζει συνολικά το νομοσχέδιο, επειδή θα στηριχθεί η δράση των επιχειρηματικών ομίλων στην Αυτοδιοίκηση, ενώ κατήγγειλε τις ρυθμίσεις για τις μετατάξεις του πλεονάζοντος προσωπικού, εκτιμώντας ότι μέσα στην τριετία το 60% του προσωπικού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα φύγει και θα καταργηθούν και οι συγκεκριμένες οργανικές θέσεις. Αναφερόμενος στην κοινοτική οδηγία για τους μετανάστες υψηλής ειδίκευσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε το σχέδιο της ΕΕ να αναζητηθούν φθηνοί εργαζόμενοι, την ίδια ώρα μάλιστα που, όπως επισήμανε, οι Έλληνες με υψηλού επιπέδου σπουδές παίρνουν το δρόμο της μετανάστευσης.
«Δαιδαλώδες» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης, σημειώνοντας ότι δεν είναι σαφές από πού θα προέλθει η μείωση των πόρων της Αυτοδιοίκησης. Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ ανέφερε ότι ο Καλλικράτης απέτυχε και ότι τα απόνερα του είναι οι σημερινές δυσλειτουργίες και δυσκαμψίες. Ειδικά για την κοινοτική οδηγία, ο βουλευτής κατήγγειλε ότι «έχουμε γίνει ο σκουπιδοτενεκές της Ευρώπης» και επανέλαβε ότι πρέπει και η Ελλάδα να λάβει μέτρα για «να διώξει τους μετανάστες που δεν τους κάλεσε και σήμερα την έχουν βυθίσει στην εγκληματικότητα και την ανεργία».
Τη διάλυση των δομών πρόνοιας και τη συρρίκνωσή τους με τον Καλλικράτη, κατήγγειλε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Μουλόπουλος, λέγοντας ότι η κυβέρνηση προχώρησε στη θέσπιση του χωρίς τεκμηριωμένη μελέτη για την υλοποίηση των νέων δομών. Αν και δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει το νομοσχέδιο, αναγνώρισε ότι επιχειρείται να διορθωθούν όσο είναι δυνατόν οι ατέλειες του Καλλικράτη. «Στο χρόνο εφαρμογής του Καλλικράτη έγινε η εκχώρηση του δημόσιου πλούτου μέσω των ΣΔΙΤ» είπε ο κ. Μουλόπουλος, ο οποίος αναφερόμενος στην κοινοτική οδηγία για τους μετανάστες υψηλής ειδίκευσης, έσπευσε να παρατηρήσει ότι «στα ελληνικά μπαρ και τα καφέ έχουμε το πιο μορφωμένο προσωπικό με μεταπτυχιακά και ξένες γλώσσες».
Η Δημοκρατική Αριστερά δεν θα μπορούσε να καταψηφίσει ένα νομοσχέδιο που έρχεται να καλύψει τα κενά που είχε αφήσει ο Καλλικράτης, ανέφερε ο εισηγητής του κόμματος Νίκος Τσούκαλης, επισημαίνοντας ότι με το νομοσχέδιο έχει συμφωνήσει η ΚΕΔΕ και η Ένωση Περιφερειών. Ο βουλευτής δεν παρέλειψε, ωστόσο, να επισημάνει ότι ο θεσμός της αυτοδιοίκησης έχει σοβαρά κωλύματα για την αναδιάρθρωσή του, ενώ αναφερόμενος στην Κοινοτική Οδηγία παρατήρησε ότι εντάσσεται στους σχεδιασμούς Μέρκελ-Σαρκοζί για φθηνή εργασία στην Ευρώπη.
Αναφορές που έγιναν για τα προβλήματα του Καλλικράτη σχολίασε ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, διαβεβαιώνοντας πως ούτε επί των ημερών του Χάρη Καστανίδη ούτε και σήμερα υπάρχει καμία πρόθεση εκθεμελίωσης του θεσμού του Καλλικράτη.