Να διευρυνθεί με εξειδικευμένους νομικούς – σε κάθε χώρα – η Τεχνική Επιτροπή που θα «θωρακίσει» το πλαίσιο των συμφωνιών, για εύκολη πρόσβαση όλων των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα, πρότεινε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στη σύνοδο των 8 χωρών της «Διακήρυξης της Βαλέτα», που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη.
Η σύνοδος είχε ως θέμα την ανανέωση της πολιτικής συμφωνίας για διακρατική συνεργασία στο χώρο του φαρμάκου, αλλά και την τεχνική προετοιμασία των επόμενων βημάτων, ώστε να γίνει κοινή αξιολόγηση και διαπραγμάτευση στις τιμές των νέων φαρμάκων που έρχονται τώρα στην Ευρώπη.
«Τώρα, λοιπόν, είναι η ώρα της πράξης. Είναι ζωτική ανάγκη αυτή η σύνοδος να καταλήξει σε συγκεκριμένο και δεσμευτικό οδικό χάρτη. Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης της τεχνικής επιτροπής της Βαλέτα, θα είναι η τελική συμφωνία για τις τιμές αποζημίωσης που θα ισχύουν σε όλες τις χώρες-μέλη της συμμαχίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να στηρίξει με βάση το δίκαιο της Ε.Ε., αυτήν την εθελοντική συνεργασία, αν πραγματικά θέλουμε να μιλάμε για ενιαία Ευρώπη των πολιτών και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Επίσης, η φαρμακοβιομηχανία πρέπει να καταλάβει ότι ο δρόμος της διαπραγμάτευσης αποδεκτών τιμών αποζημίωσης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, είναι δρόμος χωρίς επιστροφή, αλλά και ευκαιρία γρήγορης και εγγυημένης πρόσβασης της φαρμακευτικής καινοτομίας σε μεγάλες αγορές», είπε στην ομιλία του ο κ. Ξανθός, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η συζήτηση σε αυτή τη φάση, εστιάζεται στην οριστικοποίηση των βημάτων για την οργάνωση της συλλογικής διαπραγμάτευσης προσιτών τιμών αποζημίωσης σε καινοτόμα φάρμακα (ογκολογικά, «ορφανά», βιολογικοί παράγοντες) που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αλλά δεν έχουν ακόμα κυκλοφορήσει και δεν έχουν τιμολογηθεί σε εθνικό επίπεδο. Το κρίσιμο ζήτημα είναι η κατάλληλη πολιτική-τεχνική-νομική προετοιμασία για την επικύρωση από τα κράτη-μέλη, των συμφωνιών που θα επιτευχθούν, μέσω των κοινών διαπραγματεύσεων, εκτίμησε ο Έλληνας υπουργός Υγείας.
Στόχος της συνόδου των «χωρών της Βαλέτα» είναι να ενισχυθεί η διαπραγματευτική δύναμη των μεμονωμένων χωρών από την πλευρά των ασθενών, στη σχέση τους με τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες, ανέφερε ο κ. Ξανθός και συμπλήρωσε: «Για πρώτη ίσως φορά προωθείται έμπρακτα, και όχι μόνο σε επίπεδο διακηρύξεων, η οργανωμένη πολιτική απαίτηση μιας ομάδας ευρωπαϊκών χωρών για “κοινωνικά δίκαιες” και βιώσιμες τιμές στα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ)».
Στη συμμαχία των χωρών (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Κύπρος, Μάλτα, Ιρλανδία, Ρουμανία) προστέθηκε ως νέο μέλος η Σλοβενία, η οποία και συνυπέγραψε τη «Διακήρυξη της Βαλέτα», αλλά και η Κροατία με το καθεστώς του «παρατηρητή», ενώ σημαντική εξέλιξη αποτελεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος για πρώτη φορά από τη Γαλλία να παρακολουθήσει τις εργασίες της Τεχνικής Επιτροπής.