Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β’, μετά τη λήξη των εργασιών της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στάθηκε στο πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των τριών χωρών, ως πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή.
«Θεωρώ εξαιρετικά σημαντική αυτήν την πρωτοβουλία, σε μία περίοδο που προβάλλουν μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις, αλλά αναδεικνύονται και σημαντικές ευκαιρίες στην περιοχή μας, την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η τριμερής αυτή συνεργασία βασίζεται σε γερά θεμέλια.
Πρώτον, διότι οι χώρες μας έχουν σημαντικούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Ιορδανία. Δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών μας, πάνω στους οποίους θα δουλέψουμε. Και δεύτερον, διότι έχουμε κατοχυρώσει τη θέση μας ως χώρες-πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Παράλληλα, στάθηκε στις σημαντικές προκλήσεις, αλλά και τις σημαντικές ευκαιρίες που αναδεικνύονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ αναφέρθηκε επίσης στο προσφυγικό, την κατάσταση στη Συρία, το Κυπριακό και τις δυνατότητες συνεργασίας των τριών χωρών, μετά τις συμφωνίες που υπογράφηκαν στην πρώτη τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας.
Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Συρία, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι οι τρεις ηγέτες υπογράμμισαν την ανάγκη να εξασφαλισθεί το συντομότερο η ειρήνη στη χώρα και να τεθούν τα θεμέλια για ένα μέλλον δημοκρατίας και συμφιλίωσης.
«Τεράστια η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε με το προσφυγικό»
Αναφορικά με το προσφυγικό, επισήμανε ότι «τονίσαμε την τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας» και «την ανάγκη που υπάρχει, η διεθνής κοινότητα να στηρίξει ενεργά και αποτελεσματικά τις χώρες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων και φέρουν το βάρος εξυπηρέτησης ανάλογων, πολύ αυξημένων ανθρωπιστικών αναγκών».
Πρόσθεσε επίσης ότι «επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας για την αντιμετώπιση απειλών κατά της ασφάλειας της περιοχής μας και ιδιαίτερα των φαινομένων της διεθνούς τρομοκρατίας, του βίαιου εξτρεμισμού και της ριζοσπαστικοποίησης».
Σχετικά με το Μεσανατολικό, υπογραμμίστηκε η σημασία που αποδίδουν στην επανέναρξη αξιόπιστων και άμεσων συνομιλιών για λύση δύο κρατών, όπου το παλαιστινιακό κράτος συμβιώνει ειρηνικά δίπλα στο Ισραήλ, στο πλαίσιο των συνόρων του 1967 και με πρωτεύουσα τα ανατολικά Ιεροσόλυμα.
Όσον αφορά το Κυπριακό, οι τρεις ηγέτες τόνισαν τη σημασία που έχει η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα. Παράλληλα, ζητήθηκε από την Τουρκία να επιβεβαιώσει την πραγματική δέσμευσή της για ειρηνική επίλυση του ζητήματος, μέσα στο πλαίσιο και τις παραμέτρους που έχουν τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη.
Αναστασιάδης: Θέτει τα θεμέλια μιας περιφερειακής συνεργασίας
«Η Τριμερής επαναβεβαιώνει τις εξαίρετες χέσεις και τους δεσμούς φιλίας, και θέτει τα θεμέλια μιας περιφερειακής συνεργασίας που φιλοδοξούμε να φέρει απτά αποτελέσματα πάντα προς όφελος των λαών των χωρών μας», ανέφερε από την πλευρά του ο Νίκος Αναστασιάδης.
«Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η κοινή διακήρυξη αντανακλά την συναντίληψη ότι η συνεργασία μπορεί να συμβάλει στην σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, στην ασφάλεια και την ευημερία. Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν σήμερα, αποτελούν ένα σημαντικό πρώτο βήμα στην κοινή μας πορεία. Εκ των σημαντικότερων προκλήσεων, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας», επεσήμανε ο Κύπριος πρόεδρος.
Για να προσθέσει: «Χαιρετίζουμε την αξιέπαινη πρωτοβουλία του βασιλιά της Ιορδανίας που συμβάλλει στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Στηρίζουμε τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για αναβίωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Μεσανατολικό».
Όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Αναστασιάδης στάθηκε και στο θέμα της προσφυγικής κρίσης, για το οποίο ανέφερε πως «αντιλαμβανόμαστε τις επιπτώσεις που έχει Κύπρος και Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε την Ιορδανία στο πλαίσιο και της Ε.Ε.».
Όσον αφορά το Κυπριακό, ευχαρίστησε τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας και τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη διαχρονική υποστήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης του Κυπριακού στη βάση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της Ε.Ε., κράτος-μέλος της της οποίας είναι και θα παραμείνει η Κυπριακή Δημοκρατία.