Να κλείσουν ζημιογόνες δημόσιες επιχειρήσεις και να μειωθεί ο αριθμός όσων πληρώνονται από το δημόσιο τομέα ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Σε τηλεδιάσκεψη που δόθηκε με αφορμή την έγκριση από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ του τετραετούς δάνειου για την Ελλάδα ύψους 28 δισ. ευρώ ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, και ο αναπληρωτής επικεφαλής της αποστολής Μάρκ Φλάναγκαν αναφέρθηκαν στις οικονομικές προοπτικές της χώρας.
Όπως τονίσθηκε η Ελλάδα έχει κάνει πολλά, αλλά πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα ειδικά στο σκέλος της ενίσχυσης της παραγωγικότητας, της ευελιξίας στην αγορά εργασίας και της απελευθέρωσης αγορών και υπηρεσιών.
«Συμφωνώ με όσους λένε ότι οι πολιτικές πρέπει να εστιάσουν στην ανάπτυξη, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχισθεί η δημοσιονομική προσαρμογή», δήλωσε ο Τόμσεν. Αναφερόμενος στο δημοσιονομικό έλλειμμα είπε πως η μείωσή του πρέπει να προέλθει από το σκέλος των δαπανών καθώς δεν υπάρχει χώρος για νέους φόρους. Ωστόσο, εστίασε στη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης και στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
Ο κ. Τόσμεν σημείωσε πως η εφαρμογή των μέτρων πρέπει να βελτιωθεί σε σχέση με το 2011 και ότι οι δημοσιονομικές αποκλίσεις του προηγούμενου έτους οδήγησαν σε χαλάρωση του δημοσιονομικού στόχου κατά 1% στο νέο πρόγραμμα.
Ο κ. Τόμσεν χαρακτήρισε φιλόδοξο το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας και τοποθέτησε στα 164,5 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό κενό που καλύπτεται από τον μηχανισμό διάσωσης έως το 2014. Ο ίδιος είπε ότι το ΔΝΤ θα στηρίζει οικονομικά την Ελλάδα έως το πρώτο τρίμηνο του 2016. «Είμαστε σίγουροι ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές πριν το 2020.
Αλλά δεν μπορώ να πως πότε θα γίνει αυτό. Αν θα είναι το 2016, το 2015 ή το 2017», σημείωσε.
Η Ελλάδα δεν έχει χώρο για μανούβρες πρέπει να εφαρμόσει αυστηρά το πρόγραμμα. Υπάρχει μεγάλο κενό ανταγωνιστικότητας. Χρειάζεται εσωτερική υποτίμηση και δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Ως μεγαλύτερο κίνδυνο χαρακτήρισε τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις. «Δεν υπάρχουν ποια εύκολες μεταρρυθμίσεις δεν υπάρχουν ταμπού. Πρέπει να κλείσουν ζημιογόνες δημόσιες επιχειρήσεις, πρέπει να μειωθεί ο αριθμός όσων πληρώνονται από το δημόσιο τομέα», τόνισε.
Ο ίδιος δεν βλέπει πολιτικό ρίσκο και τόνισε πως τα δύο μεγάλα ελληνικά πολιτικά κόμματα στηρίζουν το πρόγραμμα όπως και οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδος. «Δεν θεωρώ πως οι πρόωρες εκλογές είναι πρόβλημα και ότι οι πολιτικές δεν θα εφαρμοστούν όπως έχουν συμφωνηθεί», είπε ο κ. Τόμσεν.
Το στέλεχος του ΔΝΤ ανάδειξε τη σημασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και την ανάγκη κάλυψης των κεφαλαίων που έχασαν τα ιδρύματα μετά το PSI. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ δεν θα μετάσχει στο PSI, αλλά εξετάζεται να αποποιηθεί κάποια κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει.
Ο κ. Φλάναγκαν αναφέρθηκε στην οργάνωση της φορολογικής διοίκησης στην Ελλάδα και στις αλλαγές που ήδη αποδίδουν καρπούς. Τα στέλεχος του ΔΝΤ τόνισε πως η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Ελλάδα απαιτούσε έως και 12 χρόνια και αυτό είναι κάτι που αλλάζει.
Διαβάστε και αυτό το άρθρο: «Σκληρές μεταρρυθμίσεις προαναγγέλλει η Κριστίν Λαγκάρντ»