Ο πρωθυπουργός αν και έκανε λόγο για ευκαιρία για την Ελλάδα σχολιάζοντας την ολοκλήρωση της διαδικασίας του PSI επεσήμανε πως υπάρχουν ακόμα και πολίτες που υπέστησαν ζημιές.
Την εκτίμηση πως η σημερινή ημέρα δεν είναι μόνο ημέρα ικανοποίησης και χαράς για όσα έχουν επιτευχθεί αλλά και μία ευκαιρία για περισυλλογή εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος στο διάγγελμα που απεύθυνε με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας του PSI.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδήμος «γνωρίζουμε ότι επενδυτές και αποταμιευτές, μεταξύ των οποίων και χιλιάδες απλοί πολίτες αυτής της χώρας, υπέστησαν σημαντικές ζημιές περιουσιακές απώλειες».
Παράλληλα, προειδοποίησε πως «συνεχίζουμε να έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη ανηφόρα».
Ωστόσο, τόνισε πως «με τη μείωση του χρέους κατά περίπου 105 δισεκατομμύρια ευρώ, οι Έλληνες μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη», ενώ έκανε λόγο για μια νέα μεγάλη ευκαιρία που σαν χώρα δεν πρέπει πλέον να χάσουμε.
Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού:
Με την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης χρέους που έχει γίνει ποτέ, ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιριών και ελπίδας για την Ελλάδα. Πρόκειται για μια σημαντική, θα έλεγα ιστορική, επιτυχία, που έγινε δυνατή με τις συστηματικές, συντονισμένες και σκληρές προσπάθειες πολλών. Με τη βοήθεια των εταίρων μας, με τις θυσίες του ελληνικού λαού και τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση, φέραμε σε πέρας ένα πολύ δύσκολο έργο.
Με την ολοκλήρωση των βημάτων που απομένουν, με την τελική έγκριση και υπογραφή της δανειακής συμφωνίας τις επόμενες δύο εβδομάδες, ξεφεύγουμε από την κινούμενη άμμο των τελευταίων μηνών. Πατάμε πια σε στέρεο έδαφος. Για πρώτη φορά η Ελλάδα δεν προσθέτει, αλλά αφαιρεί δημόσιο χρέος από τις πλάτες των πολιτών της και των επόμενων γενιών. Με τη μείωση του χρέους κατά περίπου 105 δισεκατομμύρια ευρώ, οι Έλληνες μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη.
Η σημερινή όμως δεν είναι μόνο μέρα ικανοποίησης για όσα έχουν επιτευχθεί. Είναι και ευκαιρία περισυλλογής. Διότι γνωρίζουμε ότι επενδυτές και αποταμιευτές, μεταξύ των οποίων και χιλιάδες απλοί πολίτες αυτής της χώρας, υπέστησαν σημαντικές ζημιές [περιουσιακές απώλειες]. Και αυτό μας υποχρεώνει να σκεφτούμε τα λάθη μας, τα οποία μας ανάγκασαν να οδηγηθούμε στην αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό παράλληλα ενδυναμώνει τη θέληση και αποφασιστικότητά μας να αλλάξουμε την Ελλάδα.
Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι μια έμπρακτη αναγνώριση των προσπαθειών της Ελλάδας. Είναι έκφραση εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της χώρας και το μέλλον μας στην Ευρωζώνη. Δημιουργεί προϋποθέσεις για να επιστρέψουν οι καταθέσεις, να γίνουν επενδύσεις, να ξαναπάρει μπρος η οικονομία, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τους νέους ανθρώπους.
Συνεχίζουμε να έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη ανηφόρα. Τα χρήματα που θα εξοικονομήσουμε από τους τόκους και τα χρεολύσια, δεν έχουμε δικαίωμα να τα σπαταλήσουμε. Πρέπει να τα αξιοποιήσουμε για να εκσυγχρονίσουμε τις δομές της χώρας, να κάνουμε την οικονομία μας ανταγωνιστική, να νοικοκυρέψουμε το κράτος.
Μέσα από τη βαθιά ύφεση και τις δοκιμασίες του ελληνικού λαού, αναδεικνύεται μια ελπιδοφόρα προοπτική εξόδου από τη χειρότερη κρίση της μεταπολεμικής περιόδου. Η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται. Η στήριξη των εταίρων μας επιβεβαιώνεται. Αλλά σε μας ανήκει η καθοριστική ευθύνη να διαμορφώσουμε την πορεία της χώρας. Να αλλάξουμε την οικονομία μας, να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία μας, να υπερασπιστούμε τη θέση μας στο ευρώ, να κερδίσουμε το μέλλον. Έχουμε μια νέα μεγάλη ευκαιρία. Ας μην την χάσουμε.