«Σε περιπτώσεις ευπαθών ομάδων θα ήταν ενδεδειγμένο να διερευνηθούν και να αναζητηθούν άλλοι τρόποι υποβοήθησης τους (πχ. χορήγηση ειδικών επιδομάτων σε οικονομικά αδύνατους) και όχι η απαλλαγή τους από φορολογικές υποχρεώσεις» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, σε έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή αναφορικά με αιτήματα της Πανελλήνιας Ένωσης Συλλόγων Πολυτέκνων Οικογενειών με τρία τέκνα.
Ο κ. Οικονόμου επισημαίνει πάντως τις διατάξεις για το αφορολόγητο ποσό που δικαιούται ο κάθε φορολογούμενος, εφόσον προσκομίζει τις προβλεπόμενες αποδείξεις.
Αναφέρεται, επίσης, και στις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με τις οποίες προβλέπεται αύξηση του αφορολόγητου ποσού του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο από τα δύο πρώτα που βαρύνουν τον φορολογούμενο και κατά 3.000 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο.
Με το έγγραφο επισημαίνεται, επίσης, ότι απαλλάσσονται του φόρου πλήρως και χωρίς εισοδηματικό κριτήριο, το επίδομα και η σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας καθώς και επίδομα του τρίτου παιδιού, ενώ σημειώνεται ότι «λόγω της δημοσιονομικής κρίσης, προς το παρόν δεν αντιμετωπίζεται αλλαγή των υφιστάμενων διατάξεων με τις οποίες επεβλήθη η ειδική εισφορά αλληλεγγύης» και ότι «σχετικά με την προτεινόμενη τροποποίηση της κλίμακας υπολογισμού του ΦΑΠ, θα εξετασθεί στα πλαίσια της μελλοντικής φορολογικής αναμόρφωσης, αφού ληφθούν υπόψη παράγοντες οι οποίοι άπτονται των αναγκών και επιταγών της κοινωνίας και της οικονομίας».