Οι οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Δήμα και του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο Υπουργείο Εξωτερικών, «έκλεισαν» με ξεκάθαρα μηνύματα προς την Άγκυρα για τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.
Κληθείς να σχολιάσει την τελευταία ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ και τις απειλές για τον β΄ γύρο αδειοδοτήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ ο κ. Δήμας τόνισε: «Επιθυμούμε η ανατολική Μεσόγειος να είναι θάλασσα ειρήνης» και πρόσθεσε ότι «αντί για τη διατύπωση απειλών η Τουρκία θα έπρεπε να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θαλάσσης, όπως άλλωστε υπογραμμίζεται και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ του περασμένου Δεκεμβρίου».
Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι «αρνούμενη να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία, η Τουρκία επιβαρύνει τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού». Υπογράμμισε, δε, ότι «η Ελλάδα και η Κύπρος δεν προτίθενται να ακολουθήσουν την Τουρκία στην εκτόξευση απειλών και προκλήσεων».
Όπως είπε ο κ. Δήμας «η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την Κυπριακή Δημοκρατία στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και της ΑΟΖ, που αναγνωρίζονται και από τη διεθνή κοινότητα με εξαίρεση την Τουρκία και πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία για τον πλήρη συντονισμό των ενεργειών τους».
Σε ό,τι αφορά την άφιξη του κ. Ράσμουσεν στην Αθήνα ο κ. Δήμας τόνισε ότι συμπίπτει με τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την είσοδο της Ελλάδας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και σημείωσε ότι η παρουσία του στη χώρα αποτελεί ευκαιρία για να συζητήσουν τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Συμμαχία ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο τον ερχόμενο Μάιο.
«Στα 60 χρόνια της συμμετοχής της στη Συμμαχία η Ελλάδα έδωσε δυναμικό παρόν στις αποστολές του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή της ή τη διάθεση των υποδομών της» ανέφερε ο κ. Δήμας υπογραμμίζοντας παράλληλα τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας.
Ωστόσο, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναφέρθηκε ειδικότερα και στις σημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορεί κανείς να τις παραγνωρίσει». «Χθες είχαμε νέες απειλές εναντίον της Κύπρου. Είχαμε ξανά υπερπτήσεις, αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος. Αυτή δεν είναι συμπεριφορά συμμάχου. Είναι συμπεριφορά που πρέπει να σταματήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
«Στα 60 χρόνια που πέρασαν από την είσοδο της Ελλάδας στη Συμμαχία, το διεθνές περιβάλλον μέσα στο οποίο το ΝΑΤΟ καλείται να επιτελέσει την αποστολή του έχει αλλάξει με δραματικό τρόπο. Το ίδιο και η έννοια της απειλής» τόνισε ο κ. Δήμας για να προσθέσει ότι «παρόλα αυτά η Συμμαχία κατορθώνει να προσαρμόζεται με επιτυχία στις νέες προκλήσεις».
Χαρακτήρισε, εξάλλου, καταλυτική την προσωπική συνεισφορά του κ. Ράσμουσεν σε αυτήν την προσπάθεια και πρόσθεσε ότι έχει τη στήριξη της Ελλάδας.
Ο κ. Δήμας αναφέρθηκε και στην παγκόσμια οικονομική κρίση που πλήττει της οικονομίες των χωρών του ΝΑΤΟ και υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθούν τρόποι, ώστε «με λιγότερα μέσα να μπορούμε να κάνουμε περισσότερα».
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αφού συνεχάρη την Ελλάδα για τη συμπλήρωση των 60 χρόνων συμμετοχής της στη Συμμαχία και τη δέσμευσή της στις αρχές της, υπογράμμισε τον ρόλο και τη σημαντική συμβολή της Ελλάδας στις επιχειρήσεις και αποστολές του ΝΑΤΟ και υπογράμμισε ότι η Συμμαχία αποτελεί μια οικογένεια κρατών που μοιράζονται κοινές αξίες.
Παράλληλα, ο κ. Ράσμουσεν αναφέρθηκε και στην σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει μια μεγάλη προσπάθεια για την εξυγίανση των δημοσιονομικών» και παρατήρησε ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στην οικονομία και την ασφάλεια, προσθέτοντας ότι μια καλή οικονομία συνδέεται και με μια καλή ασφάλεια.
Μάλιστα, παρατήρησε ότι ο έξυπνος τρόπος για να κινηθούμε ως Συμμαχία μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης είναι να κινηθούμε προς την κατεύθυνση των πολυεθνικών συνεργασιών.
Ειδική αναφορά έκανε στη συνεργασία με άλλες χώρες ανά την υφήλιο και συγκεκριμένα με χώρες της Β. Αφρικής και της Μέσης Ανατολής έπειτα από τις εξελίξεις που δρομολόγησε η «Αραβική Άνοιξη» και πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο τον Μάιο.
«Η συνεργασία αυτή θα συμβάλει καταλυτικά, ώστε να γίνει η Μεσόγειος μια θάλασσα ειρήνης και αυτό θα είναι προς όφελος τόσο της Ελλάδας όσο και ολόκληρης της Ευρώπης» ανέφερε ο κ. Ράσμουσεν.
Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τα περιθώρια εξεύρεσης λύσης στο Αφγανιστάν με τη συμμετοχή και Ταλιμπάν, ο γγ του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι η αφγανική κυβέρνηση θα έπρεπε να αποτελεί τον «οδηγό» για την επίτευξη πολιτικής λύσης και πρόσθεσε ότι οι ομάδες που θα συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών.
Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιράν ο κ. Ράσμουσεν απάντησε λέγοντας ότι η Συμμαχία στηρίζει τις διεθνείς προσπάθειες για τη διπλωματική και πολιτική λύση του ζητήματος.