Να προχωρήσουν σε πρόταση μομφής για τον Πάνο Καμμένο, εάν υπάρχουν στοιχεία, σχετικά με την υπόθεση της πώλησης βλημάτων του Ελληνικού Στρατού Ξηράς και Αεροπορικών Βομβών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Σαουδική Αραβία, προκάλεσε την Αξιωματική Αντιπολίτευση ο αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
Συγκεκριμένα με αφορμή επερώτηση βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που συζητείται σήμερα στη Βουλή δήλωσε πως «εάν υπήρχε κάτι για το οποίο μπορούσαν να κατηγορήσουν την κυβέρνηση με στοιχεία, ή ακόμη και τον ίδιο τον κ. Καμμένο προσωπικά, υπάρχει κοινοβουλευτικός τρόπος, η πρόταση μομφής».
«Το γεγονός ότι δεν το κάνουν, δείχνει όχι μόνο ένδεια αποδεικτικού υλικού, αλλά και ότι στην πραγματικότητα η πρόθεση της ΝΔ δεν είναι να γίνει ένας ουσιαστικός πολιτικός διάλογος» είπε ο κ. Κατρούγκαλος, εκτιμώντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να υποσκάψει το πολιτικό κύρος του υπουργού Εθνικής Άμυνας, να δημιουργήσει τριβές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες και να υπονομεύσει την ενότητα της κυβέρνησης.
Σε ό,τι αφορά την ουσία της υπόθεσης ο αν. υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι «σκάνδαλο δεν υπάρχει, καθώς στο νομικό ζήτημα, το οποίο είχε αναγείρει η ΝΔ -εάν ήταν πληρεξούσιος της Σαουδικής Αραβίας ο φερόμενος ως μεσάζων- ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προσκόμισε το πληρεξούσιο, άρα το μοναδικό νομικό θέμα, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει ερωτήματα -και πάλι όχι σκάνδαλο- δεν υπάρχει πια στο τραπέζι», ενώ, αντίθετα, «πρόβλημα δημιουργεί να εμφανίζονται ως φέιγ βολάν απόρρητα έγγραφα -και μάλιστα με την ανώτατη διαβάθμιση αριθμού 5».
«Είμαι υπέρ της διαφάνειας απολύτως. Αλλά οποιοσδήποτε βουλευτής είχε τη σχετική πληροφορία, είχε τον κοινοβουλευτικό τρόπο να το φέρει. Αντιθέτως, όταν ενεργεί με αυτόν τον τρόπο, αξιοποιώντας την ιδιότητα, που του έδινε η παλιά πολιτική του θέση, να επικοινωνεί με το βαθύ κράτος -από κάποιον από το βαθύ κράτος προέκυψαν αυτά θα έγγραφα- αυτό δημιουργεί πάλι ένα ζήτημα δημοκρατίας. Πρέπει να χυθεί φως, αλλά αυτός είναι ο ρόλος της Δικαιοσύνης, δεν είναι της Βουλής, στη Βουλή συζητάμε πολιτικά» εξήγησε.
Ερωτηθείς, εάν υφίσταται ζήτημα με την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία και αν θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη η παράμετρος της ανθρωπιστικής κρίσης στην Υεμένη ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως «έχει γίνει αυτή η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, τον Σεπτέμβριο, και δεν υπήρξε κάποια αντίρρηση».
Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και ερωτηθείς εάν η πολιτική ρευστότητα στη Γερμανία δημιουργεί ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση ο αν. υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «επί της ουσίας υπάρχει πράγματι μία αβεβαιότητα, η οποία δεν επηρεάζει άμεσα εμάς».
«Η τρίτη αξιολόγηση φαίνεται ότι είναι στην τελική ευθεία, δεν νομίζω ότι μπορεί πια να επηρεαστεί από εξωτερικούς παράγοντες, για τον απλό λόγο ότι έχουμε ανταποκριθεί στο μεγάλο τμήμα των υποχρεώσεών μας και σε αυτές που απομένουν μπορούμε να ανταποκριθούμε μέσα στον Δεκέμβριο. Δεν ανησυχώ καθόλου» διαβεβαίωσε.
Σχετικά με τον προγραμματισμό της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα ο κ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε ότι «δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η ημερομηνία, όμως ο πολιτικός σκοπός της επίσκεψης είναι προφανής, να έχουμε διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, ακόμη και σε περιόδους, που οι σχέσεις της με την Ευρώπη είναι ιδιαίτερα τεταμένες».
Ερωτηθείς εάν αναμένονται εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της π.Γ.Δ.Μ. σημείωσε: «Η βασική προσπάθεια τώρα είναι να εξαλειφθούν εκείνα τα οχήματα αλυτρωτισμού στη βόρεια -και ελπίζω φιλική μας- χώρα, να μην υπάρχουν αγάλματα που να ενισχύουν την αίσθηση του αλυτρωτισμού, όπως έγινε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις , να μην υπάρχουν προκλήσεις με δηλώσεις αξιωματούχων τους, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν με τον πρόξενό τους στον Καναδά. Εάν πράγματι στρωθεί ένας δρόμος εμπιστοσύνης, με αυτά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θα ‘ρθει η ώρα να συζητήσουμε και για το όνομα»