Ετοιμος για το επόμενο βήμα και για σοβαρές αλλαγές στην κυβέρνηση, εάν και εφόσον σήμερα το βράδυ δεν συμβούν «απρόοπτα» κατά την κρίσιμη ψηφοφορία, είναι ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.
Η λέξη «ανασχηματισμός» δεν ήταν ποτέ αυτή που θα ήθελε να ακούει συχνά ο εκάστοτε πρωθυπουργός, ωστόσο ουδείς την απέφυγε κατά τη μικρή ή μεγαλύτερη θητεία του. Ο Λουκάς Παπαδήμος, όπως ομολογούν τακτικοί συνομιλητές του, ακόμη και αν ο Γιώργος Καρατζαφέρης δεν αποφάσιζε να κάνει ξαφνικά «στροφή» -ανακοινώνοντας ότι το κόμμα του καταψηφίζει το μνημόνιο 2, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν οι υπουργοί του από την κυβέρνηση- θα εξέταζε σοβαρά και σύντομα το ενδεχόμενο μικρών ή μεγαλύτερων αλλαγών στην κυβέρνηση.
Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως γνωρίζουν καλά ότι η αποχώρηση των στελεχών του ΛΑΟΣ από την κυβέρνηση (Βορίδη, Γεωργιάδη, Γεωργίου, Ροντούλη) και του ΠΑΣΟΚ (Μ. Ξενογιαννακοπούλου και Γ. Κουτσούκου) μπορεί να λειτουργήσει και ως αφορμή για ταχύτατες αλλαγές αν και ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει καταλήξει σε συγκεκριμένο μοντέλο για την επόμενη μέρα. Το σίγουρο είναι ότι αντιμετωπίζει και μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα καλείται να απαντήσει στο δίλημμα αν επιδιώκει ένα μείγμα κυβέρνησης πολιτικών και τεχνοκρατών ή αν θα τολμήσει την προσέγγιση της κυβέρνησης Μόντι (μόνο με τεχνοκράτες και μετά πάντως από άρνηση των πολιτικών να συμμετάσχουν στο «στοίχημα»).
Σε κάθε περίπτωση το σενάριο δεν είναι μόνο ένα. Οι γνωρίζοντες λένε ότι ο κ. Παπαδήμος μπορεί να θεωρήσει λόγω της συγκυρίας ικανοποιητικό το σενάριο «κουρέματος» του αριθμού των υφυπουργών και να αντικαταστήσει απλώς τον Μ. Βορίδη στο υπουργείο Μεταφορών – εκτιμώντας ότι οι εκλογές θα είναι εκ των πραγμάτων πολύ κοντά και εξ αυτού του λόγου ο ευρύς ανασχηματισμός απλώς θα πρόσθετε, δεν θα αφαιρούσε προβλήματα.
«Μείγμα»
Το έτερο σενάριο είναι, όπως αναφέρει το Έθνος, να «ανακαλύψει» στην πράξη την ανάγκη για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση και κάποιων τεχνοκρατών, επιδιώκοντας να πετύχει ένα «μείγμα» με πολιτικούς, ώστε να διατηρηθεί η ισορροπία. Στενός συνεργάτης του Λ. Παπαδήμου εξακολουθεί να πιστεύει ότι όλα αυτά θα αποδειχτούν «ασκήσεις επί χάρτου» αν δεν συμφωνηθεί η διάρκεια της θητείας αυτής της κυβέρνησης.
Το ζητούμενο για το Μέγαρο Μαξίμου όμως παραμένει και παραπέμπει στο «αξίωμα» για «λυμένα χέρια» σχετικά με τη δυνατότητα του πρωθυπουργού να κάνει τις αλλαγές και να εφαρμόσει το εξαιρετικά δύσκολο πρόγραμμα με ανθρώπους που εμπιστεύεται περισσότερο και εκτιμά ότι θα του φέρουν εγκαίρως αποτέλεσμα. Το «κλειδί» των αλλαγών αφορά πάντα το τι θα κάνει ο Β. Βενιζέλος. Ο υπουργός Οικονομικών σε μια χαλαρή συζήτηση βραδινές ώρες με αρκετά στελέχη και συνεργάτες του, προ 15ημέρου σε ρεστοράν της Βαλαωρίτου, έλεγε ότι εάν και εφόσον ολοκληρωθεί ο «άθλος» με το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση θα μπορούσε να ασχοληθεί – τότε και μόνο τότε- περισσότερο με τα εσωκομματικά.
Ούτως ή άλλως ο κ. Παπαδήμος έχει διαμηνύσει στον κ. Βενιζέλο -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι τον θέλει δίπλα του για τη δύσκολη πορεία κι ότι όλα φυσικά θα εξαρτηθούν από τον ορίζοντα των εκλογών. Εγκυρες πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι ο κ. Βενιζέλος θα «επιστρέψει» στο Eurogroup την Τετάρτη για να εξασφαλίσει την απόφαση των ισχυρών της Ευρώπης. Εάν όμως τελικά εγκαταλείψει την «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργού Οικονομικών ίσως κληθεί να καθίσει ο νυν υπουργός Εσωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης, ή τεχνοκράτης με πολιτική και ευρεία αντίληψη των πραγμάτων. Κάποιοι δεν αποκλείουν τη «μετάθεση» από το Μέγαρο Μαξίμου στο «Σύνταγμα» του πρωθυπουργικού συμβούλου, κ. Γκίκα Χαρδούβελη, ενώ χαρακτηρίζεται σίγουρη η παραμονή του Φ. Σαχινίδη και ενδεχόμενη η αξιοποίηση άλλων όπως του Γ. Στουρνάρα ή και βουλευτών είτε από το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ.
Ο χρόνος-κλειδί είναι η προσεχής, νέα και «καυτή» επίσης συνεδρίαση του Eurogroup. Η χώρα προσέρχεται να πάρει αυτό που δεν κατάφερε στην προηγούμενη, που ο Β. Βενιζέλος επέστρεψε από τις Βρυξέλλες χωρίς αποτέλεσμα στην Αθήνα, αφού οι πολιτικοί αρχηγοί δεν είχαν βάλει την υπογραφή τους στις πολιτικές δεσμεύσεις και η κυβέρνηση δεν είχε ολοκληρωμένο κείμενο για την εξοικονόμηση κονδυλίων.
Οι αμετακίνητοι και οι υποψήφιοι για αποχώρηση
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αποκλείουν να «συμπυκνωθούν» τόσο οι εξελίξεις που να μη χωρούν σκέψεις για δομικό ανασχηματισμό στο πρωθυπουργικό επιτελείο.
Να αρκεστούν δηλαδή στο «κούρεμα» κάποιων υφυπουργών και να αντικαταστήσουν μόνο τους παραιτηθέντες υπουργούς (όχι τους αναπληρωτές ή υφυπουργούς). Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν όμως ότι στην κυβέρνηση, έτσι κι αλλιώς, θα παραμείνουν η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Ανδρέας Λοβέρδος, μεταξύ άλλων.
Η υπουργός Παιδείας γιατί έχει αναλάβει να συνεχίσει σοβαρές μεταρρυθμίσεις σε έναν ιδιαίτερα «ευαίσθητο» χώρο – μάλιστα η ίδια έχει ζητήσει την παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου ώστε να μπουν σε ροή και να εφαρμοστούν μέχρι τον Ιούνη οι δύσκολες αποφάσεις, αλλά και να υπάρχει ένας τρίμηνος έλεγχος για το αποτέλεσμα με βάση τους στόχους ανά υπουργείο. Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει ήδη διαμηνύσει από την προχθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι είναι έτοιμος να αναλάβει ως υπουργός Υγείας και τους κλάδους υγείας των ασφαλιστικών Ταμείων (δηλαδή αρμοδιότητες από το σημερινό υπουργείο Εργασίας). Λέγεται εν τω μεταξύ ότι θέλει να στηρίξει την κυβέρνηση και για το επόμενο διάστημα «από μέσα», και όχι ως παρατηρητής-σχολιαστής.
Ο Κουτρουμάνης
Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι ο Γιώργος Κουτρουμάνης ίσως και ο ίδιος επιδιώξει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση- όπως ενδεχομένως θελήσει και ο Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος, όπως λένε έμπειρα στελέχη, «δύσκολα θα αποφασίσει να παραμείνει για τις χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων».
Απολύτως ανοιχτό παραμένει και το θέμα που αφορά στην πιθανή αντικατάσταση στο υπουργείο Ανάπτυξης του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΟΝΤΙ
Μια «τεχνοκρατική» κυβέρνηση στα πρότυπα του μοντέλου Μόντι είναι μία από τις εκδοχές που εξετάζει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.