Τρεις βασικούς όρους έθεσε χθες το Eurogroup στην Ελλάδα προκειμένου να εγκρίνει σε νέα έκτακτη συνεδρίασή του, την ερχόμενη Τετάρτη, τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης απαίτησαν:
• Την ψήφιση της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο την Κυριακή.
• Την οριστικοποίηση των πρόσθετων περικοπών ύψους 325 εκατ. ευρώ για το 2012.
• Την παροχή ισχυρών δεσμεύσεων από τους πολιτικούς αρχηγούς σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος, με δεδομένο ότι η διάρκεια του νέου προγράμματος αφορά και την περίοδο μετά τις εκλογές.
To Eurogroup αποφάσισε ακόμη την ενίσχυση της παρουσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ομάδας Δράσης για την παροχή πρόσθετης τεχνικής βοήθειας σε θέματα όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, η πρόοδος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και η ενίσχυση της απορροφητικότητας των πόρων από το Ταμείο Συνοχής.
Από τις χθεσινές αποφάσεις έγινε επίσης σαφές ότι δρομολογείται με αυξημένους πλέον ρυθμούς η στενότερη επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας, με τον Ολι Ρεν να δηλώνει ότι κερδίζει σημαντικό έδαφος η ιδέα του δεσμευμένου λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διεμήνυσε ότι καμία δόση του νέου δανείου δεν θα εκταμιευθεί χωρίς πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει τη νέα δανειακή σύμβαση.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέστησαν σαφές στην Αθήνα ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ χωρίς ψήφιση όλων των επώδυνων μέτρων από τη Βουλή, ενώ μπήκε στο τραπέζι και η απαίτηση για νέες υπογραφές των πολιτικών αρχηγών.
Όπως αναφέρει το Έθνος, το κλίμα αμφισβήτησης έναντι της Αθήνας ήταν ιδιαίτερα εμφανές, με τον επίτροπο Οικονομίας Ολι Ρεν να δηλώνει ότι «εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή της Ελλάδας να πείσουν τους Ευρωπαίους εταίρους για την ισχυρή δέσμευσή τους σχετικά με την υλοποίηση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».