Στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων μπήκε οριστικά η χώρα, καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί έλαβαν το κείμενο του νέου μνημονίου, στο οποίο θα πρέπει να πουν το μεγάλο «ναι» ή το μεγάλο «όχι», με δεδομένο ότι το κείμενο αυτό περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων που αλλάζουν, όχι μόνο την καθημερινότητα των Ελλήνων αλλά και αυτή καθεαυτή τη δομή των εργασιακών σχέσεων και των δομών του Δημοσίου.

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ορίστηκε «γύρω στη 1» σε πρώτη φάση και ο ακριβής χρόνος της εξαρτάται από το εάν θα ζητήσουν παράταση κάποιων ωρών οι πολιτικοί αρχηγοί.

Το κείμενο που πήραν στα χέρια τους οι κ.κ. Σαμαράς, Παπανδρέου, Καρατζαφέρης είναι ουσιαστικά το νέο μνημόνιο που συντάχθηκε χθες (συντασσόταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες) και από τις δύο πλευρές: Το Λουκά Παπαδήμο, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τους εκπροσώπους της τρόικας.

Το ερώτημα είναι αν στο κείμενο αυτό οι πολιτικοί αρχηγοί μπορούν να διατυπώσουν επιμέρους διαφωνίες ή ενστάσεις και να τις θέσουν προς συζήτηση ή πλέον πρέπει να πουν ναι ή όχι στο νέο μνημόνιο. Να σημειωθεί ότι το νέο μνημόνιο αύριο Πέμπτη θα πρέπει να κατατεθεί στο Eurogroup και να ψηφιστεί σύμφωνα με το τελεσίγραφο των δανειστών, μέσα στο σαββατοκύριακο.