Με μια ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Σταύρος Θεοδωράκης εξηγεί γιατί επέλεξε την Σαμοθράκη για την Εθνική επέτειο. Στο κείμενο του αναφέρει τις δύσκολες καθημερινές συνθήκες για τους κατοίκους του νησιού.

Αναλυτικά στην ανάρτησή του γράφει:

«Γιατί πήγα στη Σαμοθράκη

Ένα βράδυ του Σεπτέμβρη στη Σαμοθράκη έβρεξε όσο βρέχει έναν ολόκληρο χειμώνα στη Θεσσαλονίκη. Τα νερά μπήκαν σε σπίτια, σε μαγαζιά, ξηλώθηκαν δρόμοι, γεφύρια και καλντερίμια. Το Δημαρχείο και το Κέντρο Υγείας γέμισαν από τόνους λάσπης. Παλιά ρέματα ξύπνησαν, υπόνομοι άνοιξαν, το σύστημα ύδρευσης σε πολλά χωριά καταστράφηκε. Και το νησί κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τον Μάρτιο του 2018. Α! Κατέρρευσε τμήμα του Πύργου του Φονιά και καταστράφηκε μέρος του αρχαιολογικού χώρου της Παλαιόπολης.

Γι αυτό, λοιπόν, στην Εθνική επέτειο πήγα στη Σαμοθράκη. Για να σφίξω το χέρι των κατοίκων και να τους πω ότι δεν είναι μόνοι. Και πρέπει ΤΩΡΑ να τους καταβληθούν οι αποζημιώσεις. Να δοθούν λεφτά για την αποκατάσταση των ζημιών. Οι λάσπες και τα μπάζα έχουν απομακρυνθεί. Είπα μπράβο στο Δήμαρχο για τις άμεσες παρεμβάσεις. ΤΩΡΑ όμως πρέπει να ξεκινήσουν μελέτες για τα ρέματα της Χώρας, την ύδρευση και την αποχέτευση του νησιού, τη δημιουργία νέου οδικού δικτύου, τη σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων. Η καταιγίδα φανέρωσε πολλά λάθη. Μπαζωμένα ρέματα, σαθρές υποδομές, «γυμνές» πλαγιές. Οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι, παρεμπιπτόντως πρέπει να προχωρήσουν σε βιολογικές καλλιέργειες, να μειωθεί η ελεύθερη κτηνοτροφία που εξαφανίζει τη βλάστηση.

Η Σαμοθράκη μπορεί, εν ολίγοις, να γίνει ακόμη πιο όμορφη και πιο ασφαλής. Αρκεί να ξυπνήσουν και εδώ, στα υπουργεία. Γι αυτό, λοιπόν, πήγα στη Σαμοθράκη. Και τους ευχαριστώ όλους για τη φιλοξενία».

5

1 2 3