Στον απόηχο της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, σε ενημέρωση που έγινε στο Blair House όπου διαμένει ο Έλληνας πρωθυπουργός και η ελληνική κυβερνητική αποστολή, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν το «σαφές μήνυμα» από την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο: «Πρώτον, ο σεβασμός από την πλευρά των ΗΠΑ στις θυσίες και τη μεγάλη προσπάθεια που έχει κάνει η Ελλάδα για την ανάκαμψη. Δεύτερον, η αναγνώριση του κρίσιμου γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, ως ενός πόλου σταθερότητας και ενός σταθερού συμμάχου των ΗΠΑ σε μια εξαιρετικά κρίσιμη διεθνώς περιοχή. Τρίτον, το στοιχείο της στήριξης, της έμπρακτης στήριξης προς την Ελλάδα, κυρίως στο κομμάτι της οικονομίας». Η στήριξη αυτή, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, έχει δύο βασικές πτυχές: τη συνέχιση της σταθερής θέσης της αμερικανικής πλευράς – που εκφράζεται και από το ΔΝΤ – στο ζήτημα του χρέους, και επίσης στήριξη σε επίπεδο επενδύσεων και εισροής αμερικανικών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία «σε αυτήν την περίοδο που βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης και την έχει πολύ ανάγκη».
Στις τοποθετήσεις του, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε τα θετικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία στο επίπεδο του ρυθμού ανάπτυξης – που αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 2% το 2017 – στο κομμάτι των άμεσων ξένων επενδύσεων όπου το 2016 καταγράφηκε ρεκόρ δεκαετίας, ενώ το 2017 αναμένεται να είναι ακόμα καλύτερη η εικόνα. Αναφέρθηκε στην επιστροφή της χώρας στις αγορές κεφαλαίου, όπου επίσης οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην απρόσκοπτη και σταθερή πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές που είναι στόχος για μετά τον Αύγουστο του 2018, οπότε η Ελλάδα θα είναι εκτός προγραμμάτων και δεν θα πρέπει να δανείζεται από τον επίσημο τομέα.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα του γεωστρατηγικού ρόλου, το πώς η Ελλάδα συγκροτεί έναν ισχυρό πόλο σταθερότητας που, όπως τόνισε, μπορεί να γίνει μονάχα ισχυρότερος στον βαθμό που ικανοποιούνται οι θέσεις της χώρας και γίνονται σεβαστά τα κυριαρχικά της δικαιώματα, και τονίζοντας ότι αυτή είναι μια θέση που την παραθέτει και στην αμερικανική πλευρά, ώστε να γίνει γνωστό ότι δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή μια παραβατική συμπεριφορά και στο Αιγαίο. Επιπλέον, αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας και προς τον Πρόεδρο Τραμπ τη σταθερή προσήλωση της ελληνικής πλευράς σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό, στο πλαίσιο της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ και στα πλαίσια των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ομάδα εργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας
Από τις σημαντικότερες απολήξεις των συζητήσεων που έγιναν στον Λευκό Οίκο, είναι, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, το γεγονός ότι η αμερικανική πλευρά και ο Πρόεδρος Τραμπ έκαναν δεκτή την πρόταση της ελληνικής πλευράς – ως συνέχεια της σημερινής συνάντησης και για να διαμορφωθεί ένα καλύτερο πλαίσιο συνεργασίας στο επίπεδο της οικονομίας – για διαμόρφωση ομάδων εργασίας, στις οποίες θα μετέχει ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γούλμπορ Ρος.
Επικείμενη αμερικανική επιχειρηματική αποστολή στην Αθήνα
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο απεσταλμένος του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, υπήρξε αναφορά από τον κ. Ρος για επικείμενη επίσκεψη επιχειρηματικής αποστολής από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα (κατά πάσα πιθανότητα στο τέλος του τρέχοντος, ή μέσα στον επόμενο μήνα) η οποία θα αφορά κατά κύριο λόγο στην παρουσία Αμερικανών επιχειρηματιών που ασχολούνται με το εμπόριο και τη μεταποίηση.
Ο διάλογος Τσίπρα-Τραμπ για τις επενδύσεις
Από την πλευρά του Προέδρου Τραμπ, μεταξύ των βασικών στοιχείων που ενέταξε στην τοποθέτηση του, ήταν η διαρκής αναφορά στη σπουδαιότητα της Ελλάδας, με αρκετές αναφορές και στην στήριξη και τη δυναμική παρουσία της ελληνικής ομογένειας, δηλώνοντας παράλληλα εντυπωσιασμένος για τα στοιχεία και τα αποτελέσματα που ήρθαν στα χέρια του, σχετικά με τον τουρισμό στην Ελλάδα. Γι’ αυτόν τον τομέα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει επενδύσεις, με τον Αλέξη Τσίπρα να ενημερώνει ότι υπάρχουν αρκετά πρότζεκτ ανοικτά σε αυτό το σκέλος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός (όπως και στις δηλώσεις του) έκανε αναφορά στην επένδυση στο Ελληνικό. Ο πρόεδρος Τραμπ, αφού είπε πως όταν ήταν επιχειρηματίας είχε προσπαθήσει να κάνει επένδυση εκεί και ότι όταν έκανε αυτή την πρόταση δεν κατάφερε να συνεννοηθεί με την ελληνική μηχανή της διοίκησης, ζήτησε να ενημερωθεί για το τι έχει αλλάξει στο ζήτημα της προσέλκυσης επενδύσεων, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να του απαντά για το πώς προχωρά η επένδυση στο Ελληνικό και να επισημαίνει τις αλλαγές που έχουν γίνει: στο πλαίσιο ίδρυσης νέων επιχειρήσεων και στα κίνητρα που προσφέρει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, για σταθερό φορολογικό πλαίσιο για μεγάλες επενδύσεις για 12 χρόνια.