Το επόμενο επεισόδιο στη μάχη της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ αποτελεί η προσπάθεια κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης και δευτερευόντως η Λούκα Κατσέλη να πάρουν αποστάσεις από την περίοδο υπογραφής του πρώτου μνημονίου.
Η πρώτη δήλωση του Μιχάλη Χρυσοχοίδη ότι δεν είχε διαβάσει το Μνημόνιο πριν το ψηφίσει και δευτερευόντως της Λούκας Κατσέλη ότι το Μνημόνιο το είδε για τρεις ώρες ένα Σάββατο πρωί προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων και τεράστιο θόρυβο -ειδικά στο χώρο του Διαδικτύου- που ανάγκασαν τόσο τον υπουργό Ανάπτυξης όσο και την πρώην υπουργό Εργασίας να προβούν σε διευκρινίσεις.
Η ουσία όμως είναι ότι πρώτον ενόψει διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ κορυφαία στελέχη του προσπαθούν να πάρουν αποστάσεις από το Μνημόνιο και δεύτερον και σημαντικότερον ότι το στελεχικό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ παραδέχεται ότι δε γνώριζε τι ακριβώς υπέγραφε όταν υπέγραφε το Μνημόνιο.
Όπως και ότι έχουν και είχαν δίκιο όσοι (με τελευταίο τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη) κατηγόρησαν την πρώτη κυβέρνηση Παπανδρέου ότι δε διαπραγματεύτηκε, ως όφειλε. «Δε διάβασα το μνημόνιο γιατί είχα άλλες υποχρεώσεις, είχα άλλα καθήκοντα. Είχα να αντιμετωπίσω το έγκλημα ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δεν ήταν δική μου δουλειά να μελετήσω το Μνημόνιο» δήλωσε αρχικά ο κ. Χρυσοχοίδης.
Αργότερα ερμηνεύοντας την δήλωσή του, συμπλήρωσε: «Οι λεπτομέρειες του μνημονίου δεν αποτελούσαν μέρος της πολιτικής μου ευθύνης την περίοδο εκείνη».
Στη γραπτή διευκρινιστική του δήλωση που ακολούθησε, προκειμένου να κατευνάσει τις αρχικές αντιδράσεις ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης αναφέρει ότι δε διάβασε το Μνημόνιο αναφέρεται σε «ένα από τα σημαντικότερα λάθη της πολιτικής του διαδρομής» και επιχειρεί να ρίξει την ευθύνη στον Γ. Παπανδρέου επειδή όπως είπε «είχαμε μάθει να εμπιστευόμαστε τον αρχηγό, πρωθυπουργό» αλλά και στο μοντέλο διακυβέρνησης όταν σημειώνει ότι «αυτοί οι καιροί πέρασαν και το μοντέλο εξαντλήθηκε, χρειάζεται συλλογικότητα, ατομική ευθύνη και συνεισφορά».
«Οι βουλευτές αντέδρασαν στην πρόταση Πετσάλνικου (σ.σ. εννοεί όταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν στην πρόταση Παπανδρέου για να γίνει ο Φίλιππος Πετσάλνικος πρωθυπουργός) και έσωσαν τη χώρα. Μακάρι να το είχα κάνει, να το είχαμε κάνει και για το μνημόνιο» καταλήγει ο υπουργός Ανάπτυξης και υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.
Από τη δική της πλευρά, η πρώην υπουργός Οικονομίας και αργότερα Εργασίας Λούκα Κατσέλη, διευκρίνισε ότι ως υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας επεξεργάστηκε τις διατάξεις του Μνημονίου που αφορούσαν τον τομέα ευθύνης της μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο ωρών που είχε τεθεί εξαιτίας της ανάγκης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων προκειμένου η χώρα να κάνει χρήση του Μηχανισμού Στήριξης.
Και συμπληρώνει πως πριν την ψήφιση του αρχικού Μνημονίου και των μέτρων που αυτό περιελάμβανε έγινε διεξοδική συζήτηση τόσο στο υπουργικό συμβούλιο όσο και στη Βουλή «κατά την οποία όλοι εκθέσαμε τις απόψεις μας».
Που σημαίνει ότι με τις δικές της διευκρινίσεις η κ. Κατσέλη απαντά εμμέσως πλην σαφώς και στον Μιχάλη Χρυσοχοίδη καθώς μπορεί να μη διάβασε το Μνημποξνιο αλλά άκουσε πολλά στο υπουργικό συμβούλιο, αργότερα σε πολλές φάσεις στη Βουλή και φυσικά είπε και τις απόψεις του. Βεβαίως, η κ. Κατσέλη αναφέρεται και στις φορές που η ίδια είχε καταθέσει τη διαφωνία της με συγκεκριμένες διατάξεις του Μνημονίου, αλλά και τις φορές που πρότεινε βελτιωτικές ρυθμίσεις για σειρά μέτρων που περιελάμβανε.
Η Ιπποκράτους, ως αργά χθες βράδυ δεν σχολίαζε τις τοποθετήσεις Χρυσοχοίδη και Κατσέλη, ούτε επισήμως αλλά ούτε και ανεπισήμως.