Η υπεράσπιση της κυβερνητικής διετίας κυριάρχησε στο μεγαλύτερο κομμάτι της ομιλίας του ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του πέτυχε το μείζον, δηλαδή να μην καταρρεύσει, όπως είπε, η ελληνική οικονομία και να μη χρεοκοπήσει η χώρα.
Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε για άλλη μια φορά τη ΝΔ ότι όχι μόνο άφησε κατεστραμμένη την ελληνική οικονομία, αλλά μέχρι και δυο ημέρες πριν τις εκλογές έλεγαν ότι το έλλειμμα ήταν 6 τοις εκατό αλλά και τη συντηρητική ηγεσία της ΕΕ, για την οποία είπε ότι δεν αντιμετώπισε την κρίση εγκαίρως και με τόλμη.
«Η χώρα θα έπρεπε να είχε χρεοκοπήσει από τις 19 Μαΐου του 2010. Δεν έγινε και αυτό είναι κατόρθωμα» είπε, υποστηρίζοντας ότι «η μάχη συνεχίζεται από την κυβέρνηση Παπαδήμου την οποία το ΠΑΣΟΚ στηρίζει». «Δεν διαφύγαμε τον κίνδυνο της χρεοκοπίας αλλά τον αποφύγαμε» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πέραν της δημοσιονομικής προσαρμογής είπε ότι «στην Ελλάδα και στην Ευρώπη πρέπει να ελεγχθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ για άλλη μια φορά έβαλε κατά των οικονομικών συμφερόντων και των σχέσεων οικονομίας και πολιτικής. Σε αυτούς τους δυο άξονες πρέπει να γίνουν μεγάλες αλλαγές».
«Η θα συγκρουστούμε με τα παρασιτικά συμφέροντα η θα υποκύψουμε» είπε, λέγοντας ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να καταγγείλει δημοσίως αυτές τις πρακτικές.
«Και ένα μέρος του τραπεζικού συστήματος νομίζει ότι μπορεί να ανεβάζει και να κατεβάζει κυβερνήσεις» είπε «και αυτή τη μάχη πρέπει να τη δώσει η οποία ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εκλέγει. Αποφύγαμε, μέχρι σήμερα, τη χρεοκοπία της Ελλάδας αλλά αποτύχαμε στα μικρά και τα καθημερινά» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε μια προσπάθεια αυτοκριτικής και απολογισμού.
Αναφερόμενος στις διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την πρότασή του για εκλογή νέου αρχηγού μετά την ολοκλήρωση του PSI και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές τις οποίες προσδιόρισε χρονικά στο τέλος Απριλίου.