Σε νέα φάση έχει περάσει το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, ο οποίος συνέστησε υπομονή και ψυχραιμία στη Νέα Δημοκρατία και την κάλεσε να προσαρμόσει την τακτική της για το δεύτερο μισό της θητείας της κυβέρνησης καθώς η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια άλλη πραγματικότητα για την οικονομία της.
Αφορμή για την προτροπή του υπουργού ήταν η κριτική που διατύπωσε η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου αναφορικά με την δημοσκόπηση της Common View, για την οποία το Μαξίμου εξέδωσε non paper και η ΕΡΤ μετέδωσε, αν και η εταιρεία δεν είναι στο μητρώο των εταιρειών δημοσκοπήσεων.
«Για τις δημοσκοπήσεις αντιδράτε σπασμωδικά, διότι είχατε έναν άλλο σχεδιασμό. Εσάς κάποιοι σας είχαν υποσχεθεί ότι θα μπει το φθινόπωρο και θα βγαίνουν δημοσκοπήσεις στις οποίες θα προηγείσθε με 25 μονάδες διαφορά! Έχει τελειώσει αυτή η περίοδος, θα πρέπει να κάτσετε να το σκεφτείτε πιο ψύχραιμα, να κάτσετε να δείτε τι θα κάνετε τα επόμενα δύο χρόνια της διακυβέρνησης, διότι περάσαμε σε μια νέα φάση.
Επίσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έκλεισε το παράθυρο της ευκαιρίας στο οποίο είχατε να φτιάξετε κλίμα ότι η δική μας κυβέρνηση είναι απολύτως απονομιμοποιημένη και είστε ενώπιον μια σφοδρής αισιόδοξης όμως για την ελληνική οικονομία, πραγματικότητα και θα πρέπει να προσαρμόσετε και την τακτική σας. Μην αντιδράτε σπασμωδικά, αποκτήστε την αρετή της υπομονής έστω στο δεύτερο κομμάτι της τετραετίας», ανέφερε αρχικά ο κ. Παππάς.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης της κ. Ασημακοπούλου τέθηκε και το θέμα των δημοσκοπήσεων, με τη βουλευτή της ΝΔ να ζητά από τον υπουργό να ενημερώσει ποιες δράσεις θα αναληφθούν για το φαινόμενο των fake news.
«H συζήτηση για το θέμα των ψευδών ειδήσεων προέκυψε από ένα γεγονός όπου το ΑΠΕ αναφέρθηκε στο συνέδριο στην Εσθονία όπου μετέδωσε ότι μόνο 8 από τις 27 χώρες μέλη συμμετείχαν ενώ στην πραγματικότητα, με βάση την επίσημη ανακοίνωση ήταν 19 χώρες. Αυτό ήταν το έναυσμα για ένα παλιό θέμα, που όμως σήμερα έχει πάρει διαστάσεις και γι’ αυτό η Google έχει κάνει βελτιώσεις στη μηχανή αναζήτησής της, για την αξιοπιστία του περιεχομένου και γι’ αυτό και το Facebook συνεργάζεται με δημοσιογραφικούς οίκους στη Γαλλία για να πάρει ανάλογες πρωτοβουλίες, ενώ πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις», είπε η βουλευτής.
Στη συνέχεια κάλεσε το υπουργείο να απαντήσει εάν υπάρχει σχέδιο δράσης επικαλούμενη και σημερινό δημοσίευμα της Αυγής, σύμφωνα με το οποίο για πρώτη φορά υπάρχει ψηφιακή υπογραφή στο δημόσιο, «αν και ο κ. Μητσοτάκης, ως αρμόδιος υπουργός, είχε κάνει την ψηφιακή υπογραφή πριν από 4 χρόνια». Επικαλέστηκε, επίσης, και δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία δημοσκοπήσεων Common View, όπως αναφέρει το ΕΣΡ δεν είναι στο μητρώο, έχει διασύνδεση με σύμβουλο του υπουργού Επικρατείας κ. Βερναρδάκη.
«Έχουν δοθεί οι απαντήσεις»
«Το ΑΠΕ έχει δώσει τις απαντήσεις και είναι λίγο άκομψο να το υπερασπίζομαι εγώ επί της ουσίας, αλλά το τι έγινε στην Εσθονία νομίζω θα έπρεπε να είναι μάθημα για την παράταξή σας όχι για το πόσοι και αν πήγανε, στο οποίο επίσης το ΑΠΕ δικαιώθηκε απολύτως, αλλά για την ευκολία με την οποία διολίσθησατε σε μια γλώσσα επικίνδυνη συνολικά για το δημοκρατικό μας πολιτισμό», είπε ο κ. Παππάς.
Ενώ για την ΕΡΤ σημείωσε ότι αναφέρθηκε σε σχολιασμό που έγινε από κυβερνητικά στελέχη για τη δημοσκόπηση. «Αυτό είναι άλλωστε υποχρέωση όλων των καναλιών να το κάνουν αλλά δυστυχώς δεν το κάνουν όλα διότι υπάρχουν κανάλια που αγνοούν συστηματικά τις κυβερνητικές θέσεις», σχολίασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.
«Να βρεθεί ένας τρόπος αυτορρύθμισης»
Ως προς τη δράση της Ελλάδας για το ζήτημα των ψευδών ειδήσεων, ο υπουργός είπε ότι στις πρωτοβουλίες που δρομολογεί η ΕΕ, η χώρα μας διεκδικεί να έχει ενεργό συμμετοχή και στην ομάδα εμπειρογνωμόνων, και θα μπορούσε μάλιστα να καταθέσει τις απόψεις της και μετά από διαβούλευση με τα κόμματα για το φαινόμενο των ψευδών ειδήσεων. «Εμείς έχουμε ήδη δημιουργήσει το μητρώο των on line media, το οποίο είναι καθώς φαίνεται μια ευρωπαϊκή πρωτοπορία.
Χρησιμοποιεί το δημόσιο εκτόπισμα του για να επιβάλλει κανόνες. Λέμε δηλαδή ότι όποιος δεν είναι στο μητρώο δεν μπορεί να έχει κρατική διαφήμιση. Θα μπορούσε το μητρώο να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου των fake news; Θα έλεγα ναι, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει με όρους αυτορρύθμισης. Η ίδια, δηλαδή, η κοινότητα των ΜΜΕ και οι ιδιοκτησίες αλλά και οι εργαζόμενοι σε αυτά, να βρουν έναν τρόπο ώστε να αυτορρυθμίζονται», είπε ο Νίκος Παππάς και ενημέρωσε ότι υπάρχει ήδη επαφή με το Πάντειο Πανεπιστήμιο για τη διοργάνωση μαζικών ανοιχτών διαδικτυακών μαθημάτων με αντικείμενο την Παιδεία στα Μέσα ενώ ο γ.γ. Ενημέρωσης και η κ. Γιαννακάκη (Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) επεξεργάζονται νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας που απορρέει από το μίσος και τη διασπορά μηνυμάτων μίσους.
Η κ. Ασημακοπούλου επανήλθε στη δευτερολογία της στην Common View λέγοντας ότι το Μέγαρο Μαξίμου χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση για να δημιουργήσει εντυπώσεις ενώ δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα που βιώνει η Ελλάδα σήμερα. Μάλιστα η βουλευτής κατέθεσε την έγγραφη απάντηση του ΕΣΡ στον διευθυντή του γραφείου του κ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με την οποία σχηματίστηκε φάκελος για το θέμα της Common View. «Αυτή η δημοσκόπηση έπαιξε στο κρατικό κανάλι του οποίου προϊστασθε πολιτικά. Έναυσμα δε για τη συζήτησή μας είναι η συμπεριφορά του ΑΠΕ του οποίου επίσης προϊσταθε. Νομίζω ότι οφείλετε απάντηση διότι υπάρχουν θέματα αντιδημοκρατικά θέματα και αντιθεσμικά», είπε η βουλευτής.
Τα «τιτίβισματα»
Ειδικά δε για τα fake news, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής επανέλαβε ότι μπορεί να υπάρξει ένας μηχανισμός αυτορρύθμισης, όχι μηχανισμός από το υπουργείο, αλλά από την κοινότητα των ανθρώπων που υπηρετούν την διαδικτυακή ενημέρωση. «Φοβάμαι όμως πως αν γίνει μια τέτοια δομή, η ΝΔ θα πρέπει να δαπανά όλο της το χρόνο για να συμμαζεύει τις δικές σας προβληματικές τοποθετήσεις στα social media. Από πού να ξεκινήσει κανείς; Από τον αρχηγό σας που ποστάρισε υποτιθέμενο θάνατο αστυνομικού ο οποίος είχε τραυματιστεί το 2007; (Στο ζήτημα με την) “Αγία Ζώνη ΙΙ”, το μόνο που δεν ακούσαμε είναι ότι ο κ. Κουρουμπλής οδηγούσε μόνος τη φορτηγίδα! Είναι -λέει- μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ένας από την ιδιοκτήτρια εταιρεία! Το μαζέψατε πίσω και αυτό», τόνισε ο υπουργός.
Ενώ στη συνέχεια ανέγνωσε σειρά ψευδών ειδήσεων «Ο Τριντό και ο Μακρόν πήραν τηλέφωνο τον Τσίπρα για την Εl Dorando! Το μαζέψατε και αυτό! Θα σας πρότεινα για κάθε δέκα ψευδείς ειδήσεις να καταθέτετε και μια δημιουργική πρόταση», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και κατέθεσε και το «περιβόητο γράφημα», κατά τον χαρακτηρισμό που απέδωσε, του «αθεόφοβου τηλεοπτικού σταθμού Σκάι», που «ενώ η χώρα μπαίνει στην ανάπτυξη αντέστρεψε το χρόνο για να βγει το γράφημα να καμπύλη καθοδική, αυτές είναι οι πρακτικές», κατέληξε ο υπουργός.