«Ατυχία» χαρακτήρισε τη νυχτερινή βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ» ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, εξαίροντας τις προσπάθειες απορρύπανσης που φέρνουν άμεσα αποτελέσματα και επισημαίνοντας ότι ερευνώνται όλα τα στοιχεία για την απόδοση ευθυνών.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι «το λιμενικό στις 5:20 το πρωί είχε λάβει σήμα για την αντιμετώπιση του οποιοδήποτε προβλήματος και έκανε όσα έπρεπε να γίνουν. Η ατυχία του όλο εγχειρήματος είναι πως το πλοίο βυθίστηκε νύχτα και είχε μαζούτ και όχι πετρέλαιο»
Και πρόσθεσε: «Τώρα είμαστε στο σημείο της αναμέτρησης με την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας απορρύπανσης. Η προσπάθεια έχει εξαιρετικά γρήγορα αποτελέσματα και ξανασημειώνω πως δεν έχουμε χρησιμοποιήσει πουθενά χημικά. Σε ένα μήνα θα κάνουμε την πρώτη ουσιαστική αποτύπωση των προσπαθειών μας».
Αναφορικά με τις ευθύνες είπε ότι όσα στοιχεία έχει τα στέλνει στον εισαγγελέα.
«Κι εγώ έχω απορίες για το τι έχει τελικά συμβεί με την υπόθεση της βύθισης. Όποια στοιχεία έχω στη διάθεσή μου τα στέλνω στον εισαγγελέα. Η προσπάθεια αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στην συγκέντρωση στοιχείων και γίνεται από τρεις διαφορετικές αρχές. Ψάχνουμε όλα τα στοιχεία. Καταθέτουμε άμεσα τροπολογία πλου η οποία θα περιορίζει την διάρκεια ζωής των αντίστοιχων πλοίων».
Πρόσθεσε πως οι αρχές ξεκίνησαν να ερευνούν το συμβάν από την πρώτη ημέρα. «Ήμασταν εξαιρετικά άτυχοι γιατί το πλοίο βούλιαξε νύχτα και μετέφερε μαζούτ. Το πλοίο βούλιαξε στις 3 τα ξημερώματα και οι εργασίες ολοκλήρωσης τοποθέτησης των φραγμάτων έγινε στις 10 παρά 20 στις 10 ξεκίνησε η στεγανοποίηση του πλοίου. Τη Δευτέρα το πρωί είχε περιοριστεί στο 95%. Από τις 3 μέχρι να τοποθετηθούν τα φράγματα υπήρχε διαρροή οπότε και ναι δημιουργήθηκε πετρελαιοκηλίδα μεγάλης έκτασης».
Ο υπουργός, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, δεν δέχθηκε να απαντήσει σε ερώτηση αναφορικά με το πότε έφυγε για Λονδίνο και ποια ώρα και αρκέστηκε στο να σημειώσει «αυτό που έπρεπε να κάνω το έκανα».
Ο δήμαρχος Γλυφάδας παρεμβαίνοντας σημείωσε πως «ειδικά τις πρώτες ημέρες δεν κοιμηθήκαμε λεπτό και καταθέσαμε την ψυχή μας για να μην μαυρίζουν από πετρέλαιο οι περιοχές μας. Ενημερώθηκα την Τετάρτη το πρωί από τον λιμενάρχη Σαρωνικού και την Τετάρτη το βράδυ μιλήσαμε με τον Υπουργό. Όλη η Ελλάδα μπορεί να με βρει στο κινητό μου».
Ο υπουργός Ναυτιλίας σημείωσε επίσης ότι οι 1.819 τόνοι πετρελαίου που μετέφερε το συγκεκριμένο πλοίο είχαν φορτωθεί παρουσία τελωνειακών αρχών από τα ΕΛΠΕ, αλλά άφησε αιχμές για τον πρότερο «επιχειρηματικό βίο» της πλοιοκτήτριας εταιρείας χωρίς παρά ταύτα να μπει σε λεπτομέρειες.
Υπογραμμίζεται επίσης πως η Πρόεδρος της μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής μετά από επιστολή βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας αναγκάστηκε να προσκαλέσει τελικώς όλους τους δημάρχους των περιοχών που έχουν πληγεί από την πετρελαιοκηλίδα κάτι το οποίο αρχικώς δεν είχε γίνει.