Στις αβεβαιότητες που περιβάλλουν την διαβούλευση για την εθελούσια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση αναφέρθηκε σήμερα ο Πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, στις συναντήσεις του με τους κοινωνικούς φορείς, θέτοντας θέμα κατώτατου μισθού, 13ου – 14ου μισθού και αυτόματων ωριμάνσεων.

Ο Πρωθυπουργός προειδοποίησε τους κοινωνικούς ετέρους ότι η χώρα έχει εισέλθει στην πιο κρίσιμη περίοδο της ελληνικής οικονομίας και τόνισε πως οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι καθοριστικοί και οι αμέσως επόμενες εβδομάδες εξαιρετικά κρίσιμες.

Ενδεικτικώς τόνισε ότι η εθελούσια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «εάν ολοκληρωθεί επιτυχώς» θα απομειώσει σημαντικό βάρος του δημόσιου χρέους, εξοικονομώντας πόρους για την οικονομία. Ακόμη ανάφερε πως στα μέσα Ιανουαρίου ξεκινά η διαπραγμάτευση με την τρόικα, που θα εστιαστεί στη διαμόρφωση ενός αξιόπιστου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την τριετία 2012-15.

«Από αυτήν εξαρτάται όχι μόνο η εφαρμογή της συμφωνίας μείωσης του χρέους, αλλά εξαρτάται πλήρως η συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας. Χωρίς την συμφωνία με την τρόικα και την παρεπόμενη χρηματοδότηση, η Ελλάδα τον Μάρτιο αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας», δήλωσε ο κ. Παπαδήμος.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δεν είναι συνάρτηση ενός μόνο παράγοντα και πως εξαρτάται από το εργασιακό κόστος, τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, το φορολογικό σύστημα, τη βελτίωση των υποδομών, την λειτουργία της δικαιοσύνης, την πάταξη της διαφθοράς, τα επίπεδα της παραγωγικότητας, την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών.

Ο ίδιος κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια στις διαπραγματεύσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και την ενίσχυση της απασχόλησης, τονίζοντας πως την περίοδο 2000-2010 η ελληνική οικονομία υπέστη απώλεια ανταγωνιστικότητας της τάξεως του 25% σε σχέση με τις πιο ανταγωνιστικές χώρες της Ευρωζώνης.

Ο ίδιος παραδέχθηκε πως οι διεθνείς οργανισμοί και οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν θέσει σειρά θεμάτων προς επανεξέταση μεταξύ των οποίων ο ελάχιστος μισθός, ο 13ος – 14ος μισθός, οι αυτόματες ωριμάνσεις και διάφορες κανονιστικές ρυθμίσεις που επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα.

«Οι αποφάσεις που αφορούν συλλογικές συμβάσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους όχι μόνο τα οφέλη για τους εργαζόμενους αλλά και τις επιπτώσεις για όσους δεν έχουν δουλειά», είπε ο Πρωθυπουργός καλώντας τους εταίρους να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις έως τα τέλη Ιανουαρίου. «Δεν έχουμε λοιπόν την πολυτέλεια για παρατεταμένες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Πρέπει να ολοκληρωθούν πολύ σύντομα», προσέθεσε.

Ο κ. Παπαδήμος προειδοποίησε πως εάν δεν κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές, είναι δεδομένο ότι δεν μπορούμε να αναμένουμε ότι τα άλλα κράτη της Ε.Ε. και οι διεθνείς οργανισμοί θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τη χώρα και πως εάν η χρηματοδότηση των εταίρων διακοπεί, τότε οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές για τα εισοδήματα των εργαζομένων και η ανεργία θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

«Αυτά δεν συνιστούν εκβιασμό, ούτε ψευδή διλήμματα, ούτε επιχείρηση τρομοκράτησης της κοινής γνώμης», δήλωσε χαρακτηριστικά.