«Αντί να καταθέτετε κάθε 15 μέρες πρόταση για εξεταστική επιτροπή, ασχοληθείτε με τις προτάσεις σας για το πώς η χώρα θα βγει η χώρα από την κρίση. Εμείς είτε το θέλετε, είτε όχι, ανοίγουμε διάδρομο εξόδου από την κρίση και το τέλμα της χρεοκοπίας, στο οποίο εσείς βυθίσατε τη χώρα». Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την τρίτη παρέμβασή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα», στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Όσους Μαδούρο και να ανακαλύψετε, όσο κι αν κάνετε τον κ. Βαρουφάκη βασικό σας σύμμαχο στην πολιτική σας, δεν θα καταφέρετε να πείσετε τον λαό, γιατί σας έχει κρίνει στο παρελθόν και γιατί δεν έχετε άποψη για την επόμενη μέρα» σημείωσε ο πρωθυπουργός.«Κάντε, λοιπόν, εξεταστικές για να ανακαλύψετε τις αιτίες των προβλημάτων σας» σχολίασε σκωπτικά, προσθέτοντας ότι η αιτία των προβλημάτων της ΝΔ είναι ότι χρεοκόπησε τη χώρα, ότι έχει μία ταξική μεροληψία απέναντι στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και δεν έχει θετική πρόταση για αυτή. «Γι’ αυτό, το 2019, όταν ο ελληνικός λαός θα συγκρίνει πού ήμασταν όταν παραλάβαμε και πού θα είμαστε όταν θα ξαναπάμε στην κάλπη, δεν θα επιλέξει εσάς, όσο κι αν στήνετε ευχάριστες επικοινωνιακές παραστάσεις πάνω σε σανό από άχυρα», τόνισε.
Απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν διεκδικεί το προνόμιο της κοινωνικής ευαισθησίας, «αλοίμονο», «όμως, μην έχετε την εντύπωση ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει μνήμη». Όπως υπογράμμισε, τα μεσαία και χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα θυμούνται ποιοι λεηλάτησαν τις δυνατότητες του τόπου και ποιοι χρεοκόπησαν τη χώρα στα χρόνια των μνημονίων. «Γιατί δεν πέσατε με αλεξίπτωτο κ. Μητσοτάκη, υπουργός των κυβερνήσεων Σαμαρά-Βενιζέλου ήσασταν», υποστήριξε και τον κατηγόρησε ότι αντιμετώπισε αυτές τις ομάδες με εχθρότητα.
«Εμείς παραλάβαμε τη χώρα σε συνθήκες πρωτοφανούς διάλυσης και λεηλασίας, χρεοκοπίας, εσείς την αφήσατε εκεί, είχατε φτιάξει και το σχέδιο της παρένθεσης, όμως, βήμα το βήμα, με σκληρή δουλειά, καταφέρνουμε κι ανοίγουμε δρόμους προοπτικής. Μέσα σε αυτήν την προσπάθεια έχουμε πάντοτε την έγνοια μας για τις κοινωνικές κατηγορίες που αξιοποιήσατε ως πελατειακό προσωπικό και τη μνημονιακή πενταετία εξωθήσατε στον Καιάδα», σημείωσε. Επίσης, ζήτησε να γίνεται πολιτική αντιπαράθεση πάνω στα προγράμματα για το μέλλον, για την επόμενη μέρα και καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι αντί αυτού αντιπαραβάλλει μεμψιμοιρία, διαρκή καρτερία μπας και σκοντάψει η κυβέρνηση, μιζέρια για την επιτυχή έξοδο στις αγορές.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι οι διαφορές ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και στον χώρο της εκπαίδευσης είναι μεγάλες και δεδομένες. «Μην προσπαθείτε τώρα να παριστάνετε ότι ενδιαφέρεστε για τη μεγάλη πλειοψηφία» τόνισε. «Όπως και στη δική μας πολιτική υπάρχει κοινωνική και ταξική μεροληψία πολλές φορές, έτσι υπάρχει και στη δική σας, όμως η μεροληψία που αποπνέουν οι προτάσεις σας είναι η μεροληψία για τους λίγους, αυτούς που τα κατάφεραν στα χρόνια της ανάπτυξης, όμως δεν τράβηξαν κουπί στα χρόνια της κρίσης» συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα οι διακοπές που θα κάνει και ο κ. Μητσοτάκης να «απαλείψουν λίγο τα νεύρα, γιατί η πολιτική ζωή χρειάζεται συγκρούσεις πάνω στα πραγματικά επίδικα».
Απάντηση στην κριτική του αρχηγού της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, για τον αριθμό των τροπολογιών στα νομοσχέδια που κατατίθενται από την κυβέρνηση, έδωσε, ξεκινώντας τη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα», στην Ολομέλεια της Βουλής όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Πράγματι, είναι ουσιαστικό να μιλήσουμε για τη δυνατότητα της καλύτερης δυνατής νομοθέτησης, αλλά είναι εξαιρετικά υποκριτικό να εκστομίζεται από την πλευρά του αρχηγού της ΝΔ που κυβέρνησαν τον τόπο τα προηγούμενα έτη, κατά τα οποία η χώρα βρέθηκε, όπως και τώρα, στην αυστηρή επιτροπεία των δανειστών. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί» ανέφερε ο πρωθυπουργός και διερωτήθηκε: «Ξεχάσατε ότι νομοθετούσατε αποκλειστικά με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου;».
Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως «η ΝΔ πρέπει να καταλάβει τη διαφορά ανάμεσα στην υλοποίηση ενός προγράμματος που είναι εξαιρετικά ασφυκτική ως προς τον χρόνο υλοποίησης, αλλά ταυτόχρονα και μέτρων εξισορρόπησης των επιπτώσεων που έχουν στην ελληνική κοινωνία τα μέτρα της δημοσιονομικής προσαρμογής. Μέτρα που ενισχύουν του κοινωνικό κράτος και αντιμετωπίζουν ανάγκες».
«Το 2014, είχατε νομοθετήσεις περίπου 270 τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, εμείς το 2016 έχουμε μεγαλώσει κατά τι αυτήν τη διαφορά, όμως εσείς είχατε 60 νομοσχέδια και εμείς πάνω από 90. Η διαφορά είναι ότι εμείς φέραμε τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, τον Δεκέμβρη του 2016 την εφάπαξ 13η σύνταξη, κατά τη συζήτηση της οποίας εσείς αποχωρήσατε από το Κοινοβούλιο. Φέραμε με τροπολογία της τελευταίας στιγμής την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τη Λέσβο και για την Κω, που επίσης αποχωρήσατε, ενώ εσείς με τροπολογία της τελευταίας στιγμής ψηφίσατε, μεταξύ άλλων, την ασυλία στους τραπεζικούς που διαχειρίστηκαν τα δικά σας θαλασσοδάνεια», σημείωσε.
Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί του νομοσχεδίου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης επαναβεβαίωσε ότι στην πραγματικότητα έχει σχέδιο και πρόγραμμα ακραία νεοφιλελεύθερο και ότι δεν τον ενδιαφέρει το δημόσιο αλλά το ιδιωτικό, επισημαίνοντας την αναφορά του προέδρου της ΝΔ στο άρθρο 16 του Συντάγματος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
«Στο θέμα του ασύλου μάς κατήγγειλε ότι γυρνάμε στην “ανομία” του θεσμικού πλαισίου Γιαννάκου, φεύγοντας από το θεσμικό πλαίσιο Διαμαντοπούλου, δηλαδή την “ανομία”, που είχε διαμορφώσει η κυβέρνηση Καραμανλή», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη διαστρέβλωσε τις θέσεις της κυβέρνησης για την αξιολόγηση, που προβλέπει, όπως είπε, διπλή αξιολόγηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ενώ ο ίδιος αντιλαμβάνεται τη χρήση της αξιολόγησης ως εργαλείου προκειμένου να επιβληθούν ακραίες επιλογές, είτε αυτές αφορούν στην κατάργηση ιδρυμάτων, είτε στη μείωση δημόσιων δαπανών, είτε στην απόλυση δημοσίων υπαλλήλων.
Επίσης, υπογράμμισε ότι ο κ. Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης «ήθελε να προχωρήσει σε μία διαδικασία όπου εκ των προτέρων είχε προσδιορισθεί ότι σχεδόν το 25% έπρεπε να θεωρηθούν άχρηστοι». Τον κατηγόρησε, ακόμη, ότι σήμερα, όψιμα, εμφανίστηκε να ενδιαφέρεται για την εκπαίδευση των παιδιών της δυτικής Αττικής, ενώ επί πέντε χρόνια που η ΝΔ ήταν κυβέρνηση μείωσε τραγικά τις δαπάνες για τη δημόσια εκπαίδευση, στραγγάλισε το δημόσιο σχολείο και το δημόσιο πανεπιστήμιο.
«Φέρνουμε ένα εμβληματικό νομοσχέδιο για το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης στη χώρα μας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου για τη δημόσια εκπαίδευση το οποίο βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση.