Τα νομοσχέδια που αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα συζητήθηκαν στο υπουργικό.

Αναλυτικά, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είναι: η ψήφιση την προηγούμενη εβδομάδα του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα. Πρόκειται όπως ειπώθηκε για μια ισορροπημένη λύση που θα θωρακίζει τα δικαιώματα του πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου.

Επίσης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έγινε αναφορά και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ.

Το νομοσχέδιο αυτό θα έχει ψηφισθεί μέχρι τις αρχές του Αυγούστου και τον Σεπτέμβριο το Υπουργείο Εσωτερικών θα ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση του υφιστάμενου πλαισίου με τις θεσμικές αλλαγές στον Καλλικράτη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έγινε αναφορά και στα νομοσχέδια που αναμένεται να κατατεθούν, ξεκινώντας από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο κατατίθεται σήμερα και ρυθμίζει μεταξύ άλλων την υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας ενώ επιχειρεί και να αντιμετωπισει το πρόβλημα της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής, με βασική στόχευση την αντιμετώπιση συγκεκριμένων πρακτικών επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού των πολυεθνικών εταιριών.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προστίθενται κατηγορίες αγαθών στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ – αγροτικά εφόδια διευρύνεται, η υφιστάμενη προστασία των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό έναντι κατασχέσεων του Δημοσίου μέχρι του ποσού των χιλίων διακοσίων πενήντα (1.250) ευρώ και ως προς τις τυχόν τοποθετήσεις σε λογαριασμό πληρωμών στα εγκαταστημένα στη χώρα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος.

Αρχές Αυγούστου αναμένεται να έχει ψηφιστεί και το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ. Το νομοσχέδιο αφορά στη διοίκηση των ιδρυμάτων, ενώ διασφαλίζει τη λειτουργία των δωρεάν μεταπτυχιακών προγραμμάτων, τη θέσπιση τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου στα τμήματα πενταετούς φοίτησης σε συνδυασμό με την έναρξη διαδικασίων επίλυσης των επαγγελματικών προσόντων αποφοίτων Τ.Ε.Ι. Επανέρχεται τα ακαδημαϊκό άσυλο, εκλέγονται οι Αντιπρυτάνεις με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, επανέρχεται η φοιτητική συμμετοχή στα όργανα, η Σύγκλητος διευρύνεται, καταργούνται τα Συμβούλια Ιδρυμάτων.

Επίσης μέχρι τις αρχές Αυγούστου θα έχει ψηφισθεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που αφορά αφενός στην πρωτοβάθμια υγεία.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται και θα καταθέσει στο τέλος Αυγούστου και άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως: το νομοσχέδιο για την ψηφιακή πολιτική και τη διαστημική εταιρεία, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας, νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα νωπά προϊόντα, νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα, νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας, του Υπουργείου Ναυτιλίας, του Υπουργείου Εξωτερικών για το Ινστιτούτο της Βενετίας και άλλα.