Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στο πλαίσιο της ενημέρωσης της επιτροπής περιβάλλοντος της Βουλής για τα νοσοκομειακά απόβλητα, επεσήμανε ότι «το υπουργείο κάλυψε τις ανάγκες του προϋπολογισμού του 2011 και του μεσοπρόθεσμου και επειδή είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του, δεν θα χρειαστεί να συναντήσει την τρόικα αυτή την φορά.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για εισηγήσεις προς το υπουργείο προς την κατεύθυνση πώλησης νοσοκομείων, ο υπουργός τα διέψευσε κατηγορηματικά, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο και διάθεση να πουληθούν νοσοκομεία».

Σε ότι αφορά τη διαχείριση νοσοκομειακών αποβλήτων ο κύριος Λοβέρδος ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής ότι από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν το τελευταίο δεκαήμερο σε 65 δημόσια νοσοκομεία και οχτώ ιδιωτικά, προέκυψε ότι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στη συγκομιδή αλλά στη διαχείριση των αποβλήτων, λόγω λανθασμένης διαδικασίας διαλογής.

Μάλιστα προανήγγειλε τα σχετικά πορίσματα τα οποία, όπως είπε, σε ορισμένες περιπτώσεις όπως της απουσίας περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, θα περιλαμβάνουν και κυρώσεις.

Ωστόσο ανέφερε ότι έως τα μέσα Φεβρουαρίου, θα έχει γίνει ολοκληρωμένη δουλειά για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Σχετικά με τα ληγμένα φάρμακα που υπάρχουν στα απόβλητα των φαρμακείων και των νοικοκυριών, ο υπουργός υγείας ανακοίνωσε ότι έως τις 15 Φεβρουαρίου θα γίνει η συγκέντρωση τους, με στόχο να κατευθυνθούν σε αποθήκες στη Μαγούλα και από εκεί στο εξωτερικό, προκειμένου να καταστραφούν με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει κατάλληλες μονάδες.