«Η προσπάθεια Σόιμπλε να δημιουργήσει “ρήγμα” μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών οφείλεται στην ενόχλησή του που δύο χρόνια πριν Τσίπρας, Ολάντ και Μέρκελ ακύρωσαν το σχέδιό του να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ… πριν 20 χρόνια ήθελε να γίνει ηγέτης του CDU, αλλά έγινε η Μέρκελ», είπε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο. «Όλοι είναι έτοιμοι για περαιτέρω αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος», είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Χτες με την παρέμβαση προς τους Μοσκοβισί και Ντομπρόβσκις, ζήτησα δύο πράγματα,
Πρώτον, να συμβάλει η ΕΕ για να υπάρξει θετική απόφαση, λύση, να τερματιστεί το γαϊτανάκι των εμπλοκών, των αναβολών, των καθυστερήσεων, στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου κάνει ζημιά και στην Ελλάδα, γιατί φρενάρει την ανάκαμψη αλλά και στην Ευρωζώνη.
Δεύτερον, να πάψει αυτό το αίσχος του Eurogroup όπου τα πάντα αποφασίζονται πίσω από κλειστές πόρτες να ενισχυθεί ο δημοκρατικός έλεγχος και η δημόσια λογοδοσία του σε ευρωπαϊκό επίπεδο να λογοδοτεί στο Ευρωκοινοβούλιο και να ελέγχεται πολιτικά από θεσμούς διαφάνειας. Είναι πρωτοφανές το δημοκρατικό έλλειμμα σε ένα όργανο με τόσο μεγάλη δύναμη παρότι είναι άτυπο, δεν στηρίζεται σε ισχυρή βάση Δικαίου», τόνισε ο κ. Παπαδημούλης.
Όσον αφορά στο Eurogroup της Πέμπτης, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου τόνισε ότι «η επιδίωξη της Ελλάδας είναι η λύση να δοθεί στις 15 Ιουνίου, να μην αναβληθεί και να είναι η καλύτερη δυνατή. Αυτό σημαίνει:
- ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης
- εκταμίευση της δόσης, με προσπάθεια να είναι όσο το δυνατόν υψηλότερη ώστε να εξοφληθούν και χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες για τόνωση της οικονομίας
- χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% από το 2022 και μετά για εξασφάλιση διατηρήσιμης ανάπτυξης για πολλά χρόνια
- δημοσιονομικού χώρου που θα επιτρέψει επενδύσεις και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους
- περαιτέρω αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους
Όλοι ομολογούν, ακόμη και ο Ντάισελμπλουμ στην ολλανδική Βουλή, ότι είναι έτοιμοι να τα αποσαφηνίσουν ακόμη περισσότερο, γιατί αυτό θα ενισχύσει τη σταθερότητα και τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».
Με το που είπε ο Σόιμπλε ότι “είμαι βέβαιος ότι στις 15 Ιουνίου θα βρούμε λύση και θα το δείτε”, τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου έπεσαν κάτω από το 5%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2010 που η Ελλάδα μπήκε στα Μνημόνια», όπως τόνισε.
Για τις δηλώσεις Σόιμπλε τόνισε χαρακτηριστικά: «παιχνίδι μικροπολιτικής με έναν άγαρμπο τρόπο εξέφρασε την ενόχλησή του διότι οι πρωθυπουργοί συζητούν και μεταξύ τους γι’ αυτό το μεγάλο θέμα και θύμισε ότι πριν δύο χρόνια το σχέδιό του να μας πετάξει εκτός ευρώ ακυρώθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής, με τη συνδρομή και του Τσίπρα και του Ολάντ και της Μέρκελ πριν 20 περίπου χρόνια, ο Σόιμπλε ήθελε να γίνει ηγέτης του CDU, αλλά έγινε η Μέρκελ».
Ο κ. Παπαδημούλης, μιλώντας για τη σημασία της αναπτυξιακής προοπτικής της συμφωνίας, υπογράμμισε την πρόταση της ΕΕ για 100% χρηματοδότηση της αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές, για σεισμούς και πρωτίστως για τη Λέσβο.
Για την στάση των άλλων κομμάτων υπογράμμισε: «η Φώφη Γεννηματά ασκεί σκληρή και άδικη κριτική θα έστειλε επιστολή στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές για το ελληνικό χρέος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε επιστολή, ούτε ένα τηλέφωνο είναι κατώτερο των περιστάσεων να λογαριάζει κανείς την εμπλοκή, την αποτυχία, για να κερδίσει κάποιους πόντους».