Οι ενδιαφερόμενοι (Ευ. Βενιζέλος, Α. Λοβέρδος και Μ. Χρυσοχοίδης) κινούνται πλέον με χρονικό ορίζοντα την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, καθώς έχουν την εικόνα ότι εκεί ο Γ. Παπανδρέου θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του και την έναρξη των διαδικασιών που θα καταλήξουν σε εκλογή νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ, πριν από τις επόμενες εκλογές.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το 24h.gr, στο παρασκήνιο, αναμένονται οι κινήσεις του Χρ. Παπουτσή, αλλά και της Λ. Κατσέλη, οι οποίοι φέρονται να υπολογίζουν τα δεδομένα προκειμένου να κινηθούν ή να μη κινηθούν (οι αποφάσεις τους θα εξαρτηθούν από το τι θα ανακοινώσει ο Γ. Παπανδρέου).

Από τις συναντήσεις του Ευ. Βενιζέλου με τους Α. Λοβέρδο και Α. Διαμαντοπούλου, προκύπτει ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, θεωρώντας εκ των ων ουκ άνευ την εκλογή νέου αρχηγού πριν από τις επόμενες εκλογές, προσπαθεί να μην επαναληφθεί η διαδικασία του 2007, για την οποία φέρεται να θεωρεί ότι θα αποτελέσει τραυματική εμπειρία την οποία δε θα μπορέσει να αντέξει το ήδη αποδυναμωμένο ΠΑΣΟΚ.

Οι πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι τόσο ο Α. Λοβέρδος και η Α. Διαμαντοπούλου, όσο και ο Μ. Χρυσοχοίδης δε θα κάνουν πίσω από το αίτημα για απ΄ ευθείας εκλογή από τις κάλπες και πλήρη υλοποίηση όλων των βημάτων που προβλέπει το καταστατικό.

Ο κ. Παπανδρέου προσανατολίζεται περισσότερο σε ένα ρόλο εγγυητή των διαδικασιών και των εξελίξεων και λιγότερο σε διεκδικητή για τρίτη φορά της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι τα στελέχη της Ιπποκράτους τον πιέζουν για δυναμική επιστροφή.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι με την επιστροφή του από το Γιοχάνεσμπουργκ θα επιδιώξει συμφωνία κορυφής για τη διατήρηση της ενότητας του κόμματος και από εκεί και πέρα θα δηλώσει έτοιμος να παραιτηθεί.

Όλα δείχνουν, πάντως, πως το σήριαλ της εκλογής νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην τελική ευθεία με διαδικασίες που θα συμφωνηθούν σε κορυφαίο επίπεδο. Και αυτό που σε πρώτη φάση αναμένεται είναι στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου (που εκτός απροόπτου θα γίνει τη Δευτέρα) θα αποφασιστεί συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στην οποία θα εκλεγεί νέος γραμματέας και νέο πολιτικό συμβούλιο κοινής αποδοχής, που θα καταφέρει να εγγυηθεί τις διαδικασίες.