Σε νέο ραντεβού ανάμεσα στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο οδηγεί η χθεσινή τοποθέτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών στην κομματική σύσκεψη υπό τον Γ. Παπανδρέου με την οποία ο Ευ. Βενιζέλος άφησε σαφείς αιχμές σε όσους βιάζονται να ανοίξει θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του 24.h.gr, η παρέμβαση Βενιζέλου οδήγησε τον Γ. Παπανδρέου να του ζητήσει συνάντηση εφ’ όλης της ύλης, η οποία αναμένεται να προγραμματιστεί εντός των επόμενων 24ώρων.

Συνεργάτες και των δύο ανδρών συμφωνούν ότι το τοπίο πρέπει να ξεκαθαρίσει σύντομα, ενώ από την Ιπποκράτους εκλαμβάνουν την παρέμβαση Βενιζέλου ως επίθεση στην ομάδα των «4» (Λοβέρδου, Διαμαντοπούλου, Ραγκούση και Μόσιαλου) και στήριξη στον Γ. Παπανδρέου με φόντο τις επιθέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα και την πίεση να ανακοινώσει σύντομα την αποχώρησή του από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Όπως όλα δείχνουν, η Ιπποκράτους επιχειρεί η διαδοχή να μην εξελιχθεί σε παιχνίδι με μοναδικό «θύμα» τον Γ. Παπανδρέου και σε αυτή τη φάση αυτό φαίνεται ότι το διασφαλίζει ο Ευ. Βενιζέλος που συνέβαλλε χθες στο να μπει φρένο – έστω και οριστικό – στις διαδικασίες.

Ο κ. Βενιζέλος είπε χθες: «Αντιλαμβάνομαι ότι έχει γίνει μία επιλογή να εστιάζεται η κριτική σε συγκεκριμένα πρόσωπα, αυτό για παράδειγμα συμβαίνει και με εμένα ως Υπουργό Οικονομικών. Μπορούμε σε αυτό να δώσουμε μια αποτελεσματική απάντηση, όταν το ίδιο το ΠΑΣΟΚ είναι ενιαίο και έχει στραμμένη την προσοχή του στα μείζονα. Εμένα αυτή είναι η επιλογή μου. Είναι μια επιλογή εθνικής ευθύνης» και εκτιμάται ότι μετά από αυτήν την παρέμβαση η πίεση προς τον Γ. Παπανδρέου θα μειωθεί.

Η ομάδα των «4», από την άλλη πλευρά, δεν έχει στρατηγική ευρείας σύγκρουσης. Θα υπάρξουν κινήσεις τακτικής με την οποία θα επισημαίνεται η ανάγκη αλλαγής της ηγεσίας και ξεκαθαρίσματος του πολιτικού στίγματος πριν τις εκλογές, αλλά χωρίς πιεστικές αναφορές στο χρόνο λήψης των αποφάσεων. Άλλωστε θεωρείται ότι μετά το κοινό άρθρο των έξι βουλευτών (Κ. Καρτάλης, Π. Ρήγας, Σ. Γιαννακά, Ν. Γιαννακοπούλου, Δ. Καρύδης και Οδ. Κωνσταντινόπουλος) για την ανάγκη αλλαγής ηγεσίας πριν τις επόμενες εκλογές – που επί της ουσίας αποτελεί και την πρώτη προσπάθεια για εφ΄ όλης της ύλης διάλογο του ΠΑΣΟΚ και τις πληροφορίες ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες, η συζήτηση επί της ουσίας έχει ανοίξει.