Υπέρ της διατήρησης των συνομιλιών και των καναλιών επικοινωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία τάχθηκε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Σε δηλώσεις του, μετά τις συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογο του, Ιωάννη Κασουλίδη, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι η διατήρηση των συνομιλιών είναι μια πολιτική, στην οποία συνέβαλε και ο ίδιος προσωπικά από τη δεκαετία του ’90, κατά την οποία συνεργάστηκε με τον Γιάννο Κρανιδιώτη για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.
«Από εκείνη την εποχή είμαι οπαδός του να κρατάμε ανοικτό τον διάλογο», προσέθεσε. Η Τουρκία, ανέφερε, αυτή την εποχή έχει μια δυσκολία, διότι δεν συζητά, αλλά ορισμένες φορές φωνασκεί. Και φωνασκεί, σημείωσε, διότι, όπως αναλύσαμε στην Ελλάδα και είναι διεθνώς αποδεκτό, είναι μια νευρική δύναμη.
«Ελπίζω να υπερβεί τα εσωτερικά της ζητήματα και τη νευρικότητά της και να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε έναν ουσιαστικό και ορθολογικό διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου και των πραγματικών δικαίων των κρατών», είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.
Σε ερώτηση για το Κυπριακό ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι αυτό που αποκόμισε από τη Γενεύη «ήταν ότι η Τουρκία δεν ήταν έτοιμη, μπορεί και να μη θέλει -θα το δείξει το μέλλον- να συζητήσει πραγματικά και ουσιαστικά το ζήτημα των λεγόμενων εγγυήσεων, δηλαδή της Συνθήκης των Εγγυήσεων, και την υποχρεωτική στις σημερινές συνθήκες παραίτησή της από τα λεγόμενα δικαιώματα παρέμβαση, τα ανύπαρκτα και παράνομα κατ’ εμέ. Η Τουρκία εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη και όπως ανέμενα και ήταν η εκτίμησή μου», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός, «ανακαλύπτει άλλα ζητήματα, για παράδειγμα τις λεγόμενες τέσσερις ελευθερίες, προκειμένου η όποια μη συνέχιση των συζητήσεων να γίνεται σε άσχετα με το Κυπριακό θέματα και όχι στον πυρήνα του Κυπριακού, που είναι η κατοχή της βορείου Κύπρου».
Ο υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για τις επαφές του στις ΗΠΑ και κατά πόσο εκτιμά ότι υπάρχει αναβάθμιση των σχέσεων με την Ελλάδα, είπε ότι πρεσβεύει την πολυδιάστατη, ενεργητική, δημοκρατική πολιτική. «Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο και αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε να γνωστοποιήσουμε και να αποδείξουμε την εμβέλεια των προτάσεων και των απόψεων που έχουμε για την περιοχή. Να δείξουμε ότι σε αυτή την περιοχή της μεγάλης αστάθειας, η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν έναν άξονα σταθερότητας που μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής» στην οποία, όπως σημείωσε, υπάρχουν κράτη, τα οποία ενδιαφέρουν τη σημερινή αμερικανική εξωτερική πολιτική.
Συναφώς είπε ότι δεν παρακολουθεί παθητικά την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. «Προσπαθούμε να είμαστε ενεργός συμμέτοχος σε αυτή την πολιτική, δηλαδή να εξηγούμε, να προτείνουμε και να κερδίζουμε με τα επιχειρήματά μας. Δεν σημαίνει ότι πάντα είναι αυτό δυνατό, αλλά το διεκδικούμε και το επιδιώκουμε», πρόσθεσε.
Οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδος στις συνομιλίες τους εξέτασαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό, επαναβεβαιώνοντας την κοινή θέση των δύο χωρών όσον αφορά τα περαιτέρω βήματα. Επίσης, συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και τρόπους ενίσχυσης των υφιστάμενων τριμερών συνεργασιών αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Κύπριος υπουργός δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει άοκνες και φιλότιμες προσπάθειες για εξεύρεση βιώσιμης και ευρωπαϊκής λύσης του Κυπριακού, χωρίς αναχρονιστικά συστήματα στρατιωτικών εγγυήσεων. Ο κ. Κότζιας , επεσήμανε ο Ιωάννης Κασουλίδης, «έχει ο ίδιος αναπτύξει σχετικές ιδέες για το ζήτημα και θα ήθελα εκ νέου να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για την προσωπική του εμπλοκή στο ζήτημα».