«Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup δρομολογεί τη τελική συμφωνία. Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας αλλά δεν κινδυνεύει η ποσοτική χαλάρωση» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1 και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.
Έχουμε μια «νέα κατάσταση» μετά τη χθεσινή απόφαση του Γιούρογκρουπ, μιλάμε για τη «μετά το Μνημόνιο» περίοδο, έχουμε μια μετατόπιση από τη φάση της λιτότητας στη φάση «μετά τη λιτότητα», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
«Μιλούν όλοι – ή τουλάχιστον μίλησαν χθες ο κ. Ντάισελμπλουμ και οι υπόλοιποι – ότι συζητούμε για την ολοκλήρωση του προγράμματος και για τη μετά το Μνημόνιο περίοδο. Μιλούμε για ένα νέο μείγμα πολιτικής-αυτοί μιλούν κι εμείς το συμμεριζόμαστε», είπε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε: «Μιλούμε για μία κατάσταση όπου έχουμε μετατόπιση, όπως είπε και ο κ. Ντάισελμπλουμ, από τη φάση της λιτότητας σε μια νέα φάση που εγώ θα την πω μετά τη λιτότητα. Δηλαδή, μια φάση που θα έχουμε ανάπτυξη, τον ρυθμό της θα τον συζητήσουμε. Είναι μια φάση που θα έχουμε μείωση της ανεργίας, πάλι η ταχύτητα είναι ζητούμενο. Είναι μια φάση που θα έχουμε στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις. Είναι μια καινούργια κατάσταση. Αντί να πάρουμε νέα μέτρα λιτότητας η συμφωνία προβλέπει ότι θα ληφθούν μέτρα τα οποία θα εξισορροπηθούν με άλλα μέτρα έτσι ώστε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα να είναι μηδέν. Αυτό σημαίνει όχι νέα λιτότητα. Η νέα κατάσταση που θέλουμε να εγκαθιδρύσουμε και προς την οποία μας βοηθάει αυτό που συμφωνήθηκε χθες είναι: Να έχουμε μια κατάσταση όπου η οικονομία θα αναπτύσσεται, θα δημιουργούνται θέσεις εργασίας, τα εισοδήματα μπορεί να μην αυξάνονται πολύ, αλλά θα σταματήσουν να μειώνονται και θα έχουμε και αυξήσεις βαθμιαία, οι κοινωνικές υπηρεσίες θα βελτιώνονται».
Χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι η χθεσινή απόφαση προβλέπει ένα πρόγραμμα για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και παρατήρησε: «Γίνεται λόγος για ένα πρόγραμμα κάποιων δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης. Αυτό είναι σημαντικό για τον εξής λόγο. Είναι αυτό που ονομάζαμε κι εμείς επιταχυντές της ανάπτυξης. Δηλαδή, αυτό που έχουμε τώρα είναι μια ανάκαμψη της οικονομίας, για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε, θέλουμε επιταχυντές. Εάν μπορέσουμε, λοιπόν, να έχουμε ένα αναπτυξιακό δάνειο, το οποίο να μην εγγραφεί στο έλλειμμα και να μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε αυτό θα είναι κάτι σημαντικό».
«Αν το ΔΝΤ επιμένει στα μέτρα που ευνοούν τους πλούσιους και χτυπάνε τους φτωχούς, γιατί αυτό μας ζητάει, να φορολογήσουμε τους φτωχούς, τότε θα έχουμε σύγκρουση. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης και συμπλήρωσε πως: «Έχει φανεί καθαρά πως δεν φταίει η κυβέρνηση που δεν έχει κλείσει ακόμα η αξιολόγηση αλλά οι αποκλίνουσες θέσεις και επιδιώξεις των δανειστών. Υπάρχουν τρεις τρόποι να βγούμε από την κρίση.
Μέσω μεταρρυθμίσεων, αυτό που κάναμε μέχρι τώρα αλλά δεν μας βγάζει από την κρίση γιατί ακόμα και αν υπάρξουν αποτελέσματα αυτά θα αργήσουν να φανούν. Μέσω εξαγωγών, που παρά τις μειώσεις των μισθών δεν υπήρχε αύξηση. Εδώ φαίνεται πως επιμένει σε λάθος συνταγές ο Σόιμπλε. Ο τρίτος δρόμος είναι η αύξηση των μισθών και απασχόληση. Αυτός είναι ο δρόμος για να βγούμε από την κρίση. Υπάρχει βελτίωση στις νέες θέσεις εργασίας και αυτό είναι που θα μας βγάλει στο ξέφωτο».
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ξεκαθάρισε πως η συζήτηση για το αφορολόγητο και τις συντάξεις είναι ανοιχτή ενώ σημείωσε πως τα νέα μέτρα θα είναι αποτέλεσμα συζήτησης και όχι επιβολής.
«Ο κ. Σόιμπλε είναι ο κ. Σόιμπλε και λέει αυτά που λέει. Εγώ νομίζω ότι πλέον έχουμε μια θετική αφετηρία και καλώ τα κόμματα να το κατοχυρώσουμε αυτό και μετά ας έχει ο καθένας τη στρατηγική του» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης και υπογράμμισε ότι: «οι αλλαγές στις συντάξεις δεν είναι κάτι άμεσο. Μπορεί να είναι και για το 2021 και όχι από το 2019 ή το 2020».